Dit was | april 2022

Zoals het gezegde luidt doet april wat hij wil en daardoor begon de maand met sneeuw. Vervolgens kregen we een paar hele mooie weken lente om toch weer wat frisser te eindigen. Het is hier nog steeds hectisch, maar dat wordt langzaam minder. Helaas was april ook de maand dat we onverwacht afscheid hebben moeten nemen van Joost van de blog NerdyGeekyFanboy. Zijn blogs niet meer in mijn feed te zien tijdens mijn dagelijkse blog rondje vind ik nog steeds gek. Mijn wrap up is wel geïnspireerd op de manier waarop hij deze altijd maakte, want ik wilde dit eens proberen. Gelukkig heb ik deze maand nog wel veel kunnen lezen, hetzij met wisselend succes. Ik las eens meer weg dan dat er binnen kwam, ook eens fijn. Zo verliep mijn maand.

Gelezen

Ik begon de maand met het staartje van This woven kingdom van Tahereh Mafi. Ik ben doorgaans fan van haar boeken, maar deze keer niet. Jammer. Helaas was het volgende boek niet veel beter, dat las ik zelfs helemaal niet uit. The Atlas Six van Olivie Blake is een grote TikTok sensatie en ik wilde deze toch eens proberen. Ik had eigenlijk al kunnen weten dat dit niets zou worden, want ik ben niet weg van dark academia. Een ander boek dat mij ook enorm tegenviel was Damn Horny van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Dit was heel ver buiten mijn comfort zone en misschien zelfs wel iets te ver. Ik voelde me tijdens het luisteren hoogst ongemakkelijk.

April was de maand van de switches. Als eerste las ik de Nederlandse versies van twee boeken die ik eerder al in het Engels las: Rijk van vlees en vuur van Jennifer Armentrout en De bronzen stad van S.A. Chakraborty. Vooral bij die laatste hoorde ik steeds het Engelse verhaal in mijn hoofd. Bij het eerste boek is de wereld zo rijk en complex dat ik deze nog beter wilde leren kennen in mijn moedertaal. Ook maakte ik twee switches de andere kant op, van het Nederlands naar het Engels. Als eerste was daar The falling in love montage van Ciara Smyth. Ik wisselde af tussen het Nederlandse luisterboek onderweg en het Engelse ebook thuis. Toch vond ik de Engelse versie prettiger lezen. Dat goldt ook voor On Earth we’re briefly gorgeous van Ocean Vuong. Het Nederlandse luisterboek irriteerde me mateloos en ik had al snel het vermoeden dat ik met de Engelse versie beter uit de voeten kon. Dat bleek te kloppen. Ook met Baguette met jam voor twee van Wendy Brokers haalde ik een wisseltruc uit, maar dan van luisterboek naar ebook. Wat een fijne feelgood is dat.

Ik las deze maand ook eens wat boeken die ik al een tijdje wilde lezen. Als doden dromen van Mel Hartman luisterde ik, maar ik vond de mannelijke personages heel vervelend. Ze spraken hoofdpersoon April aan met “April schat” en dat is een keertje leuk, maar niet continu. Ik ga niet meer verder in deze serie, want het verhaal wist mij ook niet te boeien. Ik vond de schrijfstijl te kinderlijk overkomen voor een YA met volwassen elementen. Een ander boek dat mij tegenviel was Koningin van lucht en duisternis van Cassandra Clare. Ik heb nog nooit zo veel moeite gehad met een boek van deze auteur en ik kan niet duiden waar dat nou precies aan heeft gelegen. Het vlotte in ieder geval niet. Dit goldt ook voor Stenen eten van Koen Caris, al las ik dat boek wel zo uit. Ik denk dat dit toch te literair was naar mijn zin. Met Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys had ik dan weer wat meer moeite, maar daar spelen foto’s en scans van krantenknipsels een grote rol en daar kan ik niets mee. De kroon en het hart van Jana Hoch en Het is hier helemaal (niet) perfect! van Carlie van Tongeren lagen ook al een tijdje ongelezen op me te wachten en deze bevielen goed. In tegenstelling tot de eerder genoemde boeken kregen deze wel 4 sterren, de anderen allemaal 3 sterren.

Drie relatief nieuwe boeken die ik in april heb gelezen zijn The Chandler legacies van Abdi Nazemian, Aan de andere kant van geluk van Nadine Swagerman en Vijftig woorden voor regen van Asha Lemmie. Drie heel verschillende boeken ook, de een is een young adult die zich afspeelt op een elitaire kostschool waarin thema’s als pesten, racisme, homofobie en grensoverschrijdend gedrag aan bod komen, de volgende is een boek over traumaverwerking en het vinden van hoop en de laatste is een historische fictie over het Japan van de jaren ’50 en ’60 waarin alles perfect moet zijn. Hoofdpersoon Noriko heeft een donkere huid en wordt daarom gezien als een schandvlek op de familie. Noriko doet er alles aan om dit patroon te doorbreken. Een ander boek waarin de hoofdpersoon probeert met een schoonheidsideaal te breken in een zeer perfectionistische cultuur is I’ll be the one van Lyla Lee. De Koreaans-Amerikaanse Skye doet er alles aan om te mogen trainen als KPop trainee, maar ze heeft een maatje meer en dat is naar de maatstaven van de Koreaanse cultuur – en zeker KPop- niet perfect. Ondanks dit thema is dit boek een fijne comfort read die je zo uitleest. Dit geldt eveneens voor Shine van Jessica Jung, een boek over KPop dat ik in 2020 al las. Toen kwam ik er niet lekker doorheen. Blijkbaar lag dat aan de timing, want ik las het opnieuw en nu ging het zo uit. Ook Galatea van Madeline Miller las ik zo uit, maar dit verhaal is zo kort dat ik er weinig van kan vinden. Het was niet slecht, maar te kort om er echt een mening over te kunnen vormen.

Bookhaul

Ik voegde deze boeken toe:

 1. De beller op lijn vier van J.D. Barker
 2. De jasmijnzussen van Corina Bomann
 3. Sophia’s hoop van Corina Bomann
 4. Sophia’s wens van Corina Bomann
 5. Sophia’s triomf van Corina Bomann
 6. De kroon en de droom van Jana Hoch
 7. Het zolderkamertje aan de Bloemgracht van Mia Zomerdijk
 8. Geluk bij een ongeluk van Wendy Brokers
 9. Baguette met jam voor twee van Wendy Brokers
 10. On Earth we’re briefly gorgeous van Ocean Vuong
 11. Things we never got over van Lucy Score
 12. Galatea van Madeline Miller
 13. Reason to believe van Rebecca Yarros

Al met al was april best een goede maand waarin ik veel weg heb gelezen en waarin er wat fijne aanbiedingen waren. En ik had nog twee boekenbonnen, die kwamen goed van pas. Hoe was april voor jou?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Wrap Up

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: