Wrap-up

Wrap Up: Mei 2021

Mei is weer voorbij en wees eens eerlijk, met die lente wil het niet opschieten. We hebben welgeteld vier dagen mooi weer gehad en voor de rest was het koud en nat, niet echt weer om buiten te zitten met een boek. Ik zou eigenlijk niet veel boeken binnen krijgen, maar… Ik kreeg deze maand veel pre-orders binnen, mocht een leesclub op Hebban begeleiden, mag meedoen aan de blogtour voor Phobos4 in juli, vond twee boeken die ik al langer wilde hebben en stuitte toch ook nog op wat aanbiedingen en kon ik het niet laten om vervolgdelen van series aan te schaffen. Ik las 20 boeken en voegde er 23 toe.

Gelezen

 1. Rage and Ruin van Jennifer L. Armentrout: Ik had dit boek al in het Engels gelezen, maar nu is het ook eindelijk vertaald. Deze kreeg ik eind april binnen en begon er direct in. Ik kreeg het alleen niet meer uit die maand, dus schoof dat door naar mei. Ik heb er weer met volle teugen van genoten. Armentrout tilt met dit boek – en eigenlijk al haar laatste boeken – het young adult genre naar een hoger niveau en ik merk dat ik daar steeds meer behoefte aan heb. ⭐⭐⭐⭐⭐
 2. White trash warlock van David R. Slayton: Ik ben gevoelig voor hypes om er vervolgens achter te komen dat die boeken eigenlijk helemaal niet zo goed zijn. Dat overkwam mij met dit boek: ik zag een enorme hype op sociale media en zocht het op op Storytel. Het begin is goed en interessant, maar het kakt op een gegeven moment in en dan wordt het heel verwarrend. Met parallelle werelden enzovoorts. Het Engels was wel goed te doen, maar dat heeft mij niet kunnen overtuigen om het vervolg te lezen. ⭐⭐⭐
 3. ‘t Hooge Nest van Roxanne van Iperen: Een boek dat ik al heel lang had liggen. Het was rond dodenherdenking/bevrijdingsdag dat ik dit boek oppakte, een mooie timing. Helaas vond ik het boek niet zo goed als anderen, het voelde voor mij meer aan als een essay. Ik kon me niet echt inleven in de familie Brilleslijper en ik voelde een zekere afstand tussen het verhaal en de lezer. ⭐⭐⭐
 4. Debuutprijs boek #3: Sssssst, mondje dicht. Na 1 juli mag ik hier meer over vertellen.
 5. Like a love story van Abdi Nazemian: Nog een boek dat ik al heel lang had liggen. Het gaat over drie jongeren die op zoek moeten naar wie ze zijn en het verhaal speelt zich af tijdens de Aids crisis eind jaren ’80 in Amerika. Het is een mooi verhaal, en ik ben benieuwd of het ooit nog vertaald gaat worden. ⭐⭐⭐⭐
 6. De zevende zus van Lucinda Riley: Hier zat ik echt op te wachten, toen ik het binnen kreeg ben ik vrijwel direct gestart met lezen. Dit keer volgen we alle zussen tegelijk en komt alles samen. Ook de verhaallijn uit het verleden is weer interessant, er wordt over een stukje geschiedenis verteld waar niet veel over geschreven wordt. Het einde laat je wel verlangen naar meer, hopelijk komt het achtste deel snel uit. ⭐⭐⭐⭐
 7. Wie zint op wraak van Bo Svernström: Dit gebeurt me niet vaak en zeker niet met Scandinavische thrillers, maar ik had enorme moeite met dit boek. Ik begon er halverwege april in en heb het heel lang aan de kant laten liggen. Ik besloot half mei dat het nu toch echt eens klaar was en heb het uitgelezen. Wel met pijn en moeite, maar hij is uit. Ik kwam voor geen meter in het verhaal en de rechercheurs hadden niet echt een persoonlijkheid. Ik vond het zonde. ⭐⭐
 8. Het schuilhuis van Rachel van Charante: Een boek dat ik ontving voor de Hebban leesclub die ik begeleid. We zijn bijna aan het einde gekomen van deze leesclub, de laatste vragen worden gesteld. Ik ga nog niet te veel over dit boek verklappen, maar een verrassing was het zeker. ⭐⭐⭐⭐
 9. Stranddagboek van Emily Henry: Dit boek was een enorme hype in de zomer van 2020. Een boek met een grote hype eromheen kent verschillende meningen: je vindt het fantastisch of je vindt het niks. Ik las het nu eindelijk en eerlijk gezegd vond ik het geen verkeerd boek. Het is wel feelgood, maar minder luchtig dan ik dacht. Henry durft zware thema’s niet uit de weg te gaan waardoor de personages en het verhaal diepgang kregen. Je weet natuurlijk wel hoe het gaat eindigen, maar dat maakte hier helemaal niet uit. ⭐⭐⭐⭐
 10. Familie liegt nooit van Karen M. McManus: Weer een boek dat al een tijdje op de plank lag en waar ik door eerdere recensies hoge verwachtingen van had. Helaas viel ook deze young adult mij wat tegen. Ik vond het niet spannend, het las gewoon lekker weg. Het familiegeheim was wel boeiend, maar wist mij niet in zijn greep te krijgen of te houden. ⭐⭐⭐
 11. Hex van Thomas Olde Heuvelt: Ja ja, ik las het dan eindelijk, Hex. Ik riep al anderhalf jaar dat ik het dan nu echt, echt, écht zou doen en daar was dan het moment. Wat een boek joh! Ik vond het niet eng, maar spannend was het wel. De verschillende perspectieven geven allemaal een andere kijk op de situatie en dat einde had ik niet verwacht. Dat juist dat ene personage zou doen wat nooit en te nimmer mocht gebeuren….. ⭐⭐⭐⭐
 12. Confettiregen van Splinter Chabot: Weer een boek dat ik al een tijdje wilde lezen, maar de bekendmaking van de genomineerden voor “Het beste boek voor jongeren” van dit jaar gaf mij het laatste duwtje. Dit boek verdient de nominatie helemaal en het zou mij ook niet verbazen als het er met de winst vandoor gaat. Dit is een verhaal dat belangrijk is om gelezen te worden door iedereen, of je nou worstelt met je coming out of niet. ⭐⭐⭐⭐
 13. Bridge over troubled dreams van Delta Goodrem: Dit is een extraatje bij het gelijknamige album dat deze maand verscheen, je kunt het zien als een booklet uit die goeie ouwe tijd. Helaas zaten er meer foto’s in dan tekst. Het is niet leuk om het zomaar te lezen, dan slaat het dood. Geen rating.
 14. Ik geloof in jou van Hinke van Abbema: In 2019 begeleidde ik de Hebban leesclub rondom Door jou ben ik mij, het debuut van deze auteur. Dit boek vond ik een verrassing en haar tweede boek maakte mij direct nieuwsgierig. Ik was een beetje bang voor een zelfde soort verhaal, maar dit is heel anders met pittige thematiek. Ik heb het in één ruk uitgelezen. ⭐⭐⭐⭐
 15. Debuutprijs boek #4: Geheim.
 16. The raven and the dove van Kaitlyn Davis: Dit boek begon goed en interessant, maar al snel vond ik het zo ontzettend standaard en cliché worden dat ik er weinig zin meer in had. Toen ik erachter kwam dat het een serie van 4 boeken zou worden had ik echt zoiets van ‘Laat ook maar’. Ik las het wel uit, maar het boeide me niet. ⭐⭐
 17. Het klaprozenjaar van Corina Bomann: Nadat ik in februari Agneta’s erfenis van dezelfde auteur las, kwam ik Het klaprozenjaar tegen. Toevallig zat dit boek deze maand in de selectie van Bookchoice, ik had dus geen excuus meer om het niet te lezen. Ik vond het een interessant verhaal, maar het deed mij niet verlangen naar meer. ⭐⭐⭐
 18. Vaarwel Roscoe van Céla van Gastel: Een boek waar ik heel benieuwd naar was en hele hoge verwachtingen van had was Vaarwel Roscoe. Ik tipte het zelfs in mijn lees eens wat anders artikel op Liefde voor YA voor als je een boekmet emotie wilde. Alleen, ik voelde die emotie niet. Ik merkte dat de schrijfstijl niet bij mij past. Ik vond het langdradig en verveelde me vaak. Het boek in één keer uitlezen zat er niet in. Eerlijk gezegd ben ik meer dan de helft alweer vergeten. Het heeft helaas niet zo’n indruk op me gemaakt als ik gehoopt had. ⭐⭐⭐
 19. The city of brass van S.A. Chakraborty: Een boek dat in de herkansing ging, want ik las dit in maart 2020. Helaas was ik toen echt niet lekker en het boek pakte me daardoor niet. Nu wordt het naar het Nederlands vertaald en besloot ik het een nieuwe kans te geven. Dat bleek een goede zet, want nu pakte het me wel. ⭐⭐⭐⭐
 20. Loveless van Alice Oseman: Ook dit boek lag al een paar maanden te wachten en nu kwam het er eindelijk van. Ik merk dat ik de laatste tijd meer naar contemporary toe trek en daar hoort dit boek zeker bij. Ik heb het in een dag of twee uitgelezen. ⭐⭐⭐⭐

Ik las twee boeken niet uit:

 • King’s Cage van Victoria Aveyard: het derde deel in de “Red Queen” serie die ik toch al middelmatig vond. Het boek sleepte zich maar voort en daar had ik geen geduld voor.
 • A dark and hollow star van Ashley Shuttleworth: een boek over de fae dat mij eerst wel aansprak, maar daarna totaal neit meer. Het duurt ontzettend lang en er gebeurt nauwelijks iets. Het is in de markt gezet als een queer fantasy, maar de karakters gaven nog geen blijk van dat ze queer zijn. Ik heb hier steeds minder geduld voor.

De aanwinsten

 1. Het klaprozenjaar van Corina Bomann via Bookchoice;
 2. Ik geloof in jou van Hinke van Abbema via ebook.nl (pre-order);
 3. De roos uit het beton van Angie Thomas via ebook.nl (al een pre-order van vorig jaar, maar door corona meermaals uitgesteld);
 4. Een onverwachte zomer van Marjoleine Tel via ebook.nl;
 5. Liever verliefd van Sophie Kinsella via de Bookchoice shop;
 6. Flessenpost van Chantal Claassen via ebook.nl;
 7. Thuis in het Duincafé van Debbie Johnson via ebook.nl;
 8. Zonnige dagen in het Duincafé van Debbie Johnson via ebook.nl;
 9. De zevende zus van Lucinda Riley via ebook.nl (pre-order);
 10. Grenzeloze liefde van Kyra Rutgers via de Bookchoice shop;
 11. Het schuilhuis van Rachel van Charante via Hebban voor de leesclub;
 12. Voor Yasmin van Esther van Walraven via ebook.nl (pre-order);
 13. Het geheime kistje van Elle van Aline van Wijnen via een aanbieding op Bol;
 14. Ik vergeet je niet van Gillian King via een aanbieding op Bol;
 15. Het museum van gevonden voorwerpen van Emma Zegers via Bol;
 16. Phobos4 van Victor Dixen via Dutch Venture Publishing voor de blogtour van 5 tot en met 9 juli;
 17. Bridge over troubled dreams van Delta Goodrem via Amazon Kindle (pre-order) (en album via iTunes, want geen zin in VAT kosten vanuit Australië);
 18. What I carry van Jennifer Longo via Amazon Kindle;
 19. Good girl, bad blood van Holly Jackson via Amazon Kindle;
 20. Malibu Rising van Taylor Jenkins Reid via Audible (pre-order);
 21. Perfect on paper van Sophie Gonzales via Amazon Kindle;
 22. We have always been here (A queer Muslim memoir) van Samra Habib via Amazon Kindle;
 23. All boys aren’t blue van George Johnson via Amazon Kindle.

Hoe was jouw leesmaand?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.