Recensies

Unsinkable van Lotte van den Noort: Een geslaagde reconstructie van een wereldberoemde scheepsramp

Halverwege april verscheen Unsinkable van Lotte van den Noort. Je hoefde Instagram maar te openen of je zag dit boek over een complottheorie over de scheepsramp met de Titanic in 1912 bijna je gehele feed beslaan. Je kon niet meer om dit boek heen, de hype was enorm. Maar, was dit boek de grote hype wel waard?

Unsinkable van Lotte van den Noort: Een geslaagde reconstructie van een wereldberoemde scheepsrampUnsinkable by Lotte van den Noort
Published by Hamley Books on 14 april 2021
Genres: Historische fictie, Young Adult
ISBN: 9789463967679
Format: Hardcover
Pages: 380
Goodreads
four-stars

Je kent het verhaal, maar is dat hoe het echt is gegaan?

Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt.

Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.

Gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.

Ik begin direct maar met een bekentenis: ik heb de film van de Titanic nooit gezien. Ik weet natuurlijk wel dat het schip is gezonken, dat de hoofdpersonen uit de film Jack en Rose heten en dat de titelsong My heart will go on van Celine Dion is. Ik kon dus redelijk blanco het boek in, want ik zou niets herkennen uit de film. Dat klopte ook. Waar anderen zeggen dat ze hele dialogen herkennen, had ik dat niet en dat is op zich wel lekker. De hype die Unsinkable kende bracht wel hoge verwachtingen met zich mee, maar toch had ik eerst mijn twijfels om eraan te beginnen. Dit heeft ermee te maken dat ik recent wat mindere ervaringen heb gehad met YA van Nederlandse bodem waardoor ik deze vaak links laat liggen. Echter, deze hype maakte mij nieuwsgierig en zorgde ervoor dat ik het boek toch oppakte. Wel blanco en zonder verwachtingen.

Wat mij direct opviel was de vlotte en toegankelijke schrijfstijl. Unsinkable is een boek dat je hierdoor makkelijk leest en dat daardoor niet te moeilijk is. De complottheorie is iets dat subtiel met het verhaal is verweven en wat er niet te dik bovenop ligt. Dit is een groot pluspunt voor mij. Ik vraag me alleen af of “verdomme” een woord is dat in 1911/1912 werd gebruikt, maar dat is iets waar we nooit achter zullen komen.

Aan het begin van het boek had ik moeite met hoofdpersoon Katharina. Ze gedroeg zich als een verwend nest dat haar ouders de schuld geeft van het feit dat hun financiële situatie zo is veranderd. Ook vond ik haar nogal naïef als het op Benedict aankomt, ze kent hem niet eens en is nu al met hem verloofd. En dan wil je na elkaar slechts één keer te hebben ontmoet en verder alleen maar briefcontact te hebben gehad met hem een leven opbouwen aan de andere kant van de oceaan? Nee, dat gaat er bij mij niet in. Gelukkig ontwikkelt ze zich gedurende het boek en worden haar ogen geopend. Ze wordt minder wraakzuchtig en minder naïef. De andere personages variëren van prima tot personages met een geheime agenda, maar dat is wel wat Unsinkable nodig heeft. De afloop van het verhaal is immers wereldwijd bekend.

Over de plot kan ik weinig zinnigs zeggen ben ik bang. Dit boek is immers gebaseerd op een historische gebeurtenis waar in 1998 een speelfilm over is gemaakt. Die ik nooit heb gezien, dus ik kan het niet vergelijken. Ik vond de plot daarom goed uitgewerkt. Het las makkelijk weg en ik bleef me afvragen wie het zou overleven en wie er helaas zouden omkomen. Ik vond dat er weinig spanning in het verhaal zat, maar dat is ook lastig als je een boek schrijft dat gebaseerd is op zo’n bekende scheepsramp.

Ik vond dit boek wel één van de betere boeken die ik in april las, en zeker één van de betere YA boeken van Nederlandse bodem. Ik vond dat hoofdpersoon Katharina een goed uitgewerkte ontwikkeling doormaakte. Ze veranderde van een naïef verwend nest in iemand die anderen wilde helpen en haar oogkleppen af deed. De plot is niet zo spannend, maar dat is ook lastig als je een boek schrijft dat gebaseerd is op een historische gebeurtenis. De schrijfstijl is vlot waardoor het boek makkelijk leest. De complottheorie is subtiel met het verhaal verweven en ligt er niet al te dik bovenop, iets wat ik fijn vond. Ik vond Unsinkable van Lotte van den Noort de hype zeker waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.