Tags & lijstjes, The Friday Five

The Friday Five: Vijf tips om het bloggen leuk te houden

Het is weer vrijdag en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe The Friday Five. Deze tag is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy en iedere week maken een aantal bloggers lijstjes van vijf die gebaseerd zijn op een bepaald thema.

Ik besloot het thema voor deze week eens helemaal uit zijn verband te rukken. Het eigenlijke thema is: De vijf leukste blogervaringen. Ik ben iemand die niet veel doet met aanvragen van boeken et cetera, dus ik besloot er het volgende van te maken: Vijf tips om het bloggen leuk te houden.

1. Maak het jezelf niet te moeilijk

Bloggen is een hobby die veel tijd in beslag neemt. Helaas zitten er maar 24 uur in een dag en veel van deze uren gebruik je al om te slapen, te werken/studeren, om boeken te lezen of om iets anders te doen. Soms heb je ook gewoon de energie niet om een blogpost te typen. Maak het jezelf niet te moeilijk. Weet je dat iedere week een vaste planning je gaat opbreken? Doe dit dan niet. Het is zonde als het bloggen als een “moetje” begint te voelen door een strakke weekplanning. Vind je bepaalde artikelen niet (meer) leuk om te schrijven? Verander het format eens of pauzeer deze artikelen een tijdje. Het is jouw blog en jij mag zelf bepalen wat je ermee wilt en hoe je het wilt hebben. Leg jezelf geen onnodige druk op, het is immers een hobby.

2. Maak gebruik van de features van je CMS (in de meeste gevallen WordPress)

Veel content management systemen (CMS) hebben hele handige trucjes die je kunt toepassen om het bloggen makkelijker te maken. Zelf werk ik met WordPress, een populair CMS onder bloggers en andere website bouwers. Zelf ben ik een groot fan van de Gutenberg editor, de vroeger zo gevreesde blokken. In het begin moest ik er niets van hebben, maar nu kan ik echt niet meer terug naar de klassieke editor. Als je iets verpest aan de lay-out van je blogpost, hoef je alleen maar dat blok te fixen en hoef je niet meer te zoeken waar het fout is gegaan. Je hoeft niet je hele post aan te passen. Ook geen geklungel met HTML meer, heerlijk. Natuurlijk kan die HTML wel, maar ik ben er blij mee dat het niet meer hoeft. Een heel handige optie is die van de herbruikbare blokken. De introtekst van deze blogpost is zo’n herbruikbaar blok. Deze maak je één keer aan en hoef je daarna alleen nog maar aan te klikken. Verander je er iets aan, dan wordt dit op al je blogposts met dit herbruikbare blok toegepast. Handig toch?

3. Zorg voor overzicht op je blog

Niet alleen voor jezelf heel fijn, maar ook voor je bezoekers. Mijn oude blog was op een gegeven moment zo’n grote bende dat ik er zelf niet meer happy van werd. Ik begon in het Nederlands, blogde later tweetalig om vervolgens over te stappen naar het Engels. En later weer naar het Nederlands. Ik werd er zelf geen wijs meer uit en de structuur was weg. Oh ja, en ik vond het spuuglelijk geworden. Ik ben wel al mijn oude blogs en volgers kwijt, maar dat heb ik voor lief genomen.

4. De Featured image from URL plugin

Eerlijk is eerlijk, ik haat banners maken voor boven mijn blogposts. Nog eerlijker, ik kan het ook gewoon niet. Ik ga staren en knijpen met mijn kleine beetje zicht dat ik nog heb en dat vinden mijn ogen niet zo’n goed plan. Ik heb nu een plugin gevonden die het leed dat banners heet maken verzacht: Featured images from URL. Deze plugin is gratis en kan ik in ieder geval installeren op mijn eigen site. Ik heb een eigen domein, dus ik kan je niet vertellen of het ook kan met de gratis versie van WordPress. Deze vondst is redelijk nieuw, dus ik ben er nog mee aan het spelen. Ik hoop dat dit werkt, want mijn enige afbeelding in mijn blogs is een boekomslag en die wordt niet gepakt als featured image. En een homepagina zonder featured images is ook saai. Dat de afmetingen niet meer kloppen en verschillen neem ik maar voor lief, dat is dan niet anders. Hoe ik mijn afbeeldingen ook meekrijg op de sociale media (en dan met name Twitter), moet ik ook nog uitzoeken.

5. De Ultimate Book Blogger plugin

Deze tip is niet voor iedereen weggelegd, maar ik en veel andere bloggers kunnen niet meer zonder. De Ultimate Book Blogger plugin van Nose Graze is één van de eerste dingen die ik weer opnieuw heb geïnstalleerd met mijn nieuwe blog. Ik schreef twee recensies zonder, maar miste mijn plugin nu al. Je hoeft alleen maar de boekinformatie in te vullen (helaas heeft Goodreads al zijn API sleutels eruit gesloopt zodat je niet meer automatisch de boekinformatie op kan halen), Ultimate Book Blogger formatteert dit gedeelte van je recensies. Je hoeft alleen maar de tekst te schrijven en de eerste keer de plugin juist in te stellen. Het is een plugin die alleen kan draaien op een eigen domein en hij kost geld. Wel een eenmalige investering, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb er nog een kleine add-on bij gekocht om de vertaler aan mijn boekinformatie toe te voegen, ook dit is een eenmalige investering. Dit heb ik gedaan omdat ik in het Nederlands blog en dan vind ik dat de vertaler ook genoemd moet worden. Vertalen is immers ook een belangrijk vak binnenin het boekenvak. De Ultimate Book Blogger plugin scheelt je echt heel veel tijd en gedoe met de lay-out van je recensie.


Tot zover een aantal tips om het bloggen leuk te houden. Wat is jouw gouden tip?

Kijk ook eens bij de andere bloggers die meedoen met The Friday Five:

3 gedachten over “The Friday Five: Vijf tips om het bloggen leuk te houden”

  1. Wat een fijn lijstje zeg! Ik ben het helemaal met je eens wat het ‘leuk houden’ betreft. Als het gaat voelen als moeten, dan is het niet leuk meer. Mocht ik het erg druk hebben, dan laat ik ook vaak mijn weekplanning los en post ik waar ik zin in heb. Op die manier kan ik het leuk houden voor mezelf.

    1. Ik had trouwens nog nooit van de Ultimate Book Blogger plugin gehoord en dacht dat jullie gewoon allemaal dezelfde opmaak hadden die jullie fijn vonden hahaha :’)

      1. Heel fijn ding! Kost een paar dollar, maar dan heb je ook wat. Je krijgt een licentie voor een jaar, maar als je die niet vernieuwd heb je gewoon nog toegang tot de plugin. Wordt alleen vervelend als er weer ergens een hele grote update aankomt, dan moet je vernieuwen. Maar is eigenlijk nauwelijks voorgekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.