Categorieën
Tags & lijstjes The Friday Five

The Friday Five (Six): Boeken met een virus of een pandemie

Het is weer vrijdag en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe The Friday Five. Deze tag is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy en iedere week maken een aantal bloggers lijstjes van vijf die gebaseerd zijn op een bepaald thema.

Het thema van deze week is: Boeken met een virus of pandemie en is bedacht door Nora van Geekish. In plaats van vijf boeken heb ik er deze week zes voor je.

Het eerste boek dat ik ga noemen – ja daar is ‘ie weer! – is de serie van The Lunar Chronicles van Marissa Meyer. Hierin speelt Letumose, ofwel de blauwe pest, een grote rol. Het is eigenlijk waar de hele oorlog tussen de Aarde en Luna om draait, er moet een remedie komen en koningin Levana heeft die remedie in handen. Maar, ze geeft het niet zomaar weg. Nee nee, er moet een huwelijk worden voltrokken tussen haar en Kai van het Oosterse Keizerrijk, dan wil ze het misschien wel overhandigen. De hoofdpersonen uit deze boeken laten het er niet bij zitten en doen hun best om Levana van die troon te krijgen en dat tegengif te bemachtigen.

Het tweede boek dat ik noem is wederom een serie, maar ik heb alleen het eerste deel gelezen. Ook in Legend van Marie Lu gaat het om de pest en ook die moet worden uitgeroeid. De serie leest lekker weg, in ieder geval het eerste boek. Ik hoop de rest zo snel mogelijk te lezen.

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming. De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie. Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Nummer drie van deze week is ook een serie, namelijk Woeker van Kenneth Oppel. Ook deze wil ik lezen, maar het is er nog niet van gekomen. Dit is een serie die op het randje zit tussen jeugdliteratuur en Young Adult en draait om een virus dat verspreid wordt door planten. Slechts drie tieners overleven de plaag.

Het begint met een regenbui van dagen. En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Zwarte staken die ook nog eens erg snel groeien. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken hele mensen en dieren op. Drie tieners met vreemde allergieën blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Wat is hun geheim? En kunnen zij de invasie stoppen, voordat het weer begint te regenen?

Even een promopraatje hoor, maar gisteren is Voor Yasmin van Esther van Walraven verschenen. Dit boek maakt deel uit van de XS lijn van Best of YA en is dus een novelle. Drie maal raden waar dit over gaat. Juist ja, corona.

Wanneer de enige bij wie je wilt zijn er niet meer is. Op een zonnige middag in maart 2020 gebeurt het ondenkbare: Yasmin, de beste vriendin van Myrthe, overlijdt totaal onverwacht aan de gevolgen van een onbekend virus dat enkele maanden eerder uitbrak. De dood van haar beste vriendin komt als een enorme schok voor Myrthe, maar het echte besef van wat er gebeurd is, komt later pas. Is zij schuldig aan de dood van haar vriendin? Waarom mag zij verder leven en Yasmin niet? En wat heeft haar leven nog voor zin, nu Yasmin er niet meer is? Myrthe worstelt in haar eentje met deze vragen en sluit zich af voor de buitenwereld. De enige bij wie ze nu wil zijn, is er niet meer. In haar wanhoop besluit ze een brief te schrijven aan Yasmin. Al schrijvend doet ze een poging te verwerken wat er gebeurd is. En langzaamaan pakt ze haar leven weer op. Voor Yasmin.

Het vijfde boek is een boek dat ik recent heb gelezen, namelijk Like a love story van Abdi Nazemian. Dit boek speelt zich af in de jaren ’80, ten tijde van de Aids crisis in Amerika.

It’s 1989 in New York City, and for three teens, the world is changing. Reza is an Iranian boy who has just moved to the city with his mother to live with his stepfather and stepbrother. He’s terrified that someone will guess the truth he can barely acknowledge about himself. Reza knows he’s gay, but all he knows of gay life are the media’s images of men dying of AIDS. Judy is an aspiring fashion designer who worships her uncle Stephen, a gay man with AIDS who devotes his time to activism as a member of ACT UP. Judy has never imagined finding romance…until she falls for Reza and they start dating. Art is Judy’s best friend, their school’s only out and proud teen. He’ll never be who his conservative parents want him to be, so he rebels by documenting the AIDS crisis through his photographs. As Reza and Art grow closer, Reza struggles to find a way out of his deception that won’t break Judy’s heart–and destroy the most meaningful friendship he’s ever known.

Nou, nog eentje dan. Weer een deel van een serie, maar ook hier heb ik alleen het eerste deel van gelezen. Ik las This mortal coil van Emily Suvada net uit voor de corona in Nederland uitbrak, hoe toevallig wil je het hebben.

When a lone soldier, Cole, arrives with news of Lachlan Agatta’s death, all hope seems lost for Catarina. Her father was the world’s leading geneticist, and humanity’s best hope of beating a devastating virus. Then, hidden beneath Cole’s genehacked enhancements she finds a message of hope: Lachlan created a vaccine. Only she can find and decrypt it, if she can unravel the clues he left for her. The closer she gets, the more she finds herself at risk from Cartaxus, a shadowy organization with a stranglehold on the world’s genetic tech. But it’s too late to turn back. There are three billion lives at stake, two people who can save them, and one final secret that Cat must unlock. A secret that will change everything.

Dit waren ze dan. Welke boeken met een virus of pandemie heb jij gelezen?

Kijk ook eens bij de andere deelnemers aan The Friday Five:

Kijk ook eens bij de andere deelnemers aan The Friday Five voor hun lijstje:

Kijk ook eens bij de andere deelnemers aan The Friday Five voor hun lijstje:

3 reacties op “The Friday Five (Six): Boeken met een virus of een pandemie”

Voor Yasmin van Esther van Walraven , zet ik op mijn lijstje.
Echt een boek met als thema de pandemie o.i.d. heb ik niet gelezen, wel over de pest in een historische roman van Simone van der Vlugt.
Ik denk dat dit “Rode sneeuw in december is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.