Tags & lijstjes, The Friday Five

The Friday Five: boeken met goden

Het is weer vrijdag en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe The Friday Five. Deze tag is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy en iedere week maken een aantal bloggers lijstjes van vijf die gebaseerd zijn op een bepaald thema.

Het thema van deze week is bedacht door mijzelf en is: boeken met goden. Er zijn veel boeken met goden in allerlei soorten en maten. Zo zijn er de bekende boeken van Rick Riordan die eigenlijk allemaal gaan over de klassieke goden. Maar naast deze Romeinse en Griekse goden zijn er nog veel meer goden en deze ga ik vandaag vooral uitlichten.

Het eerste boek dat ik ga noemen is Zonderling van Laini Taylor. Dit boek bevat Godengebroed, kinderen met een blauwe huid. Dit goden gebroed gaat een hele belangrijke rol spelen in het verhaal. In Muze, het tweede deel van dit tweeluik, komen deze goden duidelijker naar voren.

De droom kiest de dromer, niet andersom. Lazlo Strange, oorlogswees en junior bibliothecaris, vreest dat zijn droom slecht gekozen heeft. Al sinds zijn vijfde is hij geobsedeerd door de mythische verloren stad Weep, maar het vergt meer moed dan Lazlo in zich heeft om de halve wereld over te steken en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een held genaamd de Godslayer en een groep legendarische krijgers heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen. Waardoor werd Weep tweehonderd jaar geleden gescheiden van de rest van de wereld? En wie is de blauwe godin uit Lazlo’s dromen? Hoe kon hij over haar dromen voordat hij wist dat ze bestond? En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt?

Laini Taylor heeft nog een andere serie geschreven: Daughter of smoke and bone. Het eerste deel hiervan heet Dromendochter. Het derde deel is na zeven jaar eindelijk in het Nederlands verschenen en heet Godenslaap. Dit deel gaat ook echt over goden. Maar omdat die flaptekst spoilers bevat, plaats ik die van deel 1.

Over de hele wereld verschijnen zwart geschroeide handafdrukken op deurposten De tandenvoorraad van de duivel slinkt gevaarlijk hard En in Praag wordt een jonge vrouw meegesleurd in een wrede oorlog. Karou studeert kunstgeschiedenis en vult haar schetsboeken met monsters die al dan niet bestaan. Ze verdwijnt regelmatig voor mysterieuze ‘klusjes’ en spreekt een heleboel talen, waaronder een aantal niet-menselijke. En haar helderblauwe haar is níét afkomstig uit een flesje. ‘Wie ben ik?’ dat is de vraag die Karou dag en nacht achtervolgt. En ze staat op het punt erachter te komen.

Het derde boek dat ik ga noemen is niet vertaald en ook niet geschikt voor iedereen. Het is nogal heftig en bevat veel triggers. Ik heb het over The Poppy War van R.F. Kuang. Deze serie is gebaseerd op de geschiedenis van China eind negentiende en begin twintigste eeuw waarin drie opium oorlogen werden uitgevochten. De goden zitten hier verstopt, maar ze zijn er wel. Hoe dit zit is omwille van spoilers lastig uit te leggen. Maar dat het slotdeel The Burning God heet is al reden om deze serie op te nemen in dit lijstje.

A “Best of May” Science Fiction and Fantasy pick by Amazon, Barnes and Noble, Audible, The Verge, SyFy Wire, and Kirkus “I have no doubt this will end up being the best fantasy debut of the year […] I have absolutely no doubt that [Kuang’s] name will be up there with the likes of Robin Hobb and N.K. Jemisin.” — Booknest A brilliantly imaginative talent makes her exciting debut with this epic historical military fantasy, inspired by the bloody history of China’s twentieth century and filled with treachery and magic, in the tradition of Ken Liu’s Grace of Kings and N.K. Jemisin’s Inheritance Trilogy. When Rin aced the Keju—the Empire-wide test to find the most talented youth to learn at the Academies—it was a shock to everyone: to the test officials, who couldn’t believe a war orphan from Rooster Province could pass without cheating; to Rin’s guardians, who believed they’d finally be able to marry her off and further their criminal enterprise; and to Rin herself, who realized she was finally free of the servitude and despair that had made up her daily existence. That she got into Sinegard—the most elite military school in Nikan—was even more surprising. But surprises aren’t always good. Because being a dark-skinned peasant girl from the south is not an easy thing at Sinegard. Targeted from the outset by rival classmates for her color, poverty, and gender, Rin discovers she possesses a lethal, unearthly power—an aptitude for the nearly-mythical art of shamanism. Exploring the depths of her gift with the help of a seemingly insane teacher and psychoactive substances, Rin learns that gods long thought dead are very much alive—and that mastering control over those powers could mean more than just surviving school. For while the Nikara Empire is at peace, the Federation of Mugen still lurks across a narrow sea. The militarily advanced Federation occupied Nikan for decades after the First Poppy War, and only barely lost the continent in the Second. And while most of the people are complacent to go about their lives, a few are aware that a Third Poppy War is just a spark away . . . Rin’s shamanic powers may be the only way to save her people. But as she finds out more about the god that has chosen her, the vengeful Phoenix, she fears that winning the war may cost her humanity . . . and that it may already be too late.

Nou, vooruit dan. Nog twee boeken over Griekse goden: Circe en Een lied voor Achilles van Madeline Miller. Circe las ik tijdens mijn jaarlijkse leesdip gedurende de wintermaanden en heeft mij heel erg verrast.

Van de met de Orange Prize bekroonde auteur van Het lied van Achilles verschijnt nu het indrukwekkende verhaal van de mythologische heks Circe, geïnspireerd door de Odyssee van Homerus. In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt. De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden. Madeline Miller brengt de oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal van goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

Een lied voor Achilles las ik later, maar waardeerde ik ook met de volle 5 sterren.

Achilles, ‘de beste onder de Grieken’, zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus, is sterk, snel en onweerstaanbaar knap. Patroclus is een zachtaardige prins, verbannen uit zijn vaderland na een gewelddadig incident. Achilles neemt Patroclus onder zijn hoede en de twee jongens ontwikkelen een meer dan hechte vriendschap. Als duidelijk wordt dat de schone Helena van Sparta is ontvoerd, worden alle mannen opgeroepen om Troje te belegeren. Verleid door de belofte van eeuwige roem sluit Achilles zich aan bij het leger, en Patrocles, verscheurd door de liefde voor en angst om zijn vriend, volgt hem. Zij weten niet dat een wreed lot hen tot het uiterste zal testen en een afschuwelijk offer zal vragen. Een lied voor Achilles is een episch liefdesverhaal, een spannende, ontroerende en unieke hervertelling van de Ilias van Homerus, het verhaal van de legendarische oorlog tussen de Grieken, het verhaal van Helena, Achilles en Hector, van goden en godinnen, van wrok en van wraak.

Dit waren mijn vijf boeken met goden. Wat zijn jouw favoriete boeken met goden?


Deze bloggers plaatsen ook lijstjes van vijf:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.