Let’s Talk Bookish | Tracking Books

Let’s Talk Bookish is een tag die in augustus 2019 is bedacht door Rukky van Eternity Books. Wegens omstandigheden is deze tag sinds april 2022 overgedragen aan Aria van BookNookBits. Iedere week is er op vrijdag een discussietopic waar bloggers over kunnen discussiëren. Oorspronkelijk is dit een Engelstalige tag, maar ik breng hem in de vertaling naar mijn blog.

Het thema van deze week is het bijhouden van je gelezen boeken.

Een aantal jaar geleden verveelde ik mij en na wat rond surfen op internet kwam ik Goodreads tegen. Ik maakte een account aan en startte met het bijhouden van mijn boeken. Eerst niet zo fanatiek, want ik voerde ook boeken in met terugwerkende kracht. Dit was in 2015, net even opgezocht. Toen las ik ook nog een stuk minder, ik zat in mijn studententijd leesdip die heel lang heeft geduurd. Toen ik eind 2016 meer begon te lezen, ging ik ook meer bijhouden wat ik las en wanneer. In 2017 ontdekte ik Hebban. Ook hier was ik niet zo fanatiek, maar toen ik eenmaal door had hoe het werkte, ging ik ook hier bijhouden wat ik las, maar ook wat ik wilde lezen. Laten we dat plankje ook vooral niet vergeten.

In 2020 kwamen er meerdere alternatieven voor Goodreads op de markt, maar deze zijn lang niet zo succesvol. Eén daarvan is The Storygraph. Het leek heel handig, maar niet als je ook Nederlandse boeken leest. Deze stonden er vaker niet tussen dan wel en kon je dus handmatig toevoegen. Dit vond ik een hele klus en informatie die niet klopte was niet makkelijk te wijzigen. Of dit ook echt gebeurde weet ik niet. De app vond ik daarnaast ook niet fijn. Ik was zo gewend aan Goodreads en Hebban dat ik The Storygraph vergat. De informatie klopte toch vaker niet dan wel en ik heb mijn account maar verwijderd.

Is de manier van bijhouden van wat ik lees veranderd sinds ik begon met bloggen? Nee. Ik startte met bloggen in 2017, dat viel samen met mijn afstuderen en het meer bijhouden wat ik lees. Ik merk wel dat ik nu ook meer de nadelen zie van het bijhouden van je boeken. Je voelt onbewust toch een soort druk, zeker als je kijkt naar je “wil ik lezen” plankje. Deze moet ik regelmatig schonen, anders word ik gek. Ook het meedoen aan de reading challenge geeft toch een soort druk. Je schrikt toch als je achter loopt, ook al loop ik nu wat voor. Het ophogen van mijn leesdoel doe ik niet meer. Anderzijds is het grote voordeel van bijhouden wat je leest, dat je geen boeken dubbel leest. Dit is vooral handig als uitgeverijen boeken opnieuw uitgeven met een andere titel of omslag. Als je bijhoudt wat je leest gebeurt het je veel minder snel dat je boeken dubbel leest.

En jij? Houd jij bij wat je leest? Wat zijn voor jou de voor- en nadelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: