Let’s Talk Bookish: Heb je ooit gedacht om te stoppen met bloggen?

Let’s Talk Bookish is een tag die in augustus 2019 is bedacht door Rukky van Eternity Books. Wegens omstandigheden is deze tag sinds april 2022 overgedragen aan Aria van BookNookBits. Iedere week is er op vrijdag een discussietopic waar bloggers over kunnen discussiĆ«ren. Oorspronkelijk is dit een Engelstalige tag, maar ik breng hem in de vertaling naar mijn blog.

Zoals wel vaker de laatste tijd ben ik te laat met het topic van afgelopen vrijdag. Het topic is: Heb je er ooit over gedacht te stoppen met bloggen? en is bedacht door Kristin van de blog Lukten Av Trykksverte. Uhm, ja. Ook geprobeerd zelfs. Kijk je mee?

Zijn je redenen om te bloggen veranderd sinds je begon? Zo ja, welke verandering(en) heb je gemerkt?

Nee, dat niet per se. Ik merk alleen wel dat het minder makkelijk gaat. Ik merk dat het boekbloggen nog veel meer leefde toen ik in 2017 begon met bloggen. De community was flink aanwezig en hecht, ook de Nederlandse community. In de loop der jaren is er een verschuiving ontstaan naar andere platformen zoals bookstagram en booktok. Ik heb wel een semi bookstagram, maar het kost me bakken met energie. Door mijn slechte zicht krijg ik er hoofdpijn van. Met Tiktok heb ik helemaal niets. Ook merk ik dat veel bloggers minder zijn gaan bloggen of zelfs helemaal gestopt zijn. Hierdoor blijft er voor mij minder te lezen over, want juist veel blogs die ik volgde zijn gestopt of geminderd. Daarnaast is de community een beetje uit elkaar gevallen. Dat is jammer, want soms lijkt het daardoor alsof je met je blogs tegen een muur aan het praten bent. Worden mijn blogs wel gelezen? Worden recensies wel gezien? Doe ik het niet allemaal voor niets? De Nederlandse blogosphere was al sowieso niet echt van het reageren, maar de laatste jaren is dat nog minder geworden. Jammer.

Ik merk eerlijk gezegd ook dat ik weinig inspiratie heb voor nieuwe content. Dat komt, denk ik, mede door het gevoel in de diepte te schreeuwen – screaming into the void – en doordat ik voor Hebban redactionele recensies schrijf. Hierdoor merk ik dat ik het moeilijker vind om recensies voor mijn blog te schrijven. Redactionele recensies worden op een heel andere manier geschreven en dat doortrekken naar mijn blog voelt niet goed. Toch gebeurt het automatisch waardoor het een beetje stijf aan begint te voelen.

Heb je ooit een blogpauze genomen of daar weleens over nagedacht?

Oh ja hoor, zat. Meestal blog ik minder in vakantietijd. Ook heb ik weleens een pauze genomen omdat ik niet tevreden was met mijn blog. Dan begon ik toch weer opnieuw, want ik begon het toch wel te missen. Ik werk sowieso niet met een strakke planning, dus een pauze nemen kan makkelijker. De afgelopen periode was bijvoorbeeld heel druk waardoor ik niet regelmatig heb kunnen bloggen.

Heb je ooit eens gedacht aan compleet stoppen met bloggen? Wat weerhoudt je hiervan? Wat motiveert je om toch te blijven bloggen?

Oh ja, ook deze vraag kan ik positief beantwoorden. In oktober 2021 gooide ik deze blog helemaal weg, voornamelijk om eerder genoemde redenen. Promotie leverde voor mijn gevoel niets op en ik had – en heb dat eigenlijk nog steeds – weinig energie daarvoor. Instagram is het beste promotiemiddel, maar daar kan ik niet veel mee. Ook werd ik Hebban recensent en voelde dat ik moest stoppen. Jammer joh, niet gelukt. Ik merkte dat ik het begon te missen. Ik begon opnieuw met bloggen. Eerst in het Engels omdat ik merk dat de community veel sterker aanwezig is en de blogs daar ook echt worden gelezen. Dat je het zeg maar ook merkt. Ik merkte zelf dat het naar verloop van tijd allemaal moeilijker mijn vingers uit begon te komen en dat het toch weer een struggle werd. Ik ging dus toch weer terug naar het Nederlands. Zomaar stoppen lukt mij dus niet, daarvoor ga ik het bloggen na verloop van tijd toch te erg missen.


En jij? Heb jij er weleens over gedacht om volledig te stoppen met bloggen? Wat weerhoudt je hiervan en wat motiveert je om te blijven bloggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: