Let’s Talk Bookish | Boeken kopen of toch lenen?

Let’s Talk Bookish is een tag die in augustus 2019 is bedacht door Rukky van Eternity Books. Wegens omstandigheden is deze tag sinds april 2022 overgedragen aan Aria van BookNookBits. Iedere week is er op vrijdag een discussietopic waar bloggers over kunnen discussiëren. Oorspronkelijk is dit een Engelstalige tag, maar ik breng hem in de vertaling naar mijn blog.

Vanwege mijn verhuizing vorige week heb ik het thema van 6 mei gemist, ik had ’s avonds echt geen puf meer om te bloggen. Het topic van vorige week is ingebracht door Jillian van The Bookish Butterfly en was: Hoe besluit je welk boek je koopt en welk boek je leent?

Koop je veel boeken?

Heel eerlijk? Ja. Begin dit jaar nam ik mij voor minder boeken te kopen en dat gaat tot nu toe wel oké. Ik probeer steeds meer te kijken of ik een boek dat ik wil lezen écht wil hebben of dat ik toch liever luister via Storytel. Het komt natuurlijk weleens voor dat ik een boek luister, maar dat ik niet blij wordt van het luisterboek. Dan besluit ik soms het boek alsnog te kopen. Een goed, recent voorbeeld is On Earth We’re Briefly Gorgeous van Ocean Vuong. Ik begon met dit boek in het Nederlands als luisterboek. Ik kwam er alleen al snel achter dat ik de voorlezer niet prettig vond en ik had zo het vermoeden dat het Engelse boek mij beter zou liggen. Jammer genoeg was dit niet als luisterboek beschikbaar, dus toen kocht ik het boek.

Leen je weleens boeken uit de bibliotheek of van vrienden?

Ik kom al sinds jaren niet meer in de bieb, al sinds ik te oud werd om voorgelezen te worden niet meer. Ik las altijd via Passend Lezen, maar deze bibliotheek voor blinden en slechtzienden voldoet niet meer aan mijn wensen. Je loopt constant achter de feiten aan, veel voorlezers zijn echt niet fijn om naar te luisteren (er wordt gewerkt met vrijwilligers) en veel boeken die ik wil lezen hebben ze niet. Ik lees steeds meer Engels en daar kom ik via Storytel beter mee aan mijn trekken. Van vrienden leen ik dus ook geen boeken. Ik vind lenen dan ook niet het juiste woord voor mij, ik stream.

Wat zoek je in boeken die je koopt?

In tegenstelling tot eerst let ik nu beter op de boeken die ik koop. Ik kijk naar in hoeverre de achterflap mij aanspreekt. Dan laat ik het boek in mijn digitale winkelmandje zitten om er na een paar dagen of weken weer naar te kijken. Spreekt de achterflap mij nog steeds aan of toch minder? In het eerste geval gaat ‘ie toch mee, in het tweede geval (nog) niet. Dan luister ik het meestal of ik kom er op terug als het in de aanbieding is. Het kan ook zomaar zijn dat het boek helemaal van mijn TBR verdwijnt.

Zijn er genres waar je vaker boeken van koopt?

Jazeker. Young adult en feelgood zijn genres waar ik meestal boeken van koop, al hangt het bij dat laatste genre wel meer van het soort boek af. New adult koop ik over het algemeen vaker dan romans. Ook zijn er auteurs waarbij ik niet eens hoef na te denken of ik het boek wil kopen of niet. Voorbeelden zijn Rebecca Yarros, Sarah J. Maas, Colleen Hoover en Jennifer L. Armentrout. Al zijn er van deze laatste auteur wel boeken die mij niet heel erg aanspreken.

Verschillen de boeken die je liever koopt van de boeken die je liever leent?

Oh absoluut. Thrillers vind ik vaak fijner om te luisteren, dus die koop ik minder. Soms haal ik ze ook uit Bookchoice, het ligt er echt aan waar ik zin in heb en of de boeken mij aanspreken. New adult en young adult koop ik dus wel, maar ook dat hangt er vanaf of het een Nederlands- of Engelstalig boek is. Engelstalige boeken luister ik dan weer vaker, mits deze beschikbaar zijn. Ik lees nauwelijks origineel Nederlands werk, maar deze boeken luister ik vaak ook liever dan dat ik ze koop.

Koop je uiteindelijk liever boeken of leen je ze toch liever?

Over het algemeen kan ik concluderen dat ik een verschuiving bij mijzelf merk. Tot begin dit jaar kocht ik -soms echt gênant – veel boeken, maar nu let ik er beter op. Ik kijk goed naar of het boek mij aanspreekt en bij twijfel houd ik ze in gedachten. Young adult en New adult zijn van die typische genres waar ik meer van koop, terwijl ik thrillers liever luister. Engelse boeken zijn vaker als luisterboek beschikbaar en die koop ik dus ook minder vaak. Behalve dan als de voorlezer mij niet ligt. Het is bij mij dus om het even, net waar ik behoefte aan heb.

En hoe is dat bij jou? Koop jij liever boeken of leen jij ze liever?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: