Recensies

Stranddagboek van Emily Henry: Het boek is meer dan het lijkt

In mei 2020 debuteerde Emily Henry met haar boek Beach Read, waarmee ze hoge ogen gooide in het buitenland. Maar liefst drie vertalers, te weten Carla Hazewindus, Anna Post Uiterweer en Ellis Post Uiterweer, hebben ervoor gezorgd dat deze buitenlandse hype in de zomer van 2020 beschikbaar kwam in het Nederlands. Stranddagboek is uitgegeven bij The House Of Books.

Stranddagboek van Emily Henry: Het boek is meer dan het lijktStranddagboek by Emily Henry
Published by The House of Books on 2 juli 2020
Genres: Feelgood
ISBN: 9789044355802
Format: Paperback
Pages: 336
Translator: Carla Hazewindus-Schipper, Anna Post Uiterweer, Ellis Post Uiterweer
Goodreads
four-stars

January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer's block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars boek te schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen hun leven voorgoed verandert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd.

Na het overlijden van haar vader vertrekt January Andrews naar het strandhuis in Michigan dat ze van hem heeft geërfd. Ze heeft een giga writer’s block en haar nieuwe chicklit moet na de zomer af zijn. Haar vader had zo zijn geheimen en January wil daar absoluut niets mee te maken hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Gus Everett is eveneens een schrijver met een writer’s block en ook hij moet na de zomer een best seller af zien te leveren. January en Gus willen niets met elkaar te maken hebben, maar beseffen dat elkaar ontlopen niet zo makkelijk is. Ze zijn buren. Ze besluiten een weddenschap aan te gaan om elkaars boek te schrijven. Dit betekent dat ze noodgedwongen tijd met elkaar door moeten brengen. Ze blijken meer gemeen te hebben dan van tevoren gedacht, hun leven is helemaal niet zo sprookjesachtig als ze doen geloven. Ze maken één afspraak: er wordt niemand verliefd. Absoluut niet.

Mijn verwachtingen van Stranddagboek waren vrij hoog. Ik zag de positieve recensies uit het buitenland voorbij komen en ook hier in Nederland waren mensen redelijk enthousiast. Zoals het een hype betaamd was er verdeeldheid: je houdt ervan of je vindt het niets. Na eerdere ervaringen met hypes wilde ik mijn verwachtingen niet te hoog laten zijn.

Wat mij direct opviel is de uitwerking van de personages. Henry had beide personages nog iets meer uit mogen diepen, dit was nu niet helemaal in balans. Over het verleden van Gus kom je meer te weten, terwijl je van January informatie mist. Over haar moeder is veel bekend, maar over haar vader en diens dood wordt met nauwelijks een woord gerept. Terwijl daar toch een heleboel verdriet achter zit. De verledens van January en Gus komen pas laat in het verhaal ter sprake. De rest van de personages fungeerden als bijfiguren en voor die rol waren ze voldoende uitgewerkt.

De schrijfstijl van Henry was in het begin even wennen. Het boek zoog mij niet direct het verhaal in, maar dat veranderde op ongeveer een kwart. Er komt dan vaart in het verhaal en in de ontwikkeling van de personages waardoor je als lezer meer geboeid raakt. De plot zelf is vrij standaard, maar de relatie tussen January en Gus, de ontwikkeling van beide hoofdpersonen en de zwaardere thematiek die de auteur ter sprake brengt maken het verhaal gelaagd. Het einde zorgt voor een feelgood gevoel.

Stranddagboek is een feelgood die je niet zomaar even op het strand wegleest. De thematiek die Henry ter sprake brengt is wat zwaarder dan de titel en de flaptekst in eerste instantie doen vermoeden. Dit maakt het boek wel aangenaam om te lezen, want het geeft je toch een feelgood gevoel als je het boek dichtslaat. De personages maken een goede ontwikkeling door, ook al weet je waar het eindigt. Stranddagboek is daarom een boek dat meer is dan het lijkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.