Recensie: You’ve Reached Sam van Dustin Thao

You’ve Reached Sam is een grote hype op TikTok die mij pas later ter oren kwam. Ik zit niet op TikTok, maar kwam via Goodreads achter het bestaan van dit boek. Niet veel later werd de Nederlandse vertaling aangekondigd. De achterflap klonk interessant, maar ook een beetje mysterieus. Toen ik de Engelse versie voor een mooi prijsje op de kop kon tikken, besloot ik niet op de vertaling te wachten en deze te lezen.

Titel: You’ve Reached Sam
Auteur: Dustin Thao
Verschijningsdatum: 9 november 2021
Uitgever: Wednesday Books
Aantal pagina’s: 296
ISBN: 9781250762030
Genre: Young Adult, Contemporary

Seventeen-year-old Julie has her future all planned out—move out of her small town with her boyfriend Sam, attend college in the city, spend a summer in Japan. But then Sam dies. And everything changes. Heartbroken, Julie skips his funeral, throws out his things, and tries everything to forget him and the tragic way he died. But a message Sam left behind in her yearbook forces back memories. Desperate to hear his voice one more time, Julie calls Sam’s cellphone just to listen to his voicemail. And Sam picks up the phone. In a miraculous turn of events, Julie’s been given a second chance at goodbye. The connection is temporary. But hearing Sam’s voice makes her fall for him all over again, and with each call it becomes harder to let him go. However, keeping her otherworldly calls with Sam a secret isn’t easy, especially when Julie witnesses the suffering Sam’s family is going through. Unable to stand by the sidelines and watch their shared loved ones in pain, Julie is torn between spilling the truth about her calls with Sam and risking their connection and losing him forever.

Waardering: 3 uit 5.

Dit boek vertelt het verhaal van de zeventienjarige July die rouwt om haar overleden vriend Sam. Sam is omgekomen bij een noodlottig ongeluk en July denkt dat het haar schuld is. Ze hadden hun hele toekomst samen al uitgestippeld, ze zouden samen gaan studeren en samen gaan wonen. Ze waren immers al een aantal jaar bij elkaar na die eerste ontmoeting in de boekwinkel waar July werkt. De dood van Sam gooit alles overhoop. July verliest zichzelf in haar verdriet en wil niets meer van Sam in haar buurt hebben. Alles is te pijnlijk. Het verdriet slokt haar zodanig op dat ze vergeet dat zij niet de enige is die Sam heeft verloren. Ze sluit zich voor alles en iedereen af, waaronder voor haar vrienden. Op een avond besluit ze Sam te bellen, gewoon om nog eenmaal zijn stem te horen. Maar dan neemt hij op… July koestert deze gesprekken en wil niet dat ze ophouden. Maar niets is oneindig, ook dit niet. Helpen de telefoongesprekken met Sam July om zijn dood een plekje te kunnen geven?

Het boek starrt met een proloog die volledig bestaat uit herinneringen. Deze herinneringen trekken voorbij als een film waardoor dit wat verwarrend aanvoelt. Zulke filmische herinneringen keren later in het verhaal terug, maar dan ben je er als lezer op voorbereid. Omdat het verhaal begint met deze filmische herinneringen is het moeilijk om vat op het verhaal te krijgen. Dit verandert echter bij het eerste hoofdstuk. Vanaf hier wordt het verhaal in chronologische volgorde vertelt en volg je July in haar rouwproces.

Dit rouwproces is voor iedereen anders. Bij July zit het verdriet logischerwijs heel diep. Zij gaat hier mee om door alles en iedereen om haar heen te vergeten en zichzelf in het verdriet te verliezen. Dit wordt alleen maar erger als Sam daadwerkelijk de telefoon opneemt. July klampt zich vast aan deze telefoongesprekken waardoor haar personage vrij onuitstaanbaar wordt. Dit is goed merkbaar omdat haar vrienden zich van haar af keren. Ze lijkt niets te geven om het feit dat zij ook hun vriend zijn verloren. Gaandeweg vindt July haar weg in haar rouwproces, maar haar personage wordt helaas nergens plezierig. Aangezien dit boek erg leunt op de personages, is dit jammer.

De schrijfstijl van de auteur is toegankelijk. Thao is Japans-Amerikaans en dit heeft hij subtiel weten te verwerken in het verhaal. Ook Sam had Japanse roots en dit uit zich in de vele rituelen die zijn familie uitvoert rondom zijn overlijden. Dit culturele aspect geeft het verhaal net dat unieke extraatje dat het nodig heeft om niet het zoveelste verhaal te worden over rouw. Het paranormale aspect dat in dit boek is verwerkt doet dit eveneens. Iedereen weet dat overledenen de telefoon niet meer kunnen opnemen. Toch weet alles bij elkaar het verhaal mij niet volledig in zijn greep te krijgen. Dit komt voornamelijk door eerder genoemd feit dat het verhaal leunt op de personages en ik July vaak echt niet trok. De andere personages blijven vrij onderbelicht en voelen aan als opvulling. Sam’s personage wordt iets meer uitgediept, dit is ook nodig voor het verhaal. Toch weet ook hij mij niet te intrigeren.

You’ve Reached Sam is een boek over verlies en rouwverwerking met een paar extra aspecten. Deze komen voornamelijk tot uiting in de verschillende culturen die in dit boek worden belicht en het paranormale aspect van Sam die na zijn dood opeens de telefoon opneemt. Helaas wist dit boek mij niet volledig in zijn greep te krijgen, ondanks dat het makkelijk leest. Hoofdpersonage July vond ik vaak egoïstisch en onuitstaanbaar. Daarnaast zijn de andere personages onderbelicht en zij zouden dit verhaal nou net dat beetje interessanter kunnen maken. Omdat dit boek gefocust is op de personages en het niet moet hebben van de plot, is dit jammer. Voor mij is You’ve Reached Sam de hype niet helemaal waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: