Recensie: We Used To Be Friends van Amy Spalding

Begin 2020 verscheen het boek We Used To Be Friends van Amy Spalding. Ik had dit boek voor verschijning al op mijn netvlies, maar dit is typisch zo’n boek dat na verloop van tijd in de vergetelheid raakt. Wel had ik het al opgeslagen op mijn Storytel boekenplank. Dit jaar kwam het er dan eindelijk van om het te luisteren.

Boek omslag van We Used To Be Friends van Amy Spalding

Titel: We Used to Be Friends
Auteur: Amy Spalding
Verschijningsdatum: 7 Januari 2020
Uitgever: Harry N. Abrams
Format: Luisterboek
Voorlezer: Cassandra Morris, Julia Whelan
Luistertijd: 8 uur, 20 minuten
ISBN: 9781419738661
Genre: Young Adult, Contemporary, LGBTQIA+

Two best friends grow up—and grow apart—in this innovative contemporary YA novel   Told in dual timelines—half of the chapters moving forward in time and half moving backward—We Used to Be Friends explores the most traumatic breakup of all: that of childhood besties. At the start of their senior year in high school, James (a girl with a boy’s name) and Kat are inseparable, but by graduation, they’re no longer friends. James prepares to head off to college as she reflects on the dissolution of her friendship with Kat while, in alternating chapters, Kat thinks about being newly in love with her first girlfriend and having a future that feels wide open. Over the course of senior year, Kat wants nothing more than James to continue to be her steady rock, as James worries that everything she believes about love and her future is a lie when her high-school sweetheart parents announce they’re getting a divorce. Funny, honest, and full of heart, We Used to Be Friends tells of the pains of growing up and growing apart.

Waardering: 4 uit 5.

We Used To Be Friends vertelt het verhaal van James en Kat die al sinds de kleuterschool beste vriendinnen zijn. Tot het laatste jaar op de middelbare school zijn ze onafscheidelijk, maar tijdens dat jaar merken ze dat hun vriendschap niet meer zo is als vroeger. Sterker nog, de vriendschap staat op klappen. De meiden hebben dat eerst niet zo in de gaten, maar gaandeweg het verhaal beginnen ze dit wel te merken.

De hoofdstukken worden afwisselend verteld vanuit James en Kat. Tevens wordt er gesprongen tussen heden en verleden, waardoor je de hele puzzel kunt leggen. James is de meer volwassen van de twee en was daardoor een fijner personage om over te lezen. Kat wekte heel wat irritaties op vanwege haar kinderachtige gedrag. Ze gaat bijna naar de universiteit maar gedraagt zich soms echt nog als een kind. Ook is Kat enorm egoïstisch, iets waar James langzaam maar zeker achter begint te komen. Ze merkt dat dit haar hele vriendschap met Kat al heeft gespeeld, maar was hier blind voor.

Zoals eerder aangegeven wisselt de auteur veelvuldig van perspectief en maakt gebruik van zowel flashbacks als flash forwards. Dit kan aan het begin verwarrend zijn. Toch is dit de beste manier om het verhaal te vertellen, ook al voelen deze tijdssprongen vrij willekeurig. Als je eenmaal aan deze vertelstijl gewend bent is het moeilijk om het boek uit te zetten. Vanwege de vlotte schrijfstijl en de tijdssprongen wordt je als lezer nieuwsgierig gemaakt naar het verdere verloop van het verhaal. Voor je het weet ben je verder in het boek dan je in eerste instantie dacht.

De plot van We Used To Be Friends is op het eerste gezicht wat standaard en oppervlakkig. Gaandeweg kom je er als lezer achter dat er veel meer in zit en dat je vooral tussen de regels door de diepere lagen ontdekt. De vriendschap tussen Kat en James verandert niet van de een op de andere dag, er gaan heel wat incidenten aan vooraf. Het verdriet en hartzeer dat de verandering in de vriendschap met zich meebrengt heeft Spalding goed onder woorden weten te brengen. Vooral James heeft het hier moeilijk mee, Kat lijkt het in eerste instantie niet zoveel te kunnen schelen.

We Used To Be Friends is een YA contemporary met een LGBTQIA+ verhaallijn, daar een van de personages biseksueel is. Ik ben niet de juiste persoon om deze representatie te beoordelen, dat kunnen anderen veel beter. Wel kan ik het boek in zijn algemeenheid beoordelen. Ik heb me enorm vergist in dit verhaal, want ik dacht dat dit een hoop tienerdrama zou zijn. Dat is het feitelijk ook wel voor een deel, maar vanwege de diepere lagen in het verhaal is het een stuk interessanter dan ik van tevoren kon vermoeden. Ook de luisterervaring was aangenaam. Voorlezers Cassandra Morris als Kat en Julia Whelan als Jamespassen perfect in dit verhaal. Ze hebben het zelfs voor elkaar gekregen om het beeld dat ik van de personages had goed over te brengen, hun stemmen waren een juiste match met deze personages. Hierdoor werd mijn leeservaring positief beïnvloed. Ik kon het boek daardoor ook snel uitlezen.

Ben jij op zoek naar een makkelijk leesbaar verhaal met LGBTQIA+ representatie en een verhaal met diepere lagen? Dan is We Used To Be Friends van Amy Spalding een boek voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: