Recensie: Voor verdriet heeft niemand tijd van Monica Haak

Voor verdriet heeft niemand tijd van mede boekenblogger en tevens auteur Monica Haak stond al een tijdje op de planning om gelezen te worden. Ik had het boek alleen zelf niet en het kwam er daardoor ook nooit van. Gelukkig staat er een luisterboek op Storytel, voorgelezen door Sanne Bosman.

*let op: Dit boek bevat heftige en expliciete inhoud over automutilatie, pogingen tot zelfdoding en zelfmoord. Heb jij hulp nodig? Chat of bel dan met 113 zelfmoordpreventie (0800-0113).

Boek cover van Voor verdriet heeft niemand tijd van Monica Haak

Titel: Voor verdriet heeft niemand tijd
Auteur: Monica Haak
Verschijningsdatum: 15 septemer 2020
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789463967280
Aantal pagina’s: 300
Genre: Young Adult, Contemporary

Liv en Emerald zijn twee tieners die elk een groot verlies hebben geleden. Liv verhuist met tegenzin naar de andere kant van het land, waar ze Emerald ontmoet. Haar nieuwe beste vriendin worstelt met haar eigen problemen en heeft het langs haar zijde moeilijk om de draad op te pikken. De twee groeien snel naar elkaar toe, wat hen ook hoop op een betere toekomst geeft, maar door de geheimen die ze allebei met zich meedragen, komt die vriendschap aan een zijden draadje te hangen.

Waardering: 3 uit 5.

Dit verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Liv en Emerald. De een is vrolijk en spontaan, de ander teruggetrokken en verbergt iets. Als ze elkaar tegenkomen tijdens de natuurkunde les ontstaat er snel een vriendschap. Emerald moet in het begin alleen niets van Liv hebben, terwijl Liv juist geïntrigeerd is door die mysterieuze Emerald. Doordat het verhaal vanuit twee perspectieven wordt verteld, krijg je als lezer beide kanten mee. Hierdoor worden soms zaken herhaald, zeker in het begin is dat zo. Is dat erg? Nee, want de meiden blijken over sommige gebeurtenissen heel anders te denken. Zelf had ik alleen wel wat moeite met Liv, ik vond haar erg hyperactief en soms te overdreven overkomen. Ik kan verder niet oordelen over de representatie van depressies en mentale problemen.

De schrijfstijl vond ik prettig. Ik luisterde het boek en ik was er zo doorheen. Je blijft luisteren omdat je wilt weten hoe het verder gaat en of de problemen op tijd worden ontdekt en er op tijd hulp wordt ingeschakeld voor diegene. Het boek is karakter gestuurd en daardoor is de plot ondergeschikt. Er is natuurlijk wel plot, maar de personages dragen het verhaal. Voor verdriet heeft niemand tijd van Monica Haak is hier goed in geslaagd.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: