Recensie: Vlinder van Martine Kamphuis

Een tijdje geleden zag ik het jeugdboek Vlinder van Martine Kamphuis vaak voorbij komen op sociale media en op Hebban. De korte inhoud wekte direct mijn interesse, alleen niet genoeg om het boek ook aan te schaffen. Gelukkig verscheen het al snel op Storytel waardoor ik het alsnog kon luisteren. En dat deed ik, in één avond.

Titel: Vlinder
Auteur: Martine Kamphuis
Verschijningsdatum: 25 mei 2022
Uitgever: Ploegsma
Format: Luisterboek
Voorlezer: Cystine Carreon
Looptijd: 5 uur, 37 minuten
ISBN: 9789021682839
Genre: Young Adult, Jeugd

Farida heeft het moeilijk nu haar vriendje en beste vriendin meer tijd met elkaar doorbrengen dan met haar. Maar dan ontmoet ze Tess, een meisje dat er net zo eenzaam uitziet als Farida zich voelt. Tess is pas echt ongelukkig: ze is zelfs opgenomen in een psychiatrische kliniek. De meisjes vinden steun bij elkaar en algauw ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Farida is blij dat zij en Tess elkaar zo goed kunnen helpen. Maar waarom wordt ze aan alle kanten voor Tess gewaarschuwd? En wat is er precies gebeurd met Vlinder, de overleden vriendin van Tess?

Waardering: 3.5 uit 5.

Vlinder is mijn eerste kennismaking met het werk van Martine Kamphuis en dit is mij goed bevallen. Het boek is een soort crossover tussen een YA en een jeugdboek. De thematiek doet een YA vermoeden, daar past het ook wel bij. Alleen de personages en de schrijfstijl passen beter in een jeugdboek.

Nadat Farida erachter komt dat haar beste vriendin wel erg vaak met haar vriendje afspreekt heeft ze het gevoel er niet meer bij te horen. Ze is eenzaam. Als ze op een dag tijdens het lopen van haar krantenwijk Tess ontmoet in een speeltuintje trekt ze steeds meer naar haar toe. Maar is Tess wel wie ze denkt dat ze is? Ze wordt aan alle kanten voor haar gewaarschuwd en dan is er ook nog Vlinder, de overleden vriendin van Tess. Wat is er met haar gebeurd?

Eerlijk gezegd had ik al snel door waarom dit boek qua persnages beter past binnen het genre jeugd dan YA. Ik vind Farida erg naïef en goedgelovig. Ze sluit al heel snel vriendschap met Tess, een beetje te snel naar mijn mening. Ze doet alles voor Tess waardoor ze zichzelf steeds meer wegcijfert. Dit komt later in het boek terug, waardoor ze wel een ontwikkeling doormaakt. Toch bleef ik mij aan Farida storen. Zelfs als ze dingen begint te vermoeden blijft ze naïef, heel vervelend.

Naast de naïviteit van de hoofdpersoon is de schrijfstijl ook geschikt voor een wat jonger lezerspubliek. Het verhaal is vlot geschreven waardoor je het makkelijk weg leest – of in mijn geval luistert. Toch weet het boek je wel te blijven boeien, je wilt weten hoe het verder gaat met Farida en Tess. Ook blijf je constant nieuwsgierig naar wat er met Vlinder is gebeurd. Door alle gebeurtenissen krijgt het verhaal een onderhuidse spanning mee, want dat er iets gaat gebeuren is direct vanaf het begin duidelijk.

Ondanks dat de personages en de schrijfstijl goed binnen een jeugdboek passen, doet de plot van Vlinder dat niet. Er komen heftige thema’s en ook triggers aan bod. Het boek gaat voor het grootste deel over de psychiatrie en de problemen waar psychiatrische patiënten mee kampen. Ik kan niet oordelen over de representatie, maar in mijn ogen gaat Kamphuis hier op een respectvolle manier mee om. Ik denk dat Vlinder kan bijdragen aan het herkennen en bespreekbaar maken van psychische problemen bij jongeren.

Daarnaast is er nog een belangrijk thema in Vlinder te benoemen. Farida is half Turkse en groeit daardoor op tussen twee culturen. Eén van de dingen die haar wordt gevraagd is waar ze vandaan komt omdat haar naam niet Nederlands klinkt. Dat veel mensen met een biculturele achtergrond hiermee te maken krijgen is door de auteur goed neergezet. Verder komt dit thema niet veel aan bod, Farida haar biculturele achtergrond is gewoon norrmaal, zoals het hoort.

Vlinder van Martine Kamphuis is een boek dat een mix van genres is. Het is niet helemaal een jeugdboek, maar ook niet helemaal een YA. De personages en schrijfstijl zijn uiterst geschikt voor de jeugd, maar de thematiek is wat heftig waardoor het weer een YA boek is. Het verhaal behandelt heftige thema’s als jongeren in de psychiatrie. Ik denk oprecht dat dit boek helpt om meer inzicht in de psychiatrie te geven, terwijl het verhaal ook nog eens echt spannend wordt. Door de vlotte schrijfstijl en de constante spanning bleef ik als luisteraar geprikkeld waardoor ik het boek vlot uitlas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: