Recensie: Violet, Vervloekt & Verwoest van Gina Chen

Elk seizoen heb je van die boeken die de speer van de uitgeverij worden. Deze zomer was dat Violet, Vervloekt & Verwoest van Gina Chen. De Nederlandse vertaling verscheen tegelijk met de originele Engelse versie. Ik was erg nieuwsgierig naar het verhaal en hoopte weer eens verrast te worden door een Young Adult fantasy. Is dit ook gelukt?

Titel: Violet, vervloekt & verwoest
Auteur: Gina Chen
Vertaler: Lia Belt
Serie: Violet Made of Thorns #1
Verschijningsdatum: 26 juli 2022
Uitgever: Van Goor/Best of YA
Aantal pagina’s: 368
ISBN: 9789000382330
Genre: Young Adult, Fantasy

Violet is een ziener en een leugenaar. Met haar slim geformuleerde voorspellingen drukt ze haar stempel op het koninklijke hof. Eerlijkheid is voor zwakkelingen, vindt ze, zoals de o zo niet-charmante prins Cyrus, die van plan is om Violet direct uit haar officiele rol te zetten zodra hij aan het einde van de zomer tot koning gekroond is. Maar wanneer de koning Violet vraagt een vals liefdesverhaal voor Cyrus te voorspellen, wekt ze een gevreesde vloek op die de ondergang of de redding van het koninkrijk zal betekenen. Violet staat voor een keuze: haar eigen lot in handen nemen, ongeacht de gevolgen, of toegeven aan de aantrekkingskracht tussen haar en Cyrus. Terwijl Violet en Cyrus dichter naar elkaar toe groeien, moet ze het opnemen tegen een mysterieus kwaad om zichzelf en het koninkrijk te redden – of alles en iedereen te verdoemen…

Waardering: 2.5 uit 5.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik vond dit boek de hoge verwachtingen niet waar maken. Dat ligt aan een aantal factoren. Ik vond het moeilijk om hoogte te krijgen van zowel de personages, de wereld als het verhaal zelf. Om maar eens bij het begin te beginnen, wie is Violet nou eigenlijk? Ja, ze is een ziener en ze manipuleert en liegt, maar verder? Ik heb werkelijk waar geen idee. Ze blijft vaag en hierdoor kun je geen band met haar opbouwen. Dit geldt niet alleen voor Violet, maar voor alle personages in het verhaal. Ze zijn redelijk uitgewerkt, maar net te weinig om met ze mee te kunnen leven.

Dan de wereld. Ik heb me geen enkele voorstelling kunnen maken van het koninkrijk. Violet woont in een toren en het paleis wordt beschreven, maar daar houd het ook mee op. Voor zo’n verhaal waarvan de plot ook al niet makkelijk is, verwacht ik toch meer. De plot bleef voor mij ook vaag en ongrijpbaar. Er mist iets waardoor het niet uitnodigt om door te lezen. Ik kon het boek gemakkelijk weg leggen. Wat dat iets dan is, dat weet ik zelf niet. Zo vaag was het dus allemaal. De schrijfstijl van Chen nodigt eveneens niet uit tot doorlezen, het hele verhaal liep stroef.

Violet, vervloekt & verwoest was het zomerboek van Best of YA. Het verhaal kreeg in het buitenland al enorme hype, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. Helaas bleef dit boek op alle vlakken zodanig vaag dat ik er niet door gegrepen werd. De personages zijn niet goed uitgewerkt, de wereld en de plot blijven eveneens vaag. Voor mij was dit boek een behoorlijke teleurstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: