Recensie: Vamps: Vers Bloed van Nicole Arend

Ik ga eerlijk zijn en toegeven dat ik, toen ik de titel Vamps: vers bloed voorbij zag komen, dacht dat het niets voor mij zou zijn. Het klonk als een jeugdboek en ik kon het niet plaatsen. Tot ik eens wat beter ging kijken en zag dat het over vampiers ging. Over vampiers op een kostschool nog wel. Ik kreeg een beetje het Vampire Academy gevoel. Aan de ene kant heerlijk, aan de andere kant ook niet. Vampire Academy is namelijk een van mijn favoriete series. Toch werd ik steeds enthousiaster over en nieuwsgieriger naar dit nieuwe vampierboek. Heeft Nicole Arend mij weten te overtuigen?

Boek cover van Vamps: Vers bloed van Nicole Arend

  • Titel: Vamps: Vers bloed
  • Auteur: Nicole Arend
  • Vertaler: Mariëlla Manfré
  • Serie: Vamps #1
  • Verschijningsdatum: 12 april 2023
  • Uitgeverij: De Fontein
  • ISBN: 9789026166365
  • Aantal pagina’s: 416
  • Genre: Young Adult, Fantasy
Twilight meets Vampire Academy meets Harry Potter! Welkom op Vamps! Dillon wordt door zijn vader naar deze afgelegen school in de Zwitserse Alpen gestuurd. Hij heeft niets gemeen met de andere leerlingen: ze zijn arrogant, bloedmooi en… vampiers. Wat doet hij hier? Maar algauw komt Dillon erachter dat hij anders is dan hij altijd dacht. Ook al komt hij niet uit een machtige vampierfamilie, hij blijkt de meest bijzondere leerling van allemaal:. Bloed liegt niet. En terwijl Dillons krachten als vampier groeien, groeit ook het gevaar…

Waardering: 4 uit 5.

Heel eerlijk, na het lezen van de eerste zin van de flaptekst was ik nog best huiverig. Drie enorme YA klassiekers in een blender, gaat dat goed? Ik had na het lezen van de eerste hoofdstukken nog steeds mijn twijfels. Dit boek zit namelijk vol met de standaard tropes en ik had het gevoel dat er heel veel gekopieerd was. Ook was ik benieuwd of ik hier niet overheen gegroeid zou zijn. Gelukkig kwam dit later allemaal in orde en heb ik genoten. Het is gewoon lekker lezen zonder nadenken, precies wat ik nu nodig had.

Er vielen mij direct een aantal dingen op. Ten eerste, de hoeveelheid personages die allemaal tegelijk worden geïntroduceerd. We maken kennis met Dillon, een dampier die nog nooit van de vampierwereld heeft gehoord. Hij wordt door zijn vader naar een exclusieve kostschool voor vampiers gestuurd, iets dat hij helemaal niet wil. Voor hem is alles nieuw, maar zijn moeder is vampier en wilde dat Dillon na zijn achttiende verjaardag meer te weten zou komen over haar wereld. Als lezer maak je tegelijkertijd met Dillon kennis met zijn medestudenten en de wereld op Vamps. Dit is in het begin nogal overweldigend en het kan lastig zijn om iedereen uit elkaar te houden. Gelukkig raakte ik hier al snel aan gewend en werd het boek verslavend. De vampier cliché’s waaronder rijke families met invloed en macht zijn in dit verhaal veelvuldig aanwezig. Ook het feit dat Dillon over meer talent beschikt dan gedacht is heel erg cliché. Was dit erg? Nee, absoluut niet.

Het verhaal leest heel vlot weg. Dat is het tweede dat mij opviel aan het boek. De schrijfstijl is niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Het is geschikt voor de YA lezer en dat is het belangrijkste aan dit boek. Ondanks de vele klassieke tropes las het verhaal goed door en was het verslavend. Ik wilde weten hoe Dillon zich zou ontwikkelen en wat er nou voor gevaar dreigt. De onderlinge dynamiek op Vamps was interessant en leuk om mee te krijgen. Alle personages vinden iets van Dillon, positief of negatief. Ik vond het verfrissend dat we eens niet vanuit een vrouwelijk hoofdpersonage lezen, maar vanuit een mannelijk hoofdpersonage. Zeker in YA zie je dit niet vaak.

Ondanks dat de plot heel cliché is en veel klassieke YA tropes bevat, vond ik Vamps: Vers Bloed van Nicole Arend een genot om te lezen. Het boek leest heerlijk weg vanwege de vlotte schrijfstijl. Het is niet perfect, maar wel geschikt voor de YA lezer. Ik genoot van het reilen en zeilen op Vamps en ik bleef continu geboeid door wat Dillon allemaal voor zijn kiezen krijgt. De hoeveelheid personages die tegelijkertijd wordt geïntroduceerd kan overweldigend zijn, maar hier was ik gelukkig snel aan gewend. Het boek las verslavend en ik ben heel benieuwd naar het vervolg. Want dat er veel voor Dillon op het spel staat is een ding dat zeker is.


Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: