Recensie: Twin Crowns van Catherine Doyle en Katherine Webber

Als er één YA boek is waar een behoorlijke hype omheen is, is het wel Twin Crowns. Dit is een samenwerking van de auteurs Catherine Doyle en Katherine Webber en beloofd een spectaculaire YA fantasy te worden. Heeft het boek deze belofte weten waar te maken?

Titel: Twin Crowns
Auteur: Catherine Doyle, Katherine Webber
Vertaler: Charlaine & Inouchka Kreuning
Serie: Twin Crowns #1
Verschijningsdatum: 17 mei 2022
Uitgever: HarperCollins Holland
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 352
ISBN: 9789402709896
Genre: Young Adult, Fantasy

Twee populaire YA-auteurs bundelen de krachten in een episch tweeluik, voor fans van Sarah J. Maas en Leigh Bardugo. Wren is van jongs af aan getraind om de moord op haar ouders te wreken. Het plan is dat ze stiekem de plaats van haar tweelingzus zal innemen nadat die is ontvoerd door haar handlanger. Ze zal er alles aan doen om aan de macht te komen en zo de kleine groep heksen bij wie ze is opgegroeid te beschermen. Rose heeft altijd geleerd dat een prinses nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden heeft, en dat betekent ook dat ze moet trouwen met de kroonprins van een wreed naburig koninkrijk. Ze is bang voor het leven buiten de paleismuren, maar dat ze haar beschermde leventje al zó snel zou moeten achterlaten, had ze niet verwacht. Twee zussen, bij de geboorte gescheiden, leren elkaar eindelijk kennen, maar de kennismaking verloopt niet helemáál naar wens… Voor wie is de kroon? Over het werk van Catherine Doyle en Katherine Webber: ‘Een schitterende schrijfstijl, geweldige personages en een spannend plot: dit is prachtig!’ The New York Times ‘Katherine Webber weet hoe je tieners moet bereiken.’ The Observer

Waardering: 4 uit 5.

Vooraf wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Ik heb nog nooit iets van zowel Catherine Doyle als Katherine Webber gelezen. De flaptekst van Twin Crowns deed mij op de een of andere manier een beetje denken aan die van Three Dark Crowns van Kendare Blake, dat boek gaat namelijk over een drieling die vecht om de kroon en de troon en die zussen hebben elkaar ook nog nooit ontmoet. Ik denk dat ik daarom ook wat terughoudend was met dit boek, want wat nou als beide boeken te veel op elkaar zouden lijken? Ik begon daarom ook met het Engelse luisterboek via Storytel. Daar betaal ik toch al voor, dus als het niets voor mij is zou dat niet zo erg zijn. Al snel kwam ik erachter dat dit het niet ging worden, de voorlezer die het perspectief van Rose vertolkt vind ik klinken als een strenge oude tante. Niets voor mij en zeker ook niet passend bij het verhaal. Ik ging over op het Nederlandse boek – hallo boekenbon – en toen vloog ik erdoorheen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Wren en Rose. Ondanks dat ze een tweeling zijn, zijn ze makkelijk uit elkaar te houden. Ze zijn erg verschillend opgegroeid. Rose is erg beschermd opgevoed, terwijl Wren al van jongs af aan heeft leren vechten. Ondanks dat Rose een prinses is, is ze niet het standaard prinsessenpersonage. Ze durft haar vooroordelen opzij te zetten, ook al kost het haar moeite. Ze is bereid om onder ogen te zien dat alles wat ze ooit heeft geweten anders blijkt te zijn. Door de verschillende manieren van leven en de karakters van de zussen raak je tijdens het lezen niet in de war. Zowel Rose als Wren ontwikkelen zich en vullen elkaar aan. Dit biedt enorm veel mogelijkheden voor het vervolg.

Dat dit boek door twee auteurs is geschreven heb ik tijdens het lezen niet gemerkt. Beiden zijn goed op elkaar ingespeeld en het verhaal kakt nergens in. Hierdoor is Twin Crowns een onverwachte pageturner. Het verhaal is dan wel niet heel origineel, het is toch een boek dat je blijft boeien. Je wilt weten hoe de ontmoeting tussen de tweeling zal verlopen, want dat die komt staat vast. Ook blijf je nieuwsgierig naar het gevecht om de kroon en de troon. Vechten ze elkaar de tent uit of toch niet?

Twin Crowns van Catherine Doyle en Katherine Webber is een klassieke YA. Het verhaal is makkelijk te volgen, maar niet enorm origineel. De schrijfstijl is zodanig dat het niet te merken is dat er twee auteurs aan dit boek hebben geschreven. De personages van Wren en Rose zijn dermate goed uitgewerkt dat dit slechts het begin lijkt voor wat nog komen gaat. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg en dat terwijl ik vooraf vrij sceptisch was.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: