Recensie: This Woven Kingdom van Tahereh Mafi

Ik heb een haat-liefde verhouding met de boeken van Tahereh Mafi. De eerste delen van de “Shatter me” serie vond ik echt heel leuk, de tweede trilogie viel mij wat tegen. Haar eerdere sprookjes konden mij niet bekoren, maar haar contemporary YA Een bijna eindeloze afstand weer wel. Ik twijfelde dan ook behoorlijk over haar nieuwe boek, This Woven Kingdom. De flaptekst wist mij niet direct te overtuigen, maar toch werd ik nieuwsgierig. Ik besloot gewoon de gok te wagen. Want misgaan kan toch haast niet? Nou, dat kan dus wel.

Ik ga mijn recensies voortaan op een andere manier indelen, met de categorieën passend bij de CAWPILE methode. Ik heb dit bij Eline gezien en ik denk dat mij dit gaat helpen om weer wat vrijer te kunnen recenseren. Nu voelen mijn recensies soms nogal strak aan en dat komt omdat ik voor Hebban recensies op een andere manier recenseer dan ik kan doen voor mijn eigen blog.

Titel: This Woven Kingdom
Auteur: Tahereh Mafi
Serie: This Woven Kingdom #1
Verschijningsdatum: 1 februari 2022
Uitgever: HarperCollins
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 512
ISBN: 9780062972460
Genre: Young Adult, Fantasy

Clashing empires, forbidden romance, and a long-forgotten queen destined to save her people—bestselling author Tahereh Mafi’s first in an epic, romantic trilogy inspired by Persian mythology. To all the world, Alizeh is a disposable servant, not the long-lost heir to an ancient Jinn kingdom forced to hide in plain sight. The crown prince, Kamran, has heard the prophecies foretelling the death of his king. But he could never have imagined that the servant girl with the strange eyes, the girl he can’t put out of his mind, would one day soon uproot his kingdom—and the world. Perfect for fans of Leigh Bardugo, Tomi Adeyemi, and Sabaa Tahir, this is the explosive first book in a new fantasy trilogy from the New York Times bestselling and National Book Award-nominated author Tahereh Mafi.

Waardering: 2 uit 5.

Characters/Personages

In dit verhaal volgen we Alizeh en Kamran. Alizeh is een djinn wiens volk wordt gehaat door de mensen. Om te kunnen overleven werkt ze zich een slag in de rondte als bediende. Prins Kamran worstelt met zijn titel en met het feit dat hij de troonopvolger moet worden. Daarnaast krijgt hij dat meisje met die vreemde ogen maar niet uit zijn hoofd. Kortom, hij bevindt zich op glad ijs. Eerlijk gezegd vond ik deze personages allebei niet leuk. Het grootste deel van het verhaal zijn ze gescheiden van elkaar, er zijn niet veel momenten dat ze samen zijn. Ik ben de formule van het verstoten meisje en de ontredderde prins behoorlijk zat en deze voerde hier wel de boventoon.

Sfeer/Atmosphere

De sfeer van het verhaal doet me denken aan een stadje een paar eeuwen geleden. Het is koud, er ligt sneeuw en ijs en de wereld is niet modern. De Perzische invloeden die de auteur in het verhaal heeft verwerkt dragen bij aan de mysterieuze sfeer, al zou het stadje overal ter wereld hebben kunnen liggen. Het doet in ieder geval erg sprookjesachtig aan.

Schrijfstijl/Writing style

Het handelsmerk van Tahereh Mafi is haar poëtische schrijfstijl. In This Woven Kingdom komt deze zeker terug. Dit maakt dat het boek aanvoelt als een echt sprookje. De schrijfstijl is dan wel direct het beste aan het boek, want over de rest ben ik minder tevreden.

Verhaal/Plot

Het verhaal is helaas erg voorspelbaar. De koninkrijken in dit boek botsen, maar de personages worden verliefd. Dit past wel binnen het YA genre, maar zorgt daardoor direct dat het boek jeugdig aanvoelt. Voor mij voelt het alsof het is geschreven voor een wat jonger publiek. Het verhaal leest op zich prima, maar het wist mij niet te overtuigen.

Intrige/Intrigue

Zoals hierboven al gezegd wist het verhaal mij niet te overtuigen. Ik had moeite om erin te komen, maar nog meer om erin te blijven. Ik vroeg me tijdens het lezen soms echt af wat ik aan het doen was, ik heb me verveeld. Hierdoor vond ik het moeilijk om door te blijven lezen en voelde het voor mij als een opgave om het boek uit te krijgen. Waarom ik dan toch ben doorgegaan? Om het een eerlijke kans te geven.

Logica/Logic

De gebeurtenissen in het boek waren op zich best logisch. Het was alleen wat voorspelbaar en wist mij niet te verrassen. Ik miste wat originaliteit.

Leesplezier/Enjoyment

Helaas heb ik niet kunnen genieten van This Woven Kingdom van Tahereh Mafi. Het concept van verstoten meisje en knappe prins die verliefd wordt op het verstoten meisje heb ik nu wel te vaak gezien. Het is uitgekauwd en niet meer vernieuwend. Ook het verhaal vond ik niet vernieuwend meer. Het is een oude formule uit het young adult genre die voor mij niet meer werkt. De schrijfstijl daarentegen is erg poëtisch en mooi. Dit vond ik dan ook het beste aan dit boek. Ik ben niet overtuigd en kan mij er ook niet toe zetten de rest van de serie te lezen. Om dit eerste deel überhaupt uit te krijgen vond ik al een hele opgave omdat ik mij behoorlijk heb verveeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: