Recensie: Spare van Prins Harry

Als er één boek is waar begin dit jaar een hoop om te doen is geweest, dan is het wel om het boek van Prins Harry: Hertog van Sussex. Er lekte van tevoren al een hoop uit waardoor bijna de gehele inhoud van deze biografie op straat lag voor het boek überhaupt in de winkel verkrijgbaar was. Gek genoeg is het na verschijning enorm stil gebleven rond dit boek. Ik werd toch wel nieuwsgierig naar deze biografie, want Harry en Meghan zijn de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws geweest. Ik geef mijzelf voor kerst altijd extra Audible credits cadeau en een van deze werd besteed aan Spare.

Boekomslag van Spare van Prins Harry

Titel: Spare
Auteur: Prins Harry
Verschijningsdatum: 10 januari 2023
Uitgeverij: Random House
Aantal pagina’s: 410
ISBN: 9780593593806
Genre: Non-fictie, Biografie

It was one of the most searing images of the twentieth century: two young boys, two princes, walking behind their mother’s coffin as the world watched in sorrow—and horror. As Princess Diana was laid to rest, billions wondered what Prince William and Prince Harry must be thinking and feeling—and how their lives would play out from that point on. For Harry, this is that story at last. Before losing his mother, twelve-year-old Prince Harry was known as the carefree one, the happy-go-lucky Spare to the more serious Heir. Grief changed everything. He struggled at school, struggled with anger, with loneliness—and, because he blamed the press for his mother’s death, he struggled to accept life in the spotlight. At twenty-one, he joined the British Army. The discipline gave him structure, and two combat tours made him a hero at home. But he soon felt more lost than ever, suffering from post-traumatic stress and prone to crippling panic attacks. Above all, he couldn’t find true love. Then he met Meghan. The world was swept away by the couple’s cinematic romance and rejoiced in their fairy-tale wedding. But from the beginning, Harry and Meghan were preyed upon by the press, subjected to waves of abuse, racism, and lies. Watching his wife suffer, their safety and mental health at risk, Harry saw no other way to prevent the tragedy of history repeating itself but to flee his mother country. Over the centuries, leaving the Royal Family was an act few had dared. The last to try, in fact, had been his mother. . . . For the first time, Prince Harry tells his own story, chronicling his journey with raw, unflinching honesty. A landmark publication, Spare is full of insight, revelation, self-examination, and hard-won wisdom about the eternal power of love over grief.

Waardering: 3 uit 5.

Ik volg het Britse koningshuis helemaal niet. Sterker nog, ik volg geen enkel koningshuis. Ik ben ooit begonnen met het kijken van The Crown op Netflix, maar dat is fictie en daarnaast hield ik dat niet lang vol. Ik ben nou eenmaal de slechtste serie kijker ooit. Wat ik wel heb meegekregen in het nieuws is al het gedoe rondom Prins Harry en dan met name om zijn vrouw Meghan. Deze relatie en dit huwelijk zorgde voor nogal wat opschudding. Hier wordt in Spare dieper op ingegaan.

Deze biografie is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel beslaat de jeugd van Harry, na het overlijden van zijn moeder Prinses Diana. Toen zij verongelukte was ik pas vijf jaar oud, dus dit heb ik niet bewust meegekregen. Harry blikt terug op het overlijden van zijn moeder. Je leest mee met zijn jeugd, vanaf dat hij hoorde dat zijn moeder was verongelukt. Wat mij erg verbaasde is dat hij geen professionele hulp kreeg bij het verwerken van dit enorme verlies. Hij kan moeilijk accepteren dat ze niet meer terugkomt, nooit meer. Harry gelooft dat zijn moeder zich voor de wereld verstopt en een geschikt moment afwacht om terug te keren naar haar kinderen. De pijn van dit verlies sijpelt door in het gehele boek. het is ook een groot deel van zijn leven, het heeft hem gevormd tot de man die hij nu is.

Het tweede deel van het boek gaat in op Prins Harry’s tijd bij het Britse leger. Hier merk je dat de hoofdstukken korter zijn. Dit deel is meteen het langste deel van dit boek. Wat hier opvalt is hoe duidelijk het is dat Harry eigenlijk wil ontsnappen aan het koninklijk leven. Hij krijgt problemen met de pers en is het zat om voor elke stap verantwoording af te leggen. Dat wordt nog erger in het derde en laatste deel waarin de focus ligt op zijn relatie en huwelijk met Meghan markle. Wat hier goed naar voren komt is de verstoorde relatie met zijn familie. De familie is niet alleen familie, maar ook werkgever en een instituut. Als Harry en Meghan afstand doen van hun koninklijke titels wordt pas echt duidelijk hoe weinig kans hij heeft gehad om op eigen benen te staan.

Is Spare een goed boek met veel nieuwe informatie? Nee. Toch luistert het makkelijk weg. Ik heb bewust gekozen voor het Engelse luisterboek omdat Prins Harry dit zelf voorleest. Hierdoor voelt deze biografie persoonlijker. Doordat de hoofdstukken vrij kort zijn luister je makkelijk een stukje verder. Wat goed naar voren komt is de functie van de koninklijke familie en hoeveel impact de koninklijke titels op het leven van Prins Harry hebben gehad. Desondanks blijkt ook dat, ondanks de moeilijkheden, de liefde voor zijn familie nog steeds aanwezig is. Ik zou Spare aanraden voro als je een makkelijk leesbaar boek voor tussendoor zoekt. Ondanks dat het kwalitatief geen hoogstandje is heb ik mij er prima mee vermaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: