Recensie: Slaap Maar Zacht van Linda Jansma

Een van Nederlands bekendste thriller auteurs is toch wel Linda Jansma. Deze auteur brengt meerdere thrillers per jaar uit, dus er is genoeg om uit te kiezen. Jaren geleden las ik een boek van haar, maar daarna eigenlijk niet meer. Slaap maar zacht klonk dusdanig interessant dat ik besloot weer eens werk van haar hand op te pakken. Ik ben groot fan van Scandinavische thrillers, dus ik was erg benieuwd hoe dit uitstapje naar de Nederlandse thriller mij zou bevallen.

Titel: Slaap maar zacht
Auteur: Linda Jansma
Verschijningsdatum: 25 augustus 2021
Uitgever: De Crime Compagnie
Format: Luisterboek
Voorlezer: Karin Douma
Luistertijd: 8 uur, 35 minuten
Aanbieder: Storytel
ISBN: 9789461095299
Genre: Thriller

Als je wakker wordt, begint je nachtmerrie Op de IC-afdeling waar verpleegkundige Maud werkt, ligt een man in coma. Niemand weet wie hij is. De rechercheur die belast is met het onderzoek, regelt een item over de onbekende man in Opsporing Verzocht, waarna een getuige zich meldt. Maar voor deze vrouw gehoord kan worden, overlijdt ze. Als er dan ook nog eens onverklaarbare dingen op de afdeling gebeuren, begint Maud te vermoeden dat iemand haar patiënt dood wil. Maar wie? En waarom?

Waardering: 2.5 uit 5.

Op de IC waar Maud als verpleegkundige werkt is een aantal weken geleden een man in comateuze toestand binnen gebracht. Omdat niemand zich heeft gemeld als bekende van deze patiënt, noemen ze hem Tom. De politie probeert de zaak te onderzoeken, maar loopt volledig vast omdat niemand Tom heeft geïdentificeerd. Als er een nieuwe collega op de IC komt werken, gebeuren er rare dingen op de afdeling. Maud vertrouwt het niet en probeert de politie ervan te overtuigen de zaak nog niet te sluiten. Lukt het om Tom in leven te houden en er achter te komen wat er allemaal aan de hand is, voor het te laat is?

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. Alle op het eerste gezicht belangrijke personages krijgen hierdoor een stem waardoor de puzzel rondom Tom en de vreemde gebeurtenissen op de IC kan worden gelegd. De perspectieven worden vrij rap gewisseld, dit gebeurt meermaals per hoofdstuk. De personages blijven daardoor wat op de vlakte en het is daarom ook moeilijk een band met hen op te bouwen. Voor een thriller is dit niet bevorderlijk voor de spanning en de urgentie om de zaak op te lossen. Daarnaast loopt er, naast het hoofdverhaal rondom Tom, een tweede verhaallijn die niets met deze zaak te maken heeft. Ook hier wordt vrij snel tussen gewisseld waardoor ook deze personages op de vlakte blijven. Jansma voert te veel personages op voor het verhaal dat vertelt moet worden.

De schrijfstijl is vlot, iets wat kenmerkend is voor de Nederlandse thrillers. Door de vlotte schrijfstijl, de korte hoofdstukken en de te snelle perspectiefwisselingen ontbreekt het thriller element. Je wilt wel blijven doorlezen, maar puur en alleen omdat het boek zo makkelijk leest. Niet omdat je op het puntje op je stoel blijft zitten vanwege de spanning.

Een goede, stevige thriller wordt gekenmerkt door spanning en urgentie om de zaak tot een oplossing te brengen. Deze elementen missen allebei in Slaap maar zacht. Tijdens het luisteren voelde ik nergens de behoefte om erachter te komen wat er nou toch allemaal in de personages om gaat en wat er nou toch aan de hand is. Voor mij – en ik ben toch wel een ervaren thrillerlezer – las dit verhaal daarom als een roman. Het zit zeker goed in elkaar als verhaal op zich, maar het voelt niet als een echte thriller.

Slaap maar zacht van Linda Jansma kent veel personages en veel perspectiefwisselingen. Doordat de auteur zo veel personages opvoert, blijven ze allemaal behoorlijk op de vlakte waardoor het moeilijk is een band met hen op te bouwen. De vele, vaak abrupte perspectiefwisselingen maken het geheel wat rommelig. De spanning en de urgentie ontbreken aan deze thriller. De schrijfstijl is vlot, hierdoor lees je ongemerkt meer dan je verwacht. Het verhaal is op zich solide, maar niet als thriller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: