Recensie: Rijk Van Vlees en Vuur van Jennifer L. Armentrout

Afgelopen maand verscheen Rijk van vlees en vuur van Jennifer L. Armentrout. Dit is het tweede deel in de “Bloed en as” serie. In het Engels verscheen ongeveer tegelijkertijd het vierde deel in deze serie, The war of two queens. Omdat ik toch wel erg benieuwd werd naar de Nederlandse vertalingen van deze boeken, besloot ik deze toch te lezen. Ook al ben ik al veel verder in het verhaal. Kingdom of Flesh and Fire, de originele versie van Rijk van vlees en vuur, las ik al in 2020. Wat vind ik van dit boek nu ik het in het Nederlands heb herlezen?

Titel: Rijk van vlees en vuur
Auteur: Jennifer L. Armentrout
Vertaler: Jeannet Dekker
Serie: Blood and Ash #2
Verschijningsdatum: 22 maart 2022
Uitgever: Z&K
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 640
ISBN: 9789020543995
Genre: New Adult, Fantasy

Alles wat Poppy ooit voor waar heeft aangenomen, blijkt een leugen – zelfs de man van wie ze hield. Er is een oorlog op komst en Poppy zit er middenin. De koning wil haar gebruiken om een boodschap over te brengen, de afvalligen willen haar dood, de wulven worden onvoorspelbaarder en haar krachten nemen alleen maar toe, waardoor de Atlantiërs bang voor haar worden. Er staat meer op het spel dan ooit tevoren… ‘Rijk van vlees en vuur’ van Jennifer L. Armentrout is het tweede deel van de prijswinnende Blood & Ash-serie, vol actie, romance en world-building. Dit tweede deel is het directe vervolg op ‘Uit bloed en as’.

Waardering: 5 uit 5.

Doordat ik het boek natuurlijk al in het Engels heb gelezen, wist ik waar het verhaal over gaat. Ik moest vooral even terugschakelen naar de gebeurtenissen uit dit deel, want ik zit al verder in de serie. Ondanks dat schakelen zat ik alweer snel in het verhaal. Veel mensen vinden dit een tussenboek, maar ik vind dat wel meevallen.

In vergelijking met Uit bloed en as zijn de personages gegroeid. Vooral Poppy gaat zichzelf en de wereld om haar heen steeds beter begrijpen. Ze wordt wat minder goedgelovig en durft voor zichzelf op te komen. Dat ze pit heeft bleek al uit het vorige boek, maar nu komt het veel beter naar voren. Ook de onderlinge verhoudingen veranderen ten goede en dat is belangrijk voor het verdere verloop van deze serie. Ik vind het alleen lastig om Casteel niet zonder Brits accent te horen, want in het Engelse luisterboek krijgen hij, Kieran en alle andere Wulven en Atlantiërs een Brits accent. Om dat dus niet meer te horen is best lastig.

De schrijfstijl van Armentrout is zoals we die van haar gewend zijn, vlot en prettig. Ik heb alleen weinig gemerkt van de eventuele taalfouten die in het boek staan, zowel niet in het Nederlands als in het Engels. Misschien lees ik hier wel overheen. De wereld is in ieder geval veel verder uitgebouwd en ik kan verklappen dat deze alleen nog maar complexer en daarmee rijker wordt. Het is totaal niet te vergelijken met onze wereld, hoewel Atlantië er wel dingen van weg heeft.

Het verhaal van Rijk van vlees en vuur gaat verder waar dat van Uit bloed en as ophield. ER wordt veel gereisd, maar dat is ook nodig. Dit valt samen met de ontwikkelingen van Poppy en de wereld. Het is duidelijk dat hier nog veel meer te ontdekken valt. Aan het eind komt het verhaal tot een climax die verder wordt uitgediept in het vervolg. Wacht maar af, want dit is pas het begin.

Lees ik deze boeken liever in het Nederlands of Engels? Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit. Door de complexe wereld vind ik het soms fijn het in het Nederlands te herlezen, maar omdat wij hier twee jaar achter lopen lees ik ook verder in het Engels. Qua taalgebruik maakt het mij niet zoveel uit, al krijg ik het niet voor elkaar om het Britse accent dat voor Casteel, Kieran en de anderen gebruikt wordt in het Engelse luisterboek uit mijn hoofd te bannen tijdens het lezen. Ik ben erg benieuwd hoe het derde deel vertaald gaat zijn, want hierin staat weer een hoop te gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: