Recensie: Ophelia After All van Racquel Marie

Ergens in de winter van 2021-2022 zag ik op Goodreads en andere sociale media het boek Ophelia After All van Racquel Marie vaak voorbij komen. Dit boek gaat over een Cubaans-Amerikaans tienermeisje dat veel crushes op jongens heeft gehad, maar dan toch begint te twijfelen over haar geaardheid en identiteit. Nou vind ik boeken die dit soort thematiek behandelen wel interessant, dus ik besloot het een kans te geven.

Titel: Ophelia After All
Auteur: Racquel Marie
Verschijningsdatum: 8 februari 2022
Uitgeverij: Feiwel & Friends
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 352
ISBN: 9781250797308
Genre: Young Adult, Contemporary, LGBTQIA+

A teen girl navigates friendship drama, the end of high school, and discovering her queerness in Ophelia After All, a hilarious and heartfelt contemporary YA debut by author Racquel Marie. Ophelia Rojas knows what she likes: her best friends, Cuban food, rose-gardening, and boys – way too many boys. Her friends and parents make fun of her endless stream of crushes, but Ophelia is a romantic at heart. She couldn’t change, even if she wanted to. So when she finds herself thinking more about cute, quiet Talia Sanchez than the loss of a perfect prom with her ex-boyfriend, seeds of doubt take root in Ophelia’s firm image of herself. Add to that the impending end of high school and the fracturing of her once-solid friend group, and things are spiraling a little out of control. But the course of love–and sexuality–never did run smooth. As her secrets begin to unravel, Ophelia must make a choice between clinging to the fantasy version of herself she’s always imagined or upending everyone’s expectations to rediscover who she really is, after all.

Waardering: 3 uit 5.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik door de vele positieve geluiden erg enthousiast was geworden over Ophelia After All. Nu heeft deze auteur vooral een hele grote achterban op sociale media, dus je kunt je afvragen hoe reëel en betrouwbaar dit enthousiasme is. Ik besloot er daarom wat blanco in te gaan. En dat bleek maar goed ook, want ik was dus iets minder gecharmeerd van Ophelia.

Wat mij vooral stoorde was het hele drama rondom prom. Dat is een kwestie van smaak, want dit maakt dat het verhaal wel vol zit met enorm over de top tienerdrama. Dit kan ook komen doordat prom hier niet zo’n ding is als in Amerika en dat ik me er daardoor moeilijk mee kan identificeren. Voor dit tienerdrama voel ik me echt te oud worden. Ook de onnodige ruzies binnen de vriendengroep vond ik echt te dramatisch. Dit past wel goed bij de tienerleeftijd, maar ik vond het te veel.

Het verhaal van Ophelia speelt zich af in de weken voor prom. Ophelia is een meisje dat heel veel crushes heeft gehad op jongens. Als ze op een dag in contact komt met een vrouwelijke klasgenoot, beginnen bij haar twijfels te ontstaan. Ze durft hier niet aan toe te geven en kropt haar gevoelens op. Je kunt er op wachten dat deze gevoelens er een keer uit moeten. Dat gebeurt ook, maar dit is nou juist een ding dat beter uitgewerkt had mogen worden. Hier werd vrij snel weer aan voorbij gegaan en dat is jammer. Ik had hier graag meer van willen zien. Nogmaals, dit is een kwestie van smaak en leeservaring. Voor jonge tieners die op zoek zijn naar hun geaardheid en identiteit is dit een boek dat zeker kan helpen. De schrijfstijl van Racquel Marie is vlot en toegankelijk, maar doordat het verhaal zoveel drama bevat is dit lastig te beoordelen.

Ophelia After All is het debuut van Racquel Marie. Het is zeker geen slecht boek, maar mij kon het niet zo bekoren. Ik vond het te veel tienerdrama bevatten, maar dit is een kwestie van smaak. Het vraagstuk over de geaardheid en identiteit van Ophelia vond ik dan weer te snel aan voorbij gegaan worden, waardoor er kansen zijn blijven liggen. Als je zelf met dit vraagstuk worstelt, is Zomerburen van Rianne Robben een beter boek om te lezen. Dit is de Nederlandse tegenhanger, maar veel volwassener en serieuzer. Qua het zoeken naar je identiteit vind ik dit verhaal stukken beter passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: