Recensie: Niet Zonder Jou van Wendy Brokers

De Nederlandse auteur Wendy Brokers is vooral bekend van haar feelgood romans. Dat ze ook voor een YA publiek kan schrijven heeft ze al eerder bewezen met haar boek De laatste halte. Afgelopen zomer verscheen er een nieuwe serie van haar hand, “Eindeloos”. In eerste instantie zou deze serie alleen maar via Kobo Plus te lezen zijn, maar begin dit jaar verschenen de drie delen ook in paperback. Ik wist direct al dat ik deze boeken wilde lezen, maar het kwam er niet van. Nu pakte ik eindelijk het eerste deel op.

Titel: Niet zonder jou
Auteur: Wendy Brokers
Serie: Eindeloos #1
Verschijningsdatum: 8 juli 2021
Uitgever: Kobo Originals
Format: Ebook
ISBN: 9781774533857
Genre: Young Adult, Contemporary, Romance

Tess komt uit een welgestelde, maar weinig betrokken familie die net is verhuisd. Haar ouders zijn drukker met hun werk en sociale status dan met hun twee dochters. Als ze op de eerste schooldag van het laatste jaar van de middelbare school Jay ontmoet, is er tussen hen direct een niet te negeren aantrekkingskracht. Ze wordt voor hem gewaarschuwd: Jay is een ruig type uit een probleemgezin. Toch bloeit er tussen de twee iets moois op. Jay kan binnen het gezin waarin hij is opgegroeid maar net het hoofd boven water houden. Tess is de eerste in zijn leven bij wie hij open durft te zijn. Zij komt er al snel achter hoe moeilijk het is om te houden van iemand die zo door het leven is getekend. Toch neemt ze de ultieme stap binnen hun relatie om hem te vertrouwen. Een stap die niet zonder gevolgen zal blijven… ‘Wendy neemt je op een meeslepende manier mee in dit heftige verhaal en zorgt ervoor dat je van de hoofdpersonen gaat houden.’ – Marieke Simons, auteur van Geheim akkoord en Gebroken akkoord.

Waardering: 3 uit 5.

Niet zonder jou vertelt het verhaal van Tess die net is verhuisd en in een nieuwe woonplaats terecht is gekomen. Daar hoort ook een nieuwe school bij. Haar ouders hebben het te druk met zichzelf en hun werk en hebben nauwelijks tijd en aandacht voor Tess. Op haar zus Lotte hoeft ze ook niet te rekenen, want die heeft het veel te druk met haar vriend en haar eigen leven en is ook haast nooit thuis. Op de eerste schooldag krijgt Tess Jay direct in de gaten. Ondanks dat ze door meerdere mensen voor hem gewaarschuwd wordt, blijft ze hem leuk vinden. Lukt het Tess en Jay om een relatie in stand te houden of haalt het noodlot hen in?

Dit boek kent een wat stroeve start. Dit heeft niets met de schrijfstijl te maken, want deze is vlot en prettig. De oorzaak ligt in de personages, deze zijn jonger dan de flaptekst doet vermoeden. De “Eindeloos” serie wordt aangeprezen als een crossover tussen het Young Adult en New Adult genre. Het eerste deel is duidelijk een Young Adult verhaal en daar moet je als lezer op berekend zijn.

Tess is pas zestien jaar oud en dat is te merken. Ze komt vrij naïef over en valt meteen als een blok voor Jay. Dit is gebaseerd op zijn uiterlijk, want ze kent hem niet eens. Dit is een typisch gevalletje van instalove, iets wat vroeger erg populair was binnen het YA genre. Hierdoor maakt Tess een oppervlakkige indruk. Dat verandert niet veel gedurende de rest van het verhaal, maar dat heeft natuurlijk alles met haar thuissituatie te maken. Doordat ze weinig aandacht van haar familie krijgt, is Tess veel op zichzelf aangewezen. Dit merk je goed in haar ontwikkeling. De achttienjarige Jay is daarentegen een stuk interessanter om over te lezen. Ook hij heeft zijn problemen, zijn thuissituatie is allesbehalve zorgeloos. Hij heeft al heel wat op zijn kerfstok en ook dit is goed te merken. Jay worstelt met angsten die Brokers goed onder woorden heeft weten te brengen. Zo op het eerste gezicht lijkt Jay een harde jongen, maar gaandeweg het verhaal kom je erachter dat hij eigenlijk heel lief en zorgzaam is. Hij doet alles wat in zijn macht ligt om zijn moeder en vooral zijn jongere broertjes te beschermen. Het is jammer dat we in dit deel niet vanuit zijn perspectief lezen.

Het verhaal heeft twee gezichten. Doordat we vanuit het oogpunt van Tess lezen, doet het soms wat oppervlakkig aan. Dit is vooral in het begin goed merkbaar. De gebeurtenissen spelen zich voornamelijk op school af en Tess probeert Jay te leren kennen. Zodra Jay een grotere rol in het verhaal krijgt beginnen de problemen. Hier wordt het interessant, want wat is er met hem aan de hand? Dit maakt nieuwsgierig en zorgt ervoor dat je door wilt lezen. Het einde voelt dan echter wat abrupt aan, maar roept ook vragen op voor het vervolg dat zich vier jaar later afspeelt.

Niet zonder jou van Wendy Brokers is het eerste deel in de “Eindeloos” serie, een crossover tussen Young Adult en New Adult. Dit eerste deel is vooral een Young Adult. Dat is goed merkbaar aan de personages en aan het verhaal zelf. Tess is erg jong en komt wat oppervlakkig over. Jay is daarentegen een interessanter personage. Hij heeft al veel te verstouwen gehad in het leven, iets dat de auteur goed op papier heeft weten te vangen. Hierdoor is voornamelijk het middenstuk het sterkste deel van het boek. Het begin is wat stroef en het einde juist weer te abrupt, maar het maakt wel nieuwsgierig naar het vervolg.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: