Recensie: Neon Gods van Katee Robert

Een poos geleden zat ik wat te scrollen door een lijst met te verschijnen titels. Ik zag daar de Nederlandse vertaling van Neon Gods van Katee Robert tussen staan. Dit boek bleek erg populair te zijn op TikTok. Ik vind de hertellingen van de Griekse mythologie van Madeline Miller en Jennifer Saint fantastisch en laat dit nou ook een hertelling van een Griekse mythe zijn. Een reden voor mij om toch nieuwsgierig te zijn, maar tegelijkertijd ook voorzichtig. Ik ga vaak heel slecht op boeken die daar populair zijn. Want, eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van deze gehypte boeken is vaak minimaal. Ik besloot het boek daarom in het Engels te luisteren. Kon ik wel iets met deze hype?

Titel: Neon Gods
Auteur: Katee Robert
Serie: Dark Olympus #1
Verschijningsdatum: June 1, 2021
Uitgever: Sourcebooks
Genre: Fantasy, New Adult, Erotica

HE WAS SUPPOSED TO BE A MYTH. BUT FROM THE MOMENT I CROSSED THE RIVER STYX AND FELL UNDER HIS DARK SPELL… HE WAS, QUITE SIMPLY, MINE. SOCIETY DARLING PERSEPHONE DIMITRIOU PLANS TO FLEE THE ULTRA-MODERN CITY OF OLYMPUS AND START OVER FAR FROM THE BACKSTABBING POLITICS OF THE THIRTEEN HOUSES. BUT ALL THAT’S RIPPED AWAY WHEN HER MOTHER AMBUSHES HER WITH AN ENGAGEMENT TO ZEUS, THE DANGEROUS POWER BEHIND THEIR GLITTERING CITY’S DARK FACADE. WITH NO OPTIONS LEFT, PERSEPHONE FLEES TO THE FORBIDDEN UNDERCITY AND MAKES A DEVIL’S BARGAIN WITH A MAN SHE ONCE BELIEVED A MYTH… A MAN WHO AWAKENS HER TO A WORLD SHE NEVER KNEW EXISTED. HADES HAS SPENT HIS LIFE IN THE SHADOWS, AND HE HAS NO INTENTION OF STEPPING INTO THE LIGHT. BUT WHEN HE FINDS THAT PERSEPHONE CAN OFFER A LITTLE SLICE OF THE REVENGE HE’S SPENT YEARS CRAVING, IT’S ALL THE EXCUSE HE NEEDS TO HELP HER—FOR A PRICE. YET EVERY BREATHLESS NIGHT SPENT TANGLED TOGETHER HAS GIVEN HADES A TASTE FOR PERSEPHONE, AND HE’LL GO TO WAR WITH OLYMPUS ITSELF TO KEEP HER CLOSE… A MODERN RETELLING OF HADES AND PERSEPHONE THAT’S AS SINFUL AS IT IS SWEET.

Waardering: 2 uit 5.

Eigenlijk begint het boek veelbelovend. Het verhaal wordt vanuit zowel het perspectief van Persephone als Hades verteld en er wordt tussen deze perspectieven gewisseld. In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Persephone die door haar moeder wordt uitgehuwelijkt aan Zeus. Zeus is ruim dertig jaar ouder dan haar en ze ziet het niet zitten. Persephone besluit weg te lopen naar Hades en een deal met hem te sluiten. Tot zover was het boek nog interessant om te lezen. Hierna ging het helaas bergafwaarts. Ik vond de personages oppervlakkig worden en ze leken alleen maar aan seks te denken. Ik had helemaal niet gezien dat dit boek onder de erotica valt. Ik heb helemaal geen probleem met wat seks hier en daar, maar als de personages alleen maar daaraan kunnen denken knap ik af.

De schrijfstijl van Katee Robert is wel oké. Eigenlijk valt het boek niet op. De schrijfstijl is vrij lineair waardoor het er niet bovenuit weet te steken. Hierdoor luistert het verhaal wel makkelijk weg en ik denk ook dat veel TikTokkers het daarom zo kunnen waarderen. Het consumeert makkelijk en je hoefft niet na te denken. Want laten we wel wezen, een plot is er niet.

Nadat Persephone bij Hades onderduikt, kakt het verhaal helemaal in. De seks wordt dominant en het hele boek draait alleen daar nog maar om. Zeus wil Persephone natuurlijk terug, maar daar wordt niet heel veel mee gedaan. Dit waren wel de meest interessante stukken. Ook de wereldbouw had interessanter gekund. Olympus is een moderne stad, ergens in Amerika. De inwoners maken gebruik van alle moderne technologie. De stad is alleen verdeeld in twee delen: de upper city en de lower city. De upper city wordt geregeerd door de 13 en de lower city door Hades. Het “stelen” van Persephone kan dus serieuze gevolgen hebben voor Hades en de bevolking van de lower city. Hier wordt wel aandacht aan besteed, maar sumier. Hier had meer mee gedaan kunnen worden om het verhaal interessant te maken.

Helaas is Neon Gods van Katee Robert geen geslaagde hertelling van de Griekse mythologie voor mij. Het werd gedomineerd door seks en deze hoeveelheid maakte het lezen vervelend. Er was te weinig ruimte voor de plot en de personages om zich te ontwikkelen. De luisterervaring hielp ook niet mee aan het leesplezier, ik kreeg het luisterboek niet op de gewenste snelheid. De vrouwelijke voorlezer spreekt veel sneller dan de mannelijke waardoor ik continu van snelheid moest wisselen. Ik ben wel zodanig afgeknapt dat ik de Nederlandse vertaling ook niet meer ga proberen. En het vervolg? Misschien, maar het staat niet hoog op mijn prioriteitenlijstje.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: