Recensie: Mungo van Douglas Stuart

In de zomer van 2021 las ik Shuggie Bain, het debuut van de Schotse auteur Douglas Stuart. Nadat ik even in dit boek moest komen, heeft het mij positief verrast. Toen dit jaar een nieuw boek van zijn hand verscheen en dit eveneens positieve recensies kreeg, werd ik erg nieuwsgierig. Het verhaal van Mungo beloofde weer net zo indrukwekkend te worden als dat van Shuggie.

Titel: Mungo
Auteur: Douglas Stuart
Vertaler: Kitty Pouwels, Josephine Ruitenberg
Verschijningsdatum: 7 april 2022
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 416
ISBN: 9789046829417
Genre: Literatuur, Romans

De protestantse Mungo en de katholieke James leven in de hypermannelijke en gevaarlijke buitenwijken van Glasgow. Ze zouden vijanden moeten zijn maar hun vriendschap verandert langzaam in liefde. Mungo moet er alles aan doen deze ware liefde geheim te houden – met name voor zijn oudere broer Hamish, een meedogenloze bendeleider. Dan stuurt Mungo’s moeder hem met twee onbekenden op een kampeertrip die zijn leven voorgoed verandert. Vindt hij de moed en de kracht terug te keren en is er een toekomst voor Mungo met James?

Waardering: 3 uit 5.

De protestantse Mungo groeit samen met zijn broer en zus op in een van de armste wijken van Glasgow. Moeder is vaak afwezig, die hangt bij de zoveelste man rond of is te dronken om voor Mungo en zijn broer en zus te zorgen. Zijn broer Hamish is een beruchte bendeleider in Glasgow. Hij – en de rest van zijn familie – vindt dat Mungo te soft is en dat hij een echte man moet worden. Zijn moeder stuurt hem daarom met twee volslagen vreemden op een kampeertripje naar het meer. Alleen, dit is ze zelf even vergeten. Ondertussen ontmoet Mungo de katholieke James en de jongens hebben meteen een klik. Mungo voelt dingen voor James die hij nog nooit voor iemand anders heeft gevoeld. Het verschil in geloofsovertuiging zorgt ervoor dat samen zijn gevaarlijk is, want als katholiek en protestant trek je in het Glasgow van de jaren ’80/90 nou eenmaal niet met elkaar op. Lukt het Mungo en James om hun vriendschap in stand te houden of beslist het lot anders?

Van te voren had ik hoge verwachtingen van dit boek. Dit komt doordat Shuggie Bain mij enorm heeft verrast. Al snel werd duidelijk dat ik mijn verwachtingen moest bijstellen. Ten eerste komt dit door de schrijfstijl. Ik moest erg wennen aan de manier waarop Stuart het verhaal van Mungo vertelt. Ik vond het zelfs erg verwarrend, het was in eerste instantie niet duidelijk dat er gebruik werd gemaakt van flashbacks. Ook toen ik dit eenmaal door had vond ik het verhaal echter vaag blijven. Ik had niet echt het idee waar het naartoe zou gaan en ik had niet echt een klik met de personages.

Wat mij opviel is de gelijkenis tussen de problematiek in beide romans van deze auteur. Een aan alcohol verslaafde moeder die met dubieuze mannen omgaat speelt zowel in Shuggie Bain als in Mungo een rol. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat dit boek niet heel vernieuwend was ten opzichte van het debuut van deze auteur. Eerder werd duidelijk dat alcoholisme een rol speelde in het leven van Stuart, maar toch vind ik het jammer dat het zo’n grote rol speelt in beide romans. Ik vond het daardoor moeilijk om Mungo als een nieuwe roman te zien en bleef continu zoeken naar de gelijkenissen tussen deze twee boeken. Naast het feit dat ik de leefomstandigheden van de personages erg veel op elkaar vind lijken, vind ik de personages ook niet heel boeiend. Ze blijven een beetje op de vlakte. Het op zoek gaan naar en het ontdekken van je geaardheid vind ik in Mungo duidelijker aanwezig dan in Shuggie Bain. Alleen vind ik de rest van de plot vaag en ongeloofwaardig.

Helaas is de tweede roman van Douglas Stuart mij minder goed bevallen dan ik vooraf had gehoopt en had verwacht. Door de lovende kritieken waren mijn verwachtingenv oor Mungo hoog gespannen, maar ik moest ze bijstellen. Ik kwam moeilijk door het verhaal heen en vond het eigenlijk een Shuggie Bain 2.0. De problematiek en thematiek zijn nagenoeg gelijk en de plot is neit geloofwaardig. De schrijfstijl zorgt ervoor dat het verhaal juist verwarrend wordt. Ik weet niet of ik nog snel een boek van deze auteur zal oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: