Recensie: Layla van Colleen Hoover

Colleen Hoover is een auteur die het aandurft om in allerlei genres te schrijven. Haar nieuwste naar het Nederlands vertaalde boek Layla is een paranormal romance, iets dat ze nog niet eerder heeft gedaan.

Titel: Layla
Auteur: Colleen Hoover
Vertaler: Tamara Haagmans
Verschijningsdatum: 19 oktober 2021
Uitgever: Uitgeverij Zomer & Keuning
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 9789020541694
Genre: Thriller, Paranormal romance

Colleen Hoover brengt met Layla psychologische spanning op topniveau. Leeds is ervan overtuigd dat hij de rest van zijn leven met Layla zal zijn, maar dan belandt ze in het ziekenhuis met hersenletsel. Ze verandert zo dat hij zich niet meer met haar verbonden voelt. Dan ontmoet hij Willow en langzaam wordt hij verliefd op haar. Hiermee brengt hij echter Layla in gevaar. Hij moet kiezen, maar als hij de verkeerde keuze maakt, kan het voor hen alle drie verkeerd aflopen. Colleen Hoover is een van de grootste new adult- en romanceauteurs van dit moment. Layla is Hoover op haar beklemmendst. Eerder verscheen van haar ook De waarheid.

Waardering: 3.5 uit 5.

Van tevoren wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Ik heb meerdere paranormal romances gelezen, maar hier zaten nooit geesten in. Vampiers en aliens behoren ook tot het paranormale. Omdat het nou eenmaal Colleen Hoover is, vertrouwde ik erop dat het wel goed zit met het verhaal. Deze auteur heeft zich namelijk al meermaals bewezen. Het gegeven dat dit boek minder emotioneel zou zijn dan een aantal van haar andere boeken nam ik voor lief.

Het verhaal heeft een opbouw die in het begin wat verwarrend kan zijn. Naarmate je verder leest, wordt duidelijk waarom hiervoor gekozen is. Het boek begint met “het gesprek”, waarvan je als lezer nog geen idee hebt waar dit over gaat en waarom dit nodig is. Dit gesprek vindt plaats in het heden. Door middel van flashbacks kom je erachter wat er is gebeurd en waarom dit gesprek nodig is. Het blijkt een gesprek te zijn met iemand die verstand heeft van geesten. Door deze manier van vertellen leer je alle belangrijke personages goed kennen. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Leeds, Layla en Willow. Naarmate het verhaal vordert wordt duidelijk wat de onderlinge verhoudingen zijn en welke rol deze personages spelen. Allen zijn goed uitgewerkt voor het doel van dit verhaal.

Hoover heeft het ook hier weer voor elkaar gekregen om een aantal verrassende wendingen aan het verhaal toe te voegen. Deze plotwendingen zie je van tevoren niet aankomen, want er worden nergens hints gegeven. Dit zorgde ervoor dat ik erg verrast was toen ik op dat punt in het boek was aanbeland. In eerste instantie wist ik niet goed wat ik van het verhaal en met name de personages moest vinden. Doordat de auteur mij zo heeft weten te verrassen kan ik zeggen dat ik dit boek wel met plezier heb gelezen, ook al vond ik de personages niet erg leuk. Ze wisten bij mij geen snaar te raken, ik vond ze wat vlak. Nou is dit voor de spanning die bij dit verhaal hoort goed, maar ik kon geen band met ze opbouwen.

Ondanks dat Layla een boek is met geesten – waar ik normaal dus echt niet van houd – is het lezen mij wel goed bevallen. Colleen Hoover heeft mij weten te verrassen met een aantal plotwendingen die ik van tevoren niet zag aankomen. Het boek begon wat verwarrend, maar dit werd al snel minder. De personages weten alleen geen indruk achter te laten. Nu is dit voor dit verhaal niet erg, want het draait om de psychologische spelletjes en spanning. Hierdoor kon ik alleen geen band met de personages opbouwen. Toch vind ik dit uitstapje van deze auteur naar paranormal romance zeker geslaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: