Recensie: Jageres van malinda Lo

Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met het werk van Malinda Lo. Ik las Last Night at the Telegraph Club, een queer romance die zich afspeelt binnen de Chinese gemeenscap van San Francisco in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Dit was een contemporary, maar deze auteur heeft veel meer boeken geschreven. Jageres is een van deze boeken en is een fantasy. Mijn kennismaking met deze auteur is mij zodanig goed bevallen dat ik erg benieuwd was naar dit boek toen het in het Nederlands verscheen. Heeft deze fantasy mij ook weten te verrassen?

Titel: Jageres
Auteur: Malinda Lo
Vertaler: Cathinca van Sprundel
Verschijningsdatum: 15 september 2022
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 9789493265196
Genre: Young Adult, Fantasy

De natuur is uit balans in de mensenwereld. De zon heeft al jaren niet meer geschenen en de oogsten mislukken. Erger nog: vreemde en vijandige wezens beginnen overal op te duiken. Om de crisis op te lossen worden de orakelstenen geworpen. Kaede en Taisin, twee zeventienjarige meisjes, worden uitgekozen om op een gevaarlijke reis te gaan naar Tanlili, de stad van de feeën-koningin. Taisin is een wijze, jonge vrouw vol magie. Kaede is juist heel aards, zonder ook maar iets bovennatuurlijks. En toch worden de lotsbestemmingen van de twee meisjes tijdens de missie naar elkaar toegetrokken. Ze beginnen zelfs verliefd op elkaar te worden. Maar het koninkrijk heeft slechts één jageres nodig om gered te worden, en wat daarvoor gedaan moet worden kan Kaede en Taisin voor altijd uit elkaar scheuren. Jageres is overladen met weelderige, Chinese invloeden en details geïnspireerd door de I Ching, en zit vol actie en romantiek.

Waardering: 3 uit 5.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, het boek viel mij tegen. Ik kan niet ontkennen dat het verhaal veel potentie heeft, maar het kwam er niet goed genoeg uit voor mij. Het verhaal draait om Caede en Taisin, de een is een vechter, de ander een wijze. Beiden studeren aan de academie en worden uitgekozen voor een levensgevaarlijke missie om de mensenwereld te herstellen. Hiervoor moeten ze naar het Elfenrijk. Zullen ze hierin slagen?

Allereerst vind ik de personages niet goed uitgewerkt. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit beide hoofdpersonen. Je krijgt als lezer echter zulke kleine brokjes informatie dat het moeilijk is een band met hen op te bouwen. Ook gebeurt het wisselen van perspectief op de meest vreemde momenten, in ieder geval niet op momenten dat je het verwacht. Vaak wordt er in een hoofdstuk gewisseld waardoor ik in de war raakte. Naarmate het verhaal vordert groeien de meiden steeds meer naar elkaar toe, maar ik voelde dit niet erg. Het ging abrupt en niet zo langzaam als de achterflap deed vermoeden. Daarnaast miste ik de chemie tussen Caede en taisin. Ik miste überhaupt de klik met de personages, want die had ik niet.

Daarnaast had ik wat meer van de wereld willen zien. De reis en het verloop daarvan is goed uitgewerkt, maar ik wilde meer van de academie weten. Dit bleef erg matig uitgewerkt. Ook had ik neit het idee dat het verhaal veel Chinese invloeden bevat, maar dat kan ook aan mijn (ontbrekende) kennis van de folklore en mythologie liggen.

Het verhaal zelf vind ik ook erg mager. Er gebeurt veel, maar tegelijkertijd ook niet. Het verhaal kabbelt voor mijn gevoel voort zonder dat het echt toewerkt naar een climax. Op de momenten waar ik spanning zou moeten voelen voelde ik deze niet en de climax was nou niet echt groot. Sterker nog, ik vond het behoorlijk saai. De gebeurtenissen waren tevens erg voorspelbaar waardoor ik deze al van ver aan zag komen. Hierdoor werd het boek voor mij nergens een genot om te lezen. Ik kon mijzelf er niet in verliezen en voelde totaal geen spanning. De schrijfstijl las dan wel weer vlot waardoor ik het boek snel uit had.

Jageres van Malinda Lo heeft mijns inziens veel potentie, maar komt niet goed uit de verf. Ik voelde geen enkele connectie met de personages en de wereld. Beide elementen hadden van mij net wat meer uitgewerkt mogen worden. Ook het verhaal kabbelt voor mijn gevoel maar wat voort. ER gebeurt van alles, maar ik voelde het niet. Ik zat niet op het puntje van mijn stoel wanneer het spannend moest worden. De voorspelbaarheid is erg groot waardoor dit boek voor mij een dertien-in-een-dozijn fantasy is. De schrijfstijl is wel vlot, maar ik houd het denk ik liever bij de contemporary verhalen van deze auteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: