Recensie: It Starts With Us van Colleen Hoover

Colleen Hoover is een van die auteurs waarvan ik een boek direct na aankondiging vooruit bestel en het dan ook zo snel mogelijk wil lezen. Met It starts with us was dit niet anders. Jaren geleden las ik Nooit meer, waarin het verhaal van Lily en Ryle werd verteld en op een mooie manier was afgerond. Toen bestond TikTok nog helemaal niet en niemand kon vermoeden dat It Ends With Us, zoals het boek officieel heet, zo’n grote hype zou worden op dit platform. Zo groot zelfs dat Nooit meer opnieuw in het Nederlands is uitgegeven met de Engelse titel. Wat ook niemand zag aankomen, zelfs de auteur niet, is dat er een vervolg op zou verschijnen. Inmiddels is dit vervolg een feit. Deze recensies bevat spoilers van It ends with us, lees daarom niet verder als je dat boek nog niet hebt gelezen.

Titel: It starts with us
Auteur: Colleen Hoover
Vertaler: Erika Venis
Serie: It Ends with Us #2
Verschijningsdatum: 19 oktober 2022
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 400
ISBN: 9789020550818
Genre: Feelgood

Voor het verhaal van TikTok-hit ‘It ends with us’ begon het allemaal met Atlas, de eerste liefde van Lily waarvan ze dacht dat ze hem nooit meer zou zien, maar die toen plotseling weer voor haar stond. Het eerste deel werd een gigantisch succes, mede door de massale reacties van fans op TikTok. Colleen Hoover geeft de fans nu het aangrijpende verhaal van fan-favorite Atlas. Een must-read voor alle Hoover- en ‘It ends with us’-fans!

Waardering: 2.5 uit 5.

Dit boek vertelt het verhaal van Atlas, de eerste liefde van Lily. Na hun traumatische jeugd had Lily nooit meer gedacht hem ooit nog terug te zien, maar daar was hij opeens. Zomaar, midden op straat. Dit gebeurde aan het eind van It ends with us. Veel fans waren benieuwd naar het verhaal van Atlas en daarmee ook naar dat van Lily en Atlas. Door de vele reacties besloot Hoover dit vervolg te schrijven. Dit boek wordt aangeduid als een prequel, maar dit klopt niet. De gebeurtenissen uit deze roman spelen namelijk vrij snel af na de gebeurtenissen uit het vorige boek.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Lily en Atlas. Lily is net gescheiden van Ryle en probeert haar leven weer op te rit te krijgen samen met haar dochtertje. Voor haar dochter zorgen, co-ouderschap met een onvoorspelbare Ryle en het runnen van een bloemenwinkel gaan haar niet in de koude kleren zitten. Ook weet ze niet zo goed wat ze met haar gevoelens voor Atlas aan moet. Atlas weet dit evenmin. Na zijn traumatische jeugd heeft hij zijn leven op de rit gekregen en runt hij twee succesvolle restaurants. Gebeurtenissen rondom deze restaurants slaan een deuk in zijn redelijk geordende leventje. Dat blijkt echter niet het enige te zijn dat hem verward, zijn moeder duikt op en haalt alles nog meer overhoop. Atlas en Lily trekken daarnaast steeds meer naar elkaar toe. Dit was te verwachten, maar toch mooi om te zien. Het was al duidelijk dat de liefde voor de ander nooit over was gegaan, maar in dit verhaal zie je goed hoe diep die liefde zit. Beide personages maken hierdoor een grote ontwikkeling door.

Het feit dat we nu meer te weten komen over Atlas is voor mij een van de weinige positieve punten aan dit boek. We kregen al flarden van informatie over hem door de dagboekbrieven van Lily in het vorige boek, maar door vanuit zijn perspectief te lezen kom je erachter hoe verknipt zijn jeugd echt is geweest. Een ander positief punt is de eerder genoemde groei van zowel Lily als Atlas. Daarnaast is de schrijfstijl een positief punt, deze is vlot en kenmerkend voor de auteur. Ik kon hierdoor makkelijk door het boek heen komen en dat was maar goed ook.

De plot heeft weinig om het lijf en is daardoor ronduit saai. Er gebeurt behoorlijk weinig en wat er wel gebeurt zag ik al van kilometers ver aan komen. Dit is ook de kritiek op het boek die ik vaker hoor, dat het echt voor de fans is en dat het weinig toevoegt aan een verhaal met al een mooi afgerond einde. Het boek wist mij hierdoor niet erg te boeien en te intrigeren. Ik voelde weinig emotie, maar ook weinig spanning. Voor mij was al heel snel duidelijk hoe dingen zouden lopen en dat is zonde. Wat ik ook vreemd vind, is dat er dingen ter sprake komen die wij nu kennen. Het verhaal zou zich bijna direct na het vorige boek moeten afspelen en toen bestonden sommige van deze dingen niet eens. Ik kan nu even geen voorbeeld noemen, dat is dus hoe weinig het boek mij wist te intrigeren.

Ik had het niet voor mogelijk gehouden, maar Colleen Hoover heeft mij met It starts with us behoorlijk teleurgesteld. Het verhaal had niets om het lijf en was eigenlijk overbodig. De sterke elementen uit dit boek zijn de ontwikkeling van zowel Lily als Atlas, het feit dat we nu eindelijk Atlas’ verhaal leren kennen en de typische schrijfstijl van deze auteur. Het boek kon mij verder niet echt boeien, want er gebeurde gewoon erg weinig. Wat er wel gebeurde was zo ongelooflijk voorspelbaar dat het tenenkrommend werd. Helaas heb ik mij niet zo vermaakt tijdens het lezen en dat is jammer. Ik vind het jammer dat TikTok steeds meer invloed krijgt op de boeken waardoor de kwaliteit verminderd, iets dat hier goed te merken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: