Recensie: I’ll be the one van Lyla Lee

Op Goodreads zag ik I’ll be the one van Lyla Lee vrij regelmatig voorbij komen. De achterflap trok mijn aandacht, het klinkt namelijk als een heerlijk fastfood boek: niet nadenken maar lezen. Of luisteren in dit geval. Hoe beviel mij dit?

Titel: I’ll Be the One
Auteur: Lyla Lee
Verschijningsdatum: 16 juni 2020
Uitgever: Katherine Tegen Books
Format: Luisterboek
Voorlezer: Greta Jung
Luistertijd: 8 uur, 50 minuten
Geluisterd via: Storytel
ISBN: 9780062936929
Genre: Young Adult, Contemporary

The world of K-Pop has never met a star like this. Debut author Lyla Lee delivers a deliciously fun, thoughtful rom-com celebrating confidence and body positivity—perfect for fans of Jenny Han and Julie Murphy. Skye Shin has heard it all. Fat girls shouldn’t dance. Wear bright colors. Shouldn’t call attention to themselves. But Skye dreams of joining the glittering world of K-Pop, and to do that, she’s about to break all the rules that society, the media, and even her own mother, have set for girls like her. She’ll challenge thousands of other performers in an internationally televised competition looking for the next K-pop star, and she’ll do it better than anyone else. When Skye nails her audition, she’s immediately swept into a whirlwind of countless practices, shocking performances, and the drama that comes with reality TV. What she doesn’t count on are the highly fat-phobic beauty standards of the Korean pop entertainment industry, her sudden media fame and scrutiny, or the sparks that soon fly with her fellow competitor, Henry Cho. But Skye has her sights on becoming the world’s first plus-sized K-pop star, and that means winning the competition—without losing herself.

Waardering: 4 uit 5.

Dit boek had ik al een tijdje op mijn TBR staan en ik had al het idee dat het een boek zou zijn dat je zo weg kon luisteren zonder er veel bij na te hoeven denken. Dit vermoeden bleek juist, want voor ik het wist had ik het boek uit. I’ll be the one vertelt het verhaal van de Koreaans-Amerikaanse Skye die haar hele leven al houdt van dansen en zingen. Haar vader steunt haar in haar dromen, haar moeder niet. Zij vindt namelijk dat Skye moet stoppen met dansen. Niet omdat ze het niet kan, maar omdat Skye een maatje meer heeft. Volgens haar moeder heeft Skye niet het lichaam van een ballerina of überhaupt van een danseres. Skye is echter vastbesloten om iedereen het tegendeel te bewijzen. Ze houdt van KPop, dus stiekem auditie doen voor een KPop talentenjacht is daarom voor haar de beste manier om haar missie te volbrengen. KPop is een keiharde business waarin alleen perfectie goed genoeg is. Iemand die niet super slank is wordt volgens de maatstaven van deze business niet gezien als perfect. Lukt het Skye om deze vrij ouderwetse idealen te doorbreken?

Skye is een meisje dat een enorme drive heeft. Ze weet dat ze wat steviger is en daardoor niet in maatje 34 of 36 past. Ze zit daar totaal niet mee, want ze is blij met hoe ze eruitziet. In de Koreaanse gemeenschap wordt er echter op haar neer gekeken omdat ze plus sized is. Har vader heeft hier geen probleem mee, maar haar moeder vindt dat Skye moet afvallen. Skye krijgt het gevoel dat haar moeder zich voor haar schaamt. Later in het verhaal wordt hier meer over duidelijk. Fatphobia (wat is het Nederlandse woord eigenlijk?) is een belangrijk thema in dit verhaal. Skye wil hier korte metten mee maken en bewijzen dat het helemaal niet uitmaakt of je nou dik of dun bent, maar dat je passie en je talent veel belangrijker zijn dan je kledingmaat. Skye durft hiervoor over andermans grenzen te gaan en op te staan tegen de nare reacties die ze krijgt. Deze krijgt ze zeker, vooral van andere Koreaanse deelnemers binnen de talentenjacht waaraan ze meedoet. Zelfs een jurylid deinst er niet voor terug. Aan de andere kant zijn er ook mensen die Skye omarmen en die door haar geïnspireerd worden om voor zichzelf op te komen.

Naast dit hoofdthema speelt romantiek ook een rol. Eén van de regels binnen Kpop is dat je niet mag daten. Nu komt dat hier niet zo naar voren, dat komt waarschijnlijk omdat de personages in dit verhaal nog in het voorstadium van het traineeship zitten en het verhaal zich afspeelt in Amerika. Love interest Henry is een jongen die ook de nodige bagage met zich meedraagt en die ook niet voldoet aan het Koreaanse ideaalbeeld van perfectie. Ook hij groeit gedurende het verhaal, net als Skye en haar familie.

Dat het verhaal zich afspeelt in Amerika is goed te merken. De Koreaanse cultuur komt hierdoor minder aan bod en het boek voelt daardoor wat minder authentiek dan ik had verwacht. Dat is niet negatief, want ik heb alsnog ontzettend genoten van deze snelle read. De schrijfstijl is vlot en prettig. De hoofdstukken zijn vrij kort waardoor je nauwelijks door hebt dat je verder bent met lezen dan je van tevoren eigenlijk in gedachten had. Zowel hoofdpersoon Skye als love interest Henry zijn leuke personages om over te lezen. Beiden hebben diepgang en dat is iets waarnaar ik op zoek ben in een verhaal. I’ll be the one van Lyla Lee vond ik een erg fijn boek, want naast de personages met diepgang was het verhaal leuk, luisterde het makkelijk weg en was het op dat moment precies een soort boek dat ik even nodig had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: