Recensie: Ik wens je het allerbeste van Mason Deaver

In 2019 verscheen I Wish You All the Best van Mason Deaver, een queer YA roman met een non-binair hooffdpersoon. Vanaf het moment dat dit boek verscheen wilde ik het al lezen. Een klein probleempje, het ebook en luisterboek waren alleen in Amerika en Canada verkrijgbaar. Ons koude kikkerlandje had dikke pech en ik daarmee dus ook. Ik bleef het boek in de gaten houden in de hoop het toch eens te kunnen lezen. Gelukkig bood Dutch Venture Publishing uitkomst, want er kwam een vertaling. Je begrijpt vast wel dat ik hier heel enthousiast van werd. In de herfst van 2022 was het dan zover, het boek verscheen in het Nederlands. Nu las ik het eindelijk en spoiler alert, daar ben ik blij mee.

Boekomslag van Ik wens je het allerbeste van Mason Deaver

Titel: Ik wens je het allerbeste
Auteur: Mason Deaver
Vertaler: Samara Reijns, Nele Jong
Verschijningsdatum: 14 september 2022
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789493265264
Aantal pagina’s: 348
Genre: Young Adult, Contemporary

Goodreads Choice AwardNominee for Best Young Adult Fiction (2019) Wanneer Ben De Backer bij hun ouders uit de kast komt als non-binair, wordt hen uit hun huis gegooid en gedwongen in te trekken bij hun oudere zus Hannah en haar man Thomas, die Ben nog nooit heeft ontmoet. Ben worstelt met een angststoornis die nog verergerd wordt door de afwijzing van hun ouders. Hen komt alleen bij Hannah, Thomas en hun therapeut uit de kast en probeert zich gedeisd te houden op hun nieuwe school. Maar Bens pogingen om de laatste helft van het laatste jaar onopgemerkt door te komen, worden gedwarsboomd wanneer Nathan Allan, een grappige en charismatische leerling, besluit om Ben onder zijn hoede te nemen. Terwijl de vriendschap tussen Ben en Nathan groeit, beginnen hun gevoelens voor elkaar te veranderen, en wat begon als een rampzalige wending van gebeurtenissen, lijkt ineens een kans op een gelukkiger nieuw leven. Perfect voor fans van Adam Silvera en Becky Albertalli! Wanneer Ben De Backer bij hun ouders uit de kast komt als non-binair, wordt hen uit hun huis gegooid en gedwongen in te trekken bij hun oudere zus Hannah en haar man Thomas, die Ben nog nooit heeft ontmoet. Ben worstelt met een angststoornis die nog verergerd wordt door de afwijzing van hun ouders. Hen komt alleen bij Hannah, Thomas en hun therapeut uit de kast en probeert zich gedeisd te houden op hun nieuwe school. Maar Bens pogingen om de laatste helft van het laatste jaar onopgemerkt door te komen, worden gedwarsboomd wanneer Nathan Allan, een grappige en charismatische leerling, besluit om Ben onder zijn hoede te nemen. Terwijl de vriendschap tussen Ben en Nathan groeit, beginnen hun gevoelens voor elkaar te veranderen, en wat begon als een rampzalige wending van gebeurtenissen, lijkt ineens een kans op een gelukkiger nieuw leven. Perfect voor fans van Adam Silvera en Becky Albertalli!

Waardering: 5 uit 5.

Verwachtingen

Voor ik begon met lezen had ik best wel hoge verwachtingen. Dit was immers een boek dat ik al een aantal jaar wilde lezen. Ik probeer zo divers mogelijk te lezen en een boek met een non-binair hoofdpersoon kom je niet vaak tegen. In het Engels weinig en in het Nederlands al helemaal niet. Gelukkig komt hier steeds meer oog voor, een vertaling van dit boek bewijst dit. Auteur Mason Deaver identificeert zichzelf als non-binair en gebruikt de voornaamwoorden hen/hun. Dit verhaal is daarom own voices. Ondanks dat ik niet de juiste persoon ben om de representatie te beoordelen (ik gebruik de voornaamwoorden zij/haar), was ik wel nieuwsgierig naar het verhaal van Ben. Ik verwachtte dan ook een coming out die niet al te soepel verloopt – zacht uitgedrukt – en dat je als lezer een goed beeld krijgt van wat zoiets met iemand kan doen. Mijn verwachtingen zijn wat dat betreft waargemaakt.

Personages

Maar dit boek is zoveel meer dan een verhaal over een coming out. Al vanaf het begin wordt duidelijk dat Ben erg zenuwachtig is om hun ouders te vertellen dat hen non-binair is. Hen heeft het moment heel lang uitgesteld en doet dit eigenlijk nog steeds. Hen wacht op het juiste moment en gooit het er dan maar gewoon uit. De reactie van hun ouders ken je al, dat staat op de achterflap van het boek. Ben wordt hun huis uitgegooid en weet niet waar hen heen moet. Hen belt hun zus Hannah en haar man Thomas op vanuit een telefooncel. Ben heeft Thomas nog nooit ontmoet, want hen heeft hun zus al tien jaar niet gezien. Ben hoopt maar dat hen bij Hannah en Thomas welkom is. Eerlijk gezegd verbaasd de reactie van de ouders van Ben mij niets, want vanaf het begin af aan vond ik pa erg homofoob. Gelukkig mag Ben bij Hannah en Thomas intrekken. Vanaf hier volg je hun hele proces, van niet op willen vallen tot omgaan met paniekaanvallen en angsten en uiteindelijk tot het zetten van de stap om henzelf te durven zijn bij hun vrienden en dan met name Nathan. Deaver heeft dit proces van Ben goed uitgewerkt. Je sluit hen direct in je hart en hoopt van harte dat alles goed komt. Ook Nathan vind je meteen sympathiek. Hij is vrolijk, maar heeft ook zijn struggles. Daar komt hij gaandeweg het verhaal ook achter. Dit boek leunt vooral op Ben en Nathan, twee goed uitgewerkte personages. Ook de bijfiguren zoals Hannah en Mariam zijn goed uitgewerkt voor hun rol in het verhaal.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Deaver is prettig. Je zit direct in het verhaal en daardoor leest het ook makkelijk. Ik ontdekte alleen wel wat typfoutjes in de vertaling, maar dat kan gebeuren. Vertalen is een vak en een foutje kan er altijd insluipen. Ik had nergens moeite met het verhaal, ik heb het wel een tijdje weggelegd. Dit was niet omdat het slecht was, maar omdat ik er doorheen vloog en ik het wat rustiger aan wilde doen.

Plot

De plot van dit boek wist mij direct te grijpen. Dit komt met name doordat je in het eerste hoofdstuk geconfronteerd wordt met de coming out van Ben die zo vreselijk mis gaat. Ben zelf deed het goed, want zoiets kun je nauwelijks voorbereiden. De reactie van hun ouders choqueerde mij behoorlijk, ook al wist ik dat dit zou gebeuren. Doordat het boek vooral leunt op de personages en hun ontwikkeling is de plot niet erg sterk. Dat is helemaal niet erg, want dat past bij dit type verhaal. Er worden belangrijke thema’s behandeld zoals het vinden van je familie, het durven zijn van jezelf en mentale gezondheid. Ik vond het erg verfrissend dat romantiek niet het belangrijkste van dit boek is. Het is er wel, maar het voert niet de boventoon. In veel queer verhalen is dit wel het geval en daardoor is dit boek nou juist zo anders.

Conclusie

Ik wens je het allerbeste van Mason Deaver is een boek dat behoorlijk onder de radar is gebleven (of ik het het gewoon niet veel gezien, kan ook) en dat is wat mij betreft onterecht. Het behandelt belangrijke thema’s en heeft goed uitgewerkte personages. Dat moet ook wel, want het verhaal leunt op hen en hun ontwikkeling. Ik kan de representatie niet beoordelen, maar ik heb wel een goed beeld gekregen van de dingen waar Ben mee dealt als non-binair persoon. De schrijfstijl is vlot waardoor je direct in het verhaal zit. Ik heb eigenlijk niets negatiefs kunnen ontdekken aan dit boek en ik ben blij dat ik het nu eindelijk heb kunnen lezen.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: