Recensie: Ik Vergeet Je niet van Gillian King

Haar nieuwste boek Je moest eens weten is inmiddels verschenen, maar ik las eindelijk het vorige boek van Gillian King, Ik vergeet je niet. Dit boek kocht ik vorig jaar, met de bedoeling het ook direct – of in ieder geval vrij snel – te lezen. Dat duurde alleen een krap jaar. Wat vond ik van mijn eerste kennismaking met deze auteur?

Titel: Ik vergeet je niet
Auteur: Gillian King
Verschijningsdatum: 24 maart 2021
Uitgever: HarperCollins Holland
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 304
ISBN: 9789402707113
Genre: Feelgood

Ze weigert achterom te kijken. Maar wat als het verleden haar inhaalt? Maddy heeft altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was overal goed in en werd op handen gedragen door hun ouders. Zij wel. Maar Elisa is er al veertien jaar niet meer. Op een dag loopt Maddy op een terras in de stad Frenkie tegen het lijf, het ex-vriendje van haar zus. Zij herkent hem meteen, hij haar niet. Ze weet weinig van hem, maar één ding is zeker: Frenkie is foute boel. Want wat is er destijds tussen hem en Elisa gebeurd? Is hij wel te vertrouwen? En waarom staat hij daar zo ongelooflijk sexy te doen, zodat ze daar niet meer helder over na kan denken?

Waardering: 4 uit 5.

Vooraf wist ik niet goed wat ik van dit boek kon verwachten. De achterflap en recensies deden vermoeden dat het een emotioneel verhaal zou zijn met diepere lagen. Ik houd hier wel van, want dat zorgt ervoor dat ik meestal wel door wil blijven lezen. Ik heb heel weinig met oppervlakkig boeken. Ik vergeet je niet bleek dat absoluut niet te zijn.

We maken kennis met hoofdpersoon Maddy die in haar jeugd altijd in de schaduw van haar grote zus Eliza heeft geleefd. Eliza is tien jaar geleden overleden, maar wordt nog steeds op handen gedragen door hun ouders. Maddy heeft hier na al die tijd nog last van. Dit is door heel het verhaal goed te merken. Eigenlijk wil ze niets weten over Eliza, want ze heeft haar zus nooit gemogen. Als ze op een dag Frenkie tegen het lijf loopt verandert dit echter. Frenkie had een relatie met Eliza en Maddy valt meteen als een blok voor hem. Ook al weet ze dat hij foute boel is. Klopt dit wel? Ze begint steeds meer te twijfelen en dan komt ze tot de conclusie dat ze er niet aan kan ontkomen het verleden onder ogen te komen. Met terugwerkende kracht leert Maddy haar zus kennen. Dit doe je als lezer samen met haar, want Eliza’s verhaal wordt niet overgeslagen.

De auteur heeft ervoor gekozen te schrijven vanuit twee tijdlijnen. Dit is een manier van schrijven die de laatste jaren erg populair is geworden, maar die telkens weer verrassend goed blijkt te werken. Dat geldt ook voor Ik vergeet je niet. Deze tijdlijnen zijn nodig om Eliza te leren kennen en om Frenkie, Maddy en haar ouders beter te leren begrijpen. Doordat er steeds wordt gewisseld tussen heden en verleden bleef mijn nieuwsgierigheid gewekt. Je wordt meegezogen in het verhaal dat ook nog eens op een toegankelijke manier is geschreven. Vlotte dialogen, veel innerlijke monologen en een vloeiende schrijfstijl zorgen voor een aangenaam leesbaar boek.

Ik vergeet je niet is een verhaal dat niet draait om de plot, maar om de ontwikkeling van Maddy en in mindere mate die van Frenkie en haar ouders. Maddy is veranderd van iemand die niets over haar zus wilde weten in iemand die toch graag wil uitzoeken wat er al die jaren geleden met Eliza is gebeurd en waardoor ze is overleden. Dan blijkt alles heel anders in elkaar te zitten dan ze ooit had kunnen denken. King snijdt thema’s als rouwverwerking, traumaverwerking, vertrouwen en verlies aan en dat op een heel integere en respectvolle manier. Dit geeft de personages en daarmee de plot de diepe lagen en emotie die ik van tevoren had verwacht.

Ik vergeet je niet was mijn eerste kennismaking met Gillian King en deze is goed bevallen. Door het verhaal van Maddy en Eliza te vertellen vanuit twee tijdlijnen krijgen beide personages een stem waardoor je hen als lezer goed leert kennen. Het boek stelt heftige thema’s aan de kaak die ervoor zorgen dat het verhaal en de personages diepere lagen en emotie krijgen, verpakt in een toegankelijke en vlot leesbare schrijfstijl. Ik ben heel benieuwd naar meer boeken van deze auteur.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: