Recensie: Huis Van Lucht & Adem van Sarah J. Maas

Na twee jaar wachten was het dan eindelijk zo ver: het vervolg op Huis van Aarde & Bloed verscheen. Huis van Lucht & Adem is net zo’n dikke pil en ik kon niet wachten hierin te beginnen. Omdat Huis van Aarde & Bloed een coronaboek werd, moest ik het herlezen. Vooral het laatste deel van het verhaal was weggezakt, want dat las ik toen de ellende begon. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, want nu kwam ik direct weer lekker in het verhaal. En wat voor verhaal was het. Let op: deze recensie bevat spoilers van Huis van Aarde & Bloed.

Titel: Huis van lucht & adem
Auteur: Sarah J. Maas
Vertaler: Valérie Janssen
Serie: Crescent City #2
Verschijningsdatum: 15 februari 2022
Uitgever: Boekerij
Format: Ebook
ISBN: 9789022589694
Aantal pagina’s: 994
Genre: Fantasy

Het tweede deel uit de nieuwe, razend populaire serie van bestsellerauteur Sarah J. Maas Crescent City – een bruisende, moderne stad waar mensen en magische wezens op gespannen voet met elkaar samenleven. Bryce Quinlan en Hunt Athalar proberen hun leven weer op te pakken – ze hebben Crescent City dan wel gered, maar dat heeft tot zo veel ophef geleid in hun leven dat het nu tijd is om het rustiger aan te doen. En nog belangrijker: ze moeten erachter komen wat de toekomst hen zal brengen. De Asteri hebben zich aan hun woord gehouden: tot nu toe laten ze Bryce en Hunt met rust. Maar de rebellenbeweging is de macht van de Asteri langzaam aan het afbreken en de kans dat de heersers zullen aanvallen groeit. Hoe meer Bryce, Hunt en hun vrienden betrokken raken bij de plannen van de rebellen, des te duidelijker wordt de confronterende maar cruciale keuze die ze moeten maken: blijven ze gehoorzaam terwijl anderen worden onderdrukt, of zullen ze vechten voor gerechtigheid? Gelukkig voor Crescent City kunnen Bryce en Hunt nooit lang stil blijven zitten.

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal van Huis van Lucht & Adem begint drie maanden na het einde van Huis van Aarde & Bloed. Bryce Quinlan en Hunt Athalar proberen hun leven weer op te pakken, maar dat gaat niet zo makkelijk. Ze verlangen vooral naar rust waarin ze kunnen nadenken over hun toekomst en elkaar beter te leren kennen. Die rust is echter van korte duur. Onverwacht bezoek maakt dat Bryce en Hunt steeds dieper bij de ellende van hun vrienden betrokken raken. De asteri laten hen dan wel met rust, maar ook hun macht begint te wankelen door de opkomende rebellenbeweging. Doordat Bryce en Hunt hierbij betrokken raken, worden ze voor een confronterende en cruciale keuze gesteld: wegkijken of vechten voor wat juist is?

Doordat het verhaal de draad vrij snel na het einde van het vorige boek oppakt, is het makkelijk om er weer in te komen. Dat ligt zeker ook aan de schrijfstijl van Maas, want deze is weer vertrouwd fijn. Het zorgt ervoor dat je makkelijker verder leest dan je van tevoren in gedachten had. Ook het wisselen van perspectieven voegt echt iets toe aan het verhaal, zeker als de verhaallijnen zich opslitsen.

In Huis van Lucht & Adem keren oude bekenden terug, maar worden ook nieuwe personages geïntroduceerd. Deze nieuwe personages hebben allemaal een belangrijk rol in de verloop van het verhaal. Sommige oude bekenden krijgen een grotere rol, zoals Therion Ketos en Ithan Holstrom. Maar ook de nieuwe personages Cormack en de Aardsengelen hebben zo hun rol. Deze rollen worden duidelijk gemaakt door regelmatig van perspectief te wisselen. Hierdoor wordt de groepsdynamiek eveneens duidelijk. Deze dynamiek is sterk en ontwikkelt zich verder gedurende het verhaal. Naast dat de groep zich ontwikkelt, doen de personages dit eveneens op individueel niveau. Hierdoor zijn ze ijzersterk en zo heeft de auteur ze ook op papier gezet.

Huis van Aarde & Bloed bevatte een hele hoop informatie. Hierdoor las het boek in het begin wat moeizaam. Deze infodump zit ook in Huis van Lucht & Adem, maar is een stuk beter te behappen. Het doet geen afbreuk aan het tempo en de leesbaarheid van het verhaal. De plot zit verder weer goed in elkaar, al kent het een lange aanloop. In het laatste deel van het boek neemt het verhaal een vlucht om te eindigen met een gigantische cliffhanger. Het was al langer bekend dat de werelden van Maas ergens samen zullen komen, maar niemand wist hoe en wanneer. Nou, nu weten we dat wel. En het zorgde bij mij voor verbazing, ik zat naar adem te happen. Het maakt heel erg nieuwsgierig naar het verdere verloop van beide series – want het gaat om twee series – en ik kan niet wachten om dit te lezen.

Al met al heb ik genoten van Huis van Lucht & Adem van Sarah J. Maas. Het boek lijkt misschien wat intimiderend door de dikte, maar het was het wachten meer dan waard. De schrijfstijl is vertrouwd, de personages en plot zijn sterk. Het einde doet je naar adem happen en maakt dat je verder wilt lezen. Hopelijk kan dit snel en hoeven we geen twee jaar meer te wachten.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: