Vorig jaar trok Het meisje met de blauwe ster van Pam Jenoff direct mijn aandacht. Helaas ben ik er nog niet aan toe gekomen dit boek ook daadwerkelijk te leen. Het nieuweste boek van deze autuer, vertaald door Saskia Peeters, trok ook weer mijn aandacht. Dit is Het verzetsmeisje en las ik met een leesclub op hebban. Dat bleek achteraf maar goed ook, want door de discussie met andere lezers ging ik heel anders over deze roman denken en heeft het zelfs mijn waardering beïnvloed.

- Titel: Het verzetsmeisje
- Auteur: Pam Jenoff
- Vertaler: Saskia Peters
- Verschijningsdatum: 16 maart 2023
- Uitgeverij: Xander Uitgevers
- ISBN: 9789401619066
- Aantal pagina’s: 400
- Genre: Historische roman
Een ijzersterke vrouw komt voor een onmogelijke keuze te staan Pam Jenoff is de koningin van de op waarheid gebaseerde oorlogsverhalen. Nu is ze terug met Het verzetsmeisje, met als hoofdthema de waargebeurde missie om gevangenen uit de trein naar Auschwitz te bevrijden. 1942. Hannah Martel kan na de moord op haar man ternauwernood uit nazi-Duitsland ontsnappen. Een schip naar de VS lijkt haar redding, maar ze mag niet meer aan boord. Hannah vreest voor haar leven en snakt ernaar bezet Europa te ontvluchten. Haar enige optie? Haar nichtje Lily, die in Brussel woont. In Brussel raakt Hannah al snel betrokken bij een geheim verzetsnetwerk, dat zich de Saffierlijn noemt en geleid wordt door de mysterieuze Micheline, en haar even raadselachtige broer Matteo. Maar dan maakt Hannah een cruciale fout… en wordt ze voor een bijna onmogelijke keuze gesteld. Zet ze haar eigen leven op het spel om haar geliefden te redden? En hoever kan ze daarin gaan?
Verwachtingen
Voor het lezen had ik best hoge verwachtingen. Ik vind oorlogsromans meestal interessant en ik heb al veel goede gelezen. Het feit dat dit boek is uitgegeven door Xander Uitgevers speelde ook een rol in de hoge verwachtingen, want ook van deze uitgeverij heb ik al veel gelezen en dat was niet zonder succes. Ik was erg benieuwd naar het verhaal van Hannah en vooral naar de cruciale fout waar in de flaptekst over wordt gesproken. Mijn verwachtingen kwamen in eerste instantie uit, tot ik met andere lezers in discussie ging.
Personages
Volgens de flaptekst is Hannah de hoofdpersoon van dit verhaal. Dit klopt zeker, maar er zijn nog twee vrouwen die samen met haar het verhaal maken tot wat het is. Dit zijn Hannah’s nicht Lily en Micheline, de leider van het verzetsnetwerk in Brussel. Jenoff heeft ervoor gekozen om alle drie de vrouwen een stem te geven en dat doet ze door veelvuldig te wisselen van perspectief. Hierdoor leer je hen allemaal kennen en zie je ook hoe verschillend hun perspectief op de oorlog is. Lily is vrij naïef en leeft nog steeds het luxe leventje dat ze deed voor de Duitse bezetting. Ze leeft een beetje in een bubbel en denkt dat de oorlog haar niet raakt. Vanwege het verloop van het verhaal maakt zij wel de grootste ontwikkeling door. Aan het eind van het boek wordt deze echter weer helemaal teniet gedaan. Hannah is daarentegen vrij egoïstisch. Zij lijkt alleen maar te geven om het verzet en haar ondoordachte acties leiden tot groot gevaar voor de mensen om wie ze geeft. Dan is er nog Micheline, een koele kikker die alle touwtjes stevig in handen heeft. Hierdoor komt ze wat afstandelijk over, maar je leert wel waarom. Later ontdooit ze wat, maar haar koele houding past wel bij de rol die ze heeft. Alle personages zijn redelijk uitgewerkt. Aan allemaal ontbreekt diepgang, waardoor het verhaal heel afstandelijk aanvoelt. Er is weinig emotie voelbaar en dat is nou juist zo belangrijk bij dit type boek. De auteur heeft gekozen het verhaal uit de derde persoon enkelvoud te vertellen. Een ik-verteller had mij meer kunnen helpen bij het creëren van gevoelens van emotie.
Schrijfstijl
De schrijfstijl van dit boek is vlot. Het is niet een heel herkenbare schrijfstijl die specifiek bij één auteur past, het is wel een dertien-in-een-dozijn stijl. Doordat het verhaal makkelijk leest heb je het boek snel uit, maar voel je het gebrek aan emotie des te meer. De hoofdstukken eindigen wel op een redelijke cliffhanger waardoor je wel door wilt blijven lezen.
Plot
De plot bleek achteraf behoorlijk wat ongeloofwaardige details te bevatten. Er wordt meermaals gesproken over luxe producten die de personages recent nog hadden verkregen en dat kan helemaal niet in oorlogstijd. Belgische bonbons, verf (voor Hannah om te schilderen), thee en ga zo maar door. Voor iedereen was dit lastig, maar Lily en Hannah zijn Joods en voor hen was het zowat onmogelijk. Dat is niet het enige dat ongeloofwaardig is. Later verplaatst het verhaal zich naar Breendonk en ook dit klopt niet helemaal. Hier was ik zelf niet van op de hoogte. Naar aanleiding van de discussie kom ik tot de conclusie dat de research voor dit boek niet helemaal klopt. Voor een oorlogsroman vind ik dit vrij kwalijk.
Het boek start met een hoofdstuk waarin we Micheline leren kennen. Dit hoofdstuk speelt zich af in Parijs, maar hier wordt in het verhaal niet meer naar teruggekeerd. Dit, samen met de ongeloofwaardigheden en onjuiste feiten heeft ervoor gezorgd dat ik het boek achteraf toch minder goed vind dan gedacht. Daarnaast heeft het mij totaal niet kunnen raken, ik voelde weinig emotie en dat komt door de uitwerking van de personages en de schrijfstijl die wat afstandelijk aanvoelt.
Eindoordeel
Helaas heeft Het verzetsmeisje van Pam Jenoff mijn vrij hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken. Het verhaal was niet slecht, maar de research had beter gemoeten. Daarnaast miste voor mijn gevoel de emoties, de personages bleven erg oppervlakkig waardoor het moeilijk was met hen mee te leven. Dit ligt ook aan de schrijfstijl, deze voelt vrij afstandelijk aan. Het boek is niet per se heel slecht, maar ik heb betere oorlogsromans gelezen.