In 2018 debuteerde de Nederlandse auteur Carlie van Tongeren met haar boek Heerenstraat & Rozenlaan binnen het young adult genre. Hiervoor schreef ze vooral feelgood. Hierna verschenen nog Het Meisjesmanifest en de novelle Het zusje van. In november 2021 verscheen haar nieuwste YA roman Het is hier helemaal (niet) Perfect! en deze trok direct mijn aandacht.

Titel: Het is hier helemaal (niet) perfect!
Auteur: Carlie van Tongeren
Verschijningsdatum: 19 november 2021
Uitgever: Blossom Books
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 352
ISBN: 9789463493093
Genre: Young Adult, Contemporary
‘#watgebeurtermetme? #waaromtrilik? #travellingisfun #datisduseenleugen #zeulenmeteenbackpackisgewoonkut #ikwilnaarhuis #lovemylife #hatemylife #posten #ikmoetposten #waaromreageertniemand? #adem #meeradem #likeslikeslikes #hartjeshartjeshartjes #refreshrefreshrefresh’ Yara is net glansrijk geslaagd voor het gymnasium en heeft twee Grote Doelen: alleen op reis naar Indonesië om daar de wereld te verbeteren met vrijwilligerswerk én een succesvolle Instagram en reisblog. Ze creëert de perfecte Instagramfeed van een avontuurlijk en betrokken vrijwilligerswerkmeisje. Wat haar volgers niet zien, is dat haar reis tegenvalt: het project en de andere vrijwilligers, de klamme hitte en Yara zelf. Want hoe ver ze ook reist, ze neemt zichzelf en haar verleden gewoon met zich mee. Yara krijgt last van paniekaanvallen en de perfectie van haar Instagramfeed brokkelt af. Dan ontmoet ze Ro, die juist helemaal geen doel heeft. Kunnen ze elkaar weer een beetje op weg helpen?
Yara heeft net eindexamen gedaan en heeft keuzestress. Ze leeft voor social meida en haar Instagram. Op dit platform heeft ze duizenden volgers en haar feed ziet er perfect uit. Omdat ze niet goed weet wat ze wil maar toch iets maatschappelijks wil doen, besluit Yara af te reizen naar Bali om hier vrijwilligerswerk te doen. Deze reis verslaat ze op Instagram. Wat ze haar volgers alleen niet durft te laten zien is dat het helemaal niet zo goed met haar gaat en dat de reis allesbehalve perfect is. Vanwege de angst om volgers te verliezen moet Yara er constant voor zorgen dat haar feed pure perfectie is. Dit breekt haar op, wat in het verhaal goed wordt weergegeven. Tijdens haar verblijf op Bali krijgt Yara een sponsordeal aangeboden die ze met beide handen aangrijpt. Helaas brokkelt haar zelfvertrouwen en daarmee haar perfecte feed af. Er komen negatieve commentaren en deze doen veel met Yara’s mentale gezondheid. Als ze bij één van haar uitstapjes Ro ontmoet krijgt ze een paniekaanval en beseft ze dat dit zo niet langer kan. Bij Ro merkt Yara dat ze zich niet anders hoeft voor te doen dan ze is.
Naast de paniekaanvallen heeft Yara de huidaandoening Vitiligo. Dit is een aandoening waardoor ze behoorlijk grote witte vlekken op haar huid heeft. Deze vlekken zitten echt overal en Yara is dagelijks uren bezig deze vlekken te verbergen. Ook dit komt in het verhaal goed naar voren. Voor de representatie van vitiligo heeft de auteur gesproken met mensen die deze aandoening hebben. Ik kan de representatie niet beoordelen, maar in de recensie van FantasyBookLover kun je hier meer over lezen.
Door de twijfels en onzekerheden waarmee Yara kampt voelt ze aan als een levensecht personage. De twijfels die ze heeft zijn herkenbaar, vooral wat betreft studiekeuze. Ook laat Van Tongeren in dit verhaal goed zien wat de huidige cultuur van social media met een mens doet, hoe onzeker het iemand kan maken. Vooral aan het begin van het verhaal is Yara geobsedeerd met likes en reacties. Ze liked andere posts als een gek om zelf ook meer likes binnen te halen. Het scrollen door social media en interactie op posts van anderen is voor haar een verplichting. Door gebeurtenissen tijdens haar reis leert Yara dit langzaamaan los te laten. Dit komt ook zeker door de invloed van en haar band met Ro. Ro heeft eveneens bagage, hier kom je later in het boek achter. Naarmate het verhaal vordert maken zowel hij als Yara een ontwikkeling door, al is deze bij Yara het best zichtbaar. Dit komt mede doordat we vanuit haar perspectief lezen. Haar ontwikkeling wordt op ongeveer een derde van het boek ingezet en vanaf dat punt wordt het verhaal steeds interessanter om te lezen. Yara durft zich steeds meer open te stellen voor haar omgeving waardoor je als lezer veel van de lokale cultuur mee krijgt. De auteur heeft hiervoor geput uit haar eigen ervaringen tijdens haar verblijf in Indonesië. Dit verpakt in een vlotte schrijfstijl maakt Het is hier helemaal (niet) perfect van Carlie van Tongeren een boek dat interessant is voor zowel reislustige als minder reislustige lezers.