Recensie: Het Hoogste wWoord van Nanda Roep

De Nederlandse auteur Nanda Roep schrijft boeken voor jong en oud. Van Plaza Patatta tot Het hoogste woord, er is voor ieder wat wils. Naast het schrijven van boeken zet ze zich in voor leesbevordering op scholen. Na meer dan 14 jaar voor gevestigde uitgevers te hebben gepubliceerd, is Roep in 2010 haar boeken in eigen beheer gaan uitgeven. Hiermee werd ze de eerste selfpublisher van Nederland.

Titel: Het hoogste woord
Auteur: Nanda Roep
Verschijningsdatum: 14 juni 2022
Uitgever: Uitgeverij Nanda
Aantal pagina’s: 280
ISBN: 9789083196534
Genre: Feelgood

Het is 2011. Het Nederlandse boekenvak begint te trillen op haar grondvesten en literair uitgeefster Liesbeth de Rooij wordt na jaren trouwe dienst ontslagen. Reden? Ze weigert youtubers te publiceren. Terwijl zij thuis haar gelijk zit te halen, krijgt de Nederlandse boekensector te maken met tegenslag na tegenslag. Intussen zijn er de kinderen die taalachterstanden oplopen. Min of meer uit nood start Liesbeth haar werk als vrijwillige taaljuf. Het lijkt een kloof die niet te overbruggen is… Op het schoolplein zijn Soraya en Cindy te vinden. Een jonge leerkracht en een oude, sexy, opzijgeschoven muzikante. Misschien kunnen ze iets aan elkaar hebben, maar voorlopig zijn ze dat niet van plan. Nee, ze maken zich meer zorgen over het aanstaande optreden van jonge internetster Nova. En er is nog altijd het onopgeloste mysterie van de bloedplas in het park… Dat Liesbeth meerdere dreigbrieven ontvangt, weten niemand en dat houdt Liesbeth dan ook angstvallig geheim. Dacht iemand haar met teksten te kunnen intimideren? Met tékst? Dan moet die toch echt van betere huize komen…

Waardering: 4 uit 5.

Na jarenlange trouwe dienst bij een uitgeverij wordt Liesbeth de Rooij ontslagen. Dit omdat ze niet achter de nieuwe koers van de uitgeverij staat en weigert een boek van een bekende YouTuber te publiceren. Liesbeth wil alleen hoogwaardige, kwalitatief goede literatuur uitgeven en daar past een influencer niet tussen. In haar lange carrière heeft ze veel auteurs begeleid en een reputatie bezorgd, maar nu komt daar abrupt een einde aan. Via een relatie krijgt ze het aanbod om op een basisschool aan de slag te gaan als taalvrijwilliger. Men ziet dat kinderen een steeds groter wordende taalachterstand oplopen. Liesbeth ziet dit niet zitten, maar nood breekt wet en ze gaat aan de slag. Ondertussen is de jonge leerkracht Soraya bezig met het organiseren van het schoolkamp van groep 8. Ze vraagt moeder Cindy om te helpen bij het begeleiden van de jonge YouTuber Nova. Soraya wil Nova boeken voor een optreden op het schoolkamp omdat de kinderen fan van haar zijn. Alleen is Nova geen zangeres, maar Cindy wel. Ook al heeft ze geen zin, Cindy besluit toch te helpen. Wat hebben zij te maken met de gevonden plas bloed in het park en de dreigbrieven die Liesbeth ontvangt maar waar ze angstvallig over zwijgt?

Dit boek laat zich niet makkelijk in een genre plaatsen. Het wordt bestempeld als feelgood, maar is het eigenlijk niet. Dat het in dit genre wordt geplaatst kan liggen aan de vlotte, makkelijk leesbare schrijfstijl. Echter zijn de onderwerpen te zwaar om je echt goed te laten voelen. Roep heeft in dit verhaal een aantal heftige thema’s verwerkt. De belangrijkste hiervan zijn rouw, verandering en ontlezing. Liesbeth is in de rouw na het verlies van haar baan en het leven dat ze kende. Ze moet nu een andere weg inslaan en dat wil ze niet. Na het verlies van een dierbare ziet ze in dat er meer is in het leven dan literatuur. Door haar obsessie met alles dat literair is, deed ze erg uit de hoogte en verloor ze haar grip op de realiteit en de maatschappij. Alles en iedereen was te min voor haar. Door de gebeurtenissen in haar leven en het contact dat ze krijgt met de kinderen leert ze zich open te stellen voor het onbekende. Deze ontwikkeling is goed zichtbaar, want van een ijskonijn is Liesbeth verandert in een vrouw die anderen wil helpen en daar ook nog eens van geniet.

Een ander belangrijk thema in dit boek is ontlezing. Het is algemeen bekend dat mensen – en met name jongeren – steeds minder lezen. Dit is goed merkbaar wanneer Liesbeth aan de slag gaat als taalvrijwilliger. In eerste instantie vond ze het taalniveau van de leerlingen bedroevend slecht en ergerde ze zich eraan. Al snel merkte ze dat haar houding hen niet helpt waardoor ze zich meer open begon te stellen voor de leerlingen. Ze gaf opdrachten die de liefde voor taal en verhalen bevorderden in plaats van de leerlingen af te schrikken. Ook hierin zie je de ontwikkeling die Liesbeth doormaakt. Daarnaast zie je ook de enorme kennis die Roep heeft van de uitgeefwereld en het boekenvak in het algemeen. Het boek speelt zich af in de jaren 2011 tot 2014. Dit was het hoogtepunt van de economische crisis waarin Nederland zat. Hierdoor was deze periode het dieptepunt voor het boekenvak. Feiten over de uitgeefwereld en de faillissementen hebben een plaatsje gekregen in het verhaal. Dit verklaarde ook waarom Liesbeth werd ontslagen en waarom uitgeverijen een nieuwe koers moesten varen.

Naast het hoofdverhaal rondom Liesbeth lopen er nog twee verhaallijnen in deze roman. Dit zijn de verhaallijnen van Soraya en Cindy. Ook zij hebben hun worstelingen die bij beiden herkenbaar zijn voor de huidige tijd. Soraya denkt alles op de rit te hebben, maar voelt zich niet gelukkig waardoor ze aan alles begint te twijfelen. Cindy probeert al jaren om door te breken als zangeres, maar het lukt maar niet. Ze voelt zich opzij geschoven door de jongere generatie. Net als Liesbeth is ze de grip op haar leven en de maatschappij een beetje kwijt. Beiden moeten niets hebben van YouTubers en de huidige tijd, maar door een gebeurtenis in het boek verandert dit.

Nanda Roep heeft met Het hoogste woord een pageturner geschreven die zich niet makkelijk in een hokje laat plaatsen. De schrijfstijl past goed bij feelgood, maar de thematiek niet. De personages maken allemaal een mooie ontwikkeling door en het is duidelijk dat de auteur veel vakkennis heeft verwerkt. De plot is echter lang een mysterie. Gaandeweg het verhaal merk je dat dat helemaal niet zo erg is, want karakterontwikkeling is waar het boek op leunt en daar is dit boek ijzerstekk in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: