Recensie: Het Gouden Rijk van S.a. Chakraborty

Onlangs verscheen Het gouden rijk, het derde n laatste deel in de Daevabad trilogie van S.A. Chakraborty. Net als alle voorgaande delen had ik dit boek ook al in het Engels gelezen, maar toch was ik benieuwd naar de vertaling. Let op, deze recensie bevat spoilers van zowel De bronzen stad als De koperen koning.

Boek cover van Het gouden rijk van S.A. Chakraborty

  • Titel: Het gouden rijk
  • Auteur: S.A. Chakraborty
  • Vertaler: De Vertaalzusjes
  • Serie: Daevabad #3
  • Verschijningsdatum: 21 maart 2023
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN: 9789022594728
  • Aantal pagina’s: 736
  • Genre: Fantasy
Nadat een brute veldslag de stad van haar magie heeft beroofd, is het aan Nahid als leider om, samen met haar herrezen commandant Dara, de vrede te herstellen. Ze moeten de verbrokkelde alliantie herstellen en een onbetrouwbaar, strijdend volk stabiliseren. Maar het verlies van zijn geliefde Nahri heeft de ergste demonen uit Dara’s duistere verleden losgelaten. Om ze te verslaan moet hij zijn geschiedenis onder ogen komen en zich overgeven aan degenen die hij ooit als vijanden beschouwde. Nahri en Ali zijn ternauwernood aan hun moorddadige families en dodelijke politieke spelletjes in Daêvabad ontsnapt. Nu ze eenmaal veilig in Caïro zijn aangekomen staan ze voor moeilijke keuzes. Nahri is blij met haar oude ritme en de vertrouwdheid van haar huis, maar realiseert zich maar al te goed dat de geliefden die ze heeft achtergelaten overgeleverd zijn aan een tiran. Ook Ali kan de stad die ze zijn ontvlucht niet loslaten en is vastbesloten om terug te keren en zijn achtergebleven familie te redden.

Waardering: 4.5 uit 5.

Verwachtingen

Na de cliffhanger waarmee De koperen koning eindigt, waren mijn verwachtingen behoorlijk hoog. Er staat enorm veel op het spel en ik hoopte maar dat alles goed zou komen. Natuurlijk kende ik het verloop van dit verhaal al, maar toch was ik heel benieuwd naar hoe dit boek in het Nederlands zou lezen. Het vorige boek las prettiger dan het eerste deel en ik hoopte dat deze lijn zich zou voortzetten. Ik kan je vertellen dat mijn verwachtingen zijn waargemaakt.

Personages

In het vorige boek zagen we al dat de personages een ontwikkeling doormaakte. In dit slotdeel is dat niet anders, maar de ontwikkeling van de personages is wel minder groot. Nahri, Ali en Dara zijn opgesplitst en moeten er alles aan doen om Daevabad te redden. Uiteindelijk komt alles in een zinderende finale bij elkaar en komen we erachter dat deze wereld nog complexer is dan we al wisten. De ontwikkeling die de personages doormaken is, hoe klein ook, wel mooi. Personages die elkaar niet konden luchten of zien worden gedwongen samen te werken en elkaar daardoor te leren kennen. Dit levert zoals verwacht interessante ontwikkelingen op.

Schrijfstijl

Ondanks dat de schrijfstijl van Chakraborty prima leest en de vertaling ook goed is gelukt, vond ik Het Gouden rijk wat lastiger doorheen te komen dan de koperen koning. Dat had ik in het Engels ook, ik denk meer dat dit met de structuur van het verhaal te maken heeft. Want laten we eerlijk zijn, De koperen koning bevat meer actie dan dit slotdeel. In het begin las het makkelijk, maar het middenstuk vind ik wat traag.

Plot

Het valt niet te ontkennen dat de auteur de plot goed heeft uitgedacht. Het is een ingewikkelder, maar interessante wereld. In eerste instantie verwachtte ik niet veel van deze trilogie, maar na het lezen van dit laatste deel kom je erachter hoeveel tijd de auteur in dit plot moet hebben gestoken. Zoals eerder aangegeven komt alles bij elkaar en worden alle losse eindjes mooi aan elkaar geknoopt. Dat moet ook wel in een slotdeel van een serie vind ik.

Eindoordeel

Ik vond het heerlijk om Het gouden rijk van S.A. Chakraborty te lezen. Toch vind ik dit deel niet het beste uit de serie. De personages maken een minder grote ontwikkeling door dan voorheen en het verhaal leest wat traag. De wereld daarentegen is goed opgebouwd en de plot is goed uitgedacht. Alle losse eindjes worden aan elkaar geknoopt en dat maakt het een waardig slotdeel van de “Daevabad” trilogie.


Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: