Recensie: Het Eiland van Libby Page

Voor Hebban mocht ik Het eiland, het nieuwste boek van Libby Page recenseren. In 2018 heb ik met best veel plezier haar debuutroman Het zwembad geluisterd. Ik vond het niet het beste boek dat ik ooit las, maar het was ook zeker niet slecht. Inmiddels zijn we zo’n drieënhalf jaar verder. Weet de auteur mij met deze opvolger meer te verrassen?

Boek omslag van Het eiland van Libby Page

Titel: Het eiland
Auteur: Libby Page
Vertaler: Marja Borg
Verschijningsdatum: 11 oktober 2021
Uitgever: Ambo|Anthos
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 416
ISBN: 9789026355974
Genre: Feelgood, Literatuur en romans

De wereld van Lorna is klein en veilig: ze houdt van haar tienerdochter Ella en met z’n tweetjes kunnen ze de hele wereld aan. Maar na bijna twintig jaar verruilen ze Londen voor het piepkleine eiland Kip bij de Schotse kust. Lorna is daar opgegroeid en vertrok er toen ze achttien was, met de bedoeling er nooit meer terug te keren. Nu zijn ze er weer even, voor de begrafenis van Lorna’s ouders, die Ella nooit ontmoet hebben. De wereld van Alice is klein maar vol: ze houdt van de gemeenschap op Kip en geeft yogalessen waar vrouwen van over het hele eiland op afkomen. Haar huwelijk met Jack, de broer van Lorna, heeft echter betere tijden gekend. Ze hoopt dat Lorna haar wat meer over hun jeugd kan vertellen, om zo Jack beter te begrijpen. Zodra Jack zijn zus na al die tijd weer ziet, is het duidelijk dat twintig jaar radiostilte niet zomaar te overbruggen valt. Kan Lorna’s thuiskomst betekenen dat ze weer verder kunnen met hun leven? Het eiland is een heerlijke roman over je ergens thuis voelen, in een bijzondere setting.

Waardering: 3 uit 5.

Wat doe je als je dochter stiekem een reis voor je heeft geregeld naar het eiland dat je tweeëntwintig jaar geleden de rug hebt toegekeerd zonder afscheid te nemen? Je gaat, want ze laat je geen keuze. Dit overkomt alleenstaande moeder Lorna Irvine. Tweeëntwintig jaar geleden verliet ze op haar achttiende het Schotse The Isle of Kip om een nieuw leven op te bouwen in Londen. Haar nu dertienjarige dochter Ella heeft contact gezocht met haar nichtje Molly, dat ze nog nooit heeft ontmoet. Via haar hoort Ella dat Lorna’s ouders zijn overleden. Ze neemt een besluit en boekt een reis voor haar en haar moeder naar Kip. Lorna heeft haar broer Jack nooit meer gesproken sinds haar achttiende, maar ze komt er al snel achter dat al die jaren niet zomaar te overbruggen zijn. Jacks vrouw Alice probeert ondertussen de familie te lijmen, maar heeft ook zorgen om de toekomst van de school en de eilandgemeenschap. Zal de komst van Lorna en Ella een oplossing voor deze zorgen zijn?

Libby Page debuteerde in 2018 met haar roman Het zwembad. Nu is daar de opvolger Het eiland, waarvan de vertaling is verzorgd door Marja Borg. In deze roman staan familie- en gemeenschapsbanden centraal. Tevens geeft de auteur het verhaal een mysterieus randje, want wat is er al die jaren geleden toch gebeurd waardoor Lorna huis en haard achterliet?

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de perspectieven van Lorna en Alice. Dit geeft een goed beeld van de situatie waarin deze familie zit. Lorna’s verhaal roept direct vragen op. Er borrelt een geheim onder de oppervlakte, want ze is niet voor niets nooit meer teruggekeerd naar het eiland. Door dit geheim wordt de lezer geprikkeld, want Page geeft niets direct prijs. Stukje bij beetje wordt er een beeld gevormd van de gezinssituatie in de jeugd van Lorna en Jack, waardoor je er samen met Jack en Alice achterkomt wat er is gebeurd waardoor Lorna vertrok. Ondertussen speelt er nog veel meer op het eiland. Dit bezorgt vooral Alice kopzorgen. Als lezer leef je met haar mee, maar het maakt minder nieuwsgierig dan de andere verhaallijn. Dit zorgt ervoor dat het personage Alice minder tot leven komt.

Waar de perspectiefwisselingen in balans zijn, is de plot dat niet. De roman begint sterk, met de reis naar het eiland en de zoektocht naar de reden voor Lorna’s vertrek. Nadat deze zoektocht ongeveer halverwege het boek ten einde is gekomen, zakt het verhaal in. Er is niet veel meer om de interesse van de lezer mee te wekken. De tweede helft van het boek, waarin de verhaallijn rondom de zorgen van de eilandgemeenschap centraal staat, kenmerkt zich door voorspelbaarheid. Dit maakt dat de auteur de lezer niet het hele verhaal aan zich weet te binden. Hierdoor is Het eiland een boek met plus- en minpunten. Doordat het verhaal geen losse eindjes heeft en je uiteindelijk wel met een goed gevoel achterlaat, weten de pluspunten het van de minpunten te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: