Recensie: Gewoon zoals we zijn van Emma Anna

Een aantal jaar geleden ontdekte ik de boeken van Emma Anna. Ik las Tot onze wegen scheiden en Ooit in september, die mij allebei erg goed zijn bevallen. Het zijn twee totaal verschillende boeken en dat laat juist de veelzijdigheid van deze auteur zien. Haar nieuwste boek, Gewoon zoals we zijn, is net als Ooit in september een new adult romance tussen twee mannelijke personages. Dit boek belandde daarom ook snel op mijn TBR en in mijn bezit.

Titel: Gewoon zoals we zijn
Auteur: Emma Anna
Verschijningsdatum: 28 maart 2022
Uitgever: Emma Books
ISBN: 9789464434033
Genre: New adult, Contemporary, Romance, LGBTQIA+

Door een zware infectie belandt de tweeëntwintigjarige Guus in het ziekenhuis. De infectie is zo ernstig dat zijn hand en een gedeelte van zijn onderarm geamputeerd moeten worden. Wanneer hij wakker wordt uit de zware operatie, komt hij tot de conclusie dat hij hallucineert. O nee, toch niet! Degene die hem verpleegt is niemand minder dan Emilio, de jongen op wie hij op de middelbare school jarenlang heimelijk verliefd was. Het kan gewoonweg niet erger… Emilio is verbijsterd wanneer hij wordt ingedeeld om Guus Brandts Buys te verplegen. Guus was die ene jongen die tot het rijke, populaire groepje op school behoorde. De enige keer dat ze met elkaar hebben gepraat, was toen Guus zich in een benarde situatie bevond. Emilio twijfelt of hij hem niet beter kan overdragen, want hij merkt dat hij extra begaan is met deze patiënt. En dat wordt alleen maar erger wanneer hij een gesprek afluistert tussen Guus en zijn vriendinnen… Een hartverwarmende new adult romance tussen een succesvolle influencer en een empathische verpleegkundige.

Waardering: 4 uit 5.

In dit verhaal volgen we Guus en Emilio. Door een zware infectie belandt Guus in het ziekenhuis en moet zelfs zijn hand worden geamputeerd. Emilio is verpleegkundige op de afdeling en is verbijsterd als hij wordt ingedeeld om Guus te verplegen. Ze kennen elkaar al sinds de middelbare school en Guus was jarenlang verliefd op hem. Verder hebben ze elkaar nauwelijks gesproken, maar vergeten zijn ze elkaar niet. Als ze elkaar wat beter leren kennen, blijkt er al die jaren toch meer aan de hand geweest te zijn dan ze eigenlijk van elkaar wisten.

Guus is een succesvol influencer en openlijk homoseksueel. Hij heeft een succesvol YouTube en Instagram account waarop hij make up producten promoot. Door zijn ziekte en het moeten missen van zijn hand weet hij niet of hij dit nog wel kant. De onzekerheden die Guus voelt na wat hem is overkomen en over wie hij nou echt is en wat hij moet doen met zijn leven, zijn door de auteur goed weergegeven. Deze onzekerheden zijn voor veel lezers herkenbaar, hetzij wellicht in mindere mate. Emilio daarentegen weet beter wat hij wil in het leven, maar blijkt ook niet goed te weten wie hij echt is. Valt hij op mannen? En hoe zal zijn familie hierop reageren? Emilio en zijn familie zijn Italiaans en vooral de oudere generatie is nogal conservatief. Ook zijn onzekerheden zijn goed weergegeven. Als Guus en Emilio samen zijn vullen ze elkaar perfect aan. Beiden zijn onzeker, maar weten elkaar hier doorheen te helpen en elkaar te steunen in het kiezen van de juiste weg.

De schrijfstijl van Emma Anna is fijn. Het verhaal wordt afwisselend vertelt vanuit Guus en Emilio waardoor je hen beiden goed leert kennen. Als lezer voel je mee met de jongens en hun onzekerheden, maar ook met de weg die ze uiteindelijk inslaan. Je gunt hen al het geluk, want ze zijn zo lief samen.

Het boek draait vooral om de personages, waardoor er weinig plot aanwezig is. Is dat erg? Nee. Guus en Emilio weten de lezer in het hart te sluiten waardoor een plot niet eens gemist wordt. In ieder geval, niet door mij. Vaak werken personage gedreven boeken bij dit soort onderwerpen juist beter omdat het echt belangrijk is om de personages te kunnen leren kennen. Wat mij betreft is Emma Anna hier met Gewoon zoals we zijn ruimschoots in geslaagd.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: