In 2018 maakte ik voor het eerst kennis met de boeken van V. E. Schwab. Dit was de “Shades of Magic” serie. Daarnaast las ik ook ander werk van deze auteur, ook boeken die onder de naam Victoria Schwab waren gepubliceerd. Deze boeken zijn vooral bedoeld voor de wat jongere lezer. Met haar vorige boek, Het onzichtbare leven van Addie Larue, had ik wat moeite. Ik merkte dat ik toch iets begon te missen in haar boeken, het wist mij minder te boeien dan de flaptekst deed vermoeden. Met Gallant had ik ook wat opstartproblemen, want het boek sprak mij in eerste instantie niet aan. Toen ik de flaptekst las en er steeds meer hype rondom dit boek kwam, werd ik steeds nieuwsgieriger, tot ik op een gegeven moment besloot het gewoon een kans te geven. Is dit een goede keuze geweest?

Titel: Gallant
Auteur: V. E. Schwab
Vertaler: Maren Mostert
Verschijningsdatum: 1 maart 2022
Uitgever: Boekerij
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 302
ISBN: 9789022595213
Genre: Young Adult, Fantasy
Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’ Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant. In de pers: ‘Het sleept je mee, breekt je hart en geeft ook hoop. Een betoverend mooi boek!’ Bol.com Lees Magazine ‘Een boek om bij weg te dromen.’ Lonely Planet Magazine ‘Betoverend, liefdevol, onvergetelijk en bevat een aloude boodschap: heb je naasten lief en geniet van elk moment.’ ThrillZone.nl
Zoals eerder al aangegeven wist ik niet heel goed wat ik van Gallant kon verwachten. Ik vond A Darker Shade of Magic en A Gathering of Shadows hele toffe boeken, maar de andere boeken van Schwab konden mij minder bekoren. Ik was niet direct geïntrigeerd door de achterflap, de opgebouwde hype rondom dit boek maakte dat ik toch nieuwsgierig werd. Ik vond het boek wat jong overkomen en dat klopte ook. Oorspronkelijk was hoofdpersoon Olivia tien jaar oud, maar haar leeftijd is verhoogd naar veertien jaar.
Na het wegvallen van haar ouders woont Olivia in een weeshuis. Doordat ze niet kan praten heeft ze moeite om te communiceren met anderen. Haar medebewoners kennen geen gebarentaal en pesten haar vaak. Het dagboek van haar moeder en haar eigen schetsboek is alles wat Olivia heeft en hier klampt ze zich aan vast. Haar moeder waarschuwt haar om van Gallant weg te blijven, want alleen dan is ze veilig. Op een dag ontvangt Olivia een brief van haar oom die haar uitnodigt om juist daar naartoe te komen waarvan haar moeder wil dat ze er weg blijft: Gallant. Olivia’s nieuwsgierigheid is gewekt en ze gaat.
Olivia is een meisje dat een erg jonge indruk maakt. Haar leeftijd mag dan wel verandert zijn naar veertien, haar personage is hierin niet mee veranderd. Ze komt over als een tienjarige. Doordat ze niet kan praten lees je alles vanuit het hoofd van Olivia waardoor er weinig dialoog in het boek zit. Het duurt ook even voor Olivia zich echt ontwikkelt. Toch vond ik haar een oppervlakkig en ongrijpbaar personage. Dit geldt eveneens voor de andere personages uit het boek.
Wat kenmerkend is voor de boeken van V. E. Schwab is de beeldende en vaak poëtische schrijfstijl. Deze is ook weer veelvuldig aanwezig in Gallant. Net als in Het onzichtbare leven van Addie Larue is de schrijfstijl het sterkste element van het boek, de rest is vrij ongrijpbaar. Oorspronkelijk zou dit boek onder de naam Victoria Schwab gepubliceerd worden, de naam die de auteur gebruikt voor haar boeken voor de wat jongere doelgroep. Dit is echter verandert, al haar boeken worden voortaan onder V. E. Schwab uitgegeven. Toch merkte ik aan de schrijfstijl – hoe mooi ook – dat dit boek is geschreven met de jongere lezer in het achterhoofd.
De plot is hoogstwaarschijnlijk de reden dat de leeftijd van Olivia is veranderd en dat dit boek niet geschikt wordt geacht voor de wat jongere lezers. Het begint vrij eenvoudig, maar naarmate het verhaal vordert wordt het complexer. Compleet met vloeken, schaduwwerelden en horror elementen. Sommige scènes zijn behoorlijk grafisch en daarmee niet geschikt voor een jongere doelgroep. Het verhaal zelf vind ik weinig om het lijf hebben. Op de een of andere manier heb ik dit altijd bij de boeken van deze auteur en ik weet niet waarom. Ze maken nieuwsgierig, maar weten de belofte, ondanks de mooie schrijfstijl, niet altijd waar te maken.
Gallant van V. E. Schwab is een boek dat mij vooral pas nieuwsgierig maakte na de grote hype die eromheen kwam. Hoofdpersoon Olivia vind ik erg jong overkomen voor haar veertien jaar. Omdat ze niet kan praten bevat het boek weinig dialoog, hierdoor kan het soms als een opsomming aanvoelen. De schrijfstijl is ook hier weer het sterkste element, want de plot vind ik net als de personages ongrijpbaar. Ik heb Gallant met plezier gelezen, maar de auteur weet de belofte die de flaptekst doet niet waar te maken.
1 reactie