Recensie: Fourth Wing van Rebecca Yarros

We kennen Rebecca Yarros allemaal van haar new adult romances. Sinds enkele jaren publiceert ze ook volwassener romans zoals De laatste brief en Wat we achterlaten. Voor haar nieuwste boek Fourth Wing gooit ze het helemaal over een andere boeg, dit is namelijk het eerste deel in “empyrean”, een fantasy serie. Dit maakte mij heel nieuwsgierig. Gelukkig hoefde ik niet lang te wachten, want pas een paar dagen voor verschijning kwam ik achter dit boek. Ik las het dan ook vrij snel na ontvangst.

Boek cover van Fourth Wing van Rebecca Yarros

  • Titel: Fourth Wing
  • Auteur: Rebecca Yarros
  • Serie: The Empyrean #1
  • Verschijningsdatum: May 2, 2023
  • Uitgeverij: Entangled Publishing
  • ISBN: 9781649374042
  • Aantal pagina’s: 512
  • Genre: New Adult, Fantasy
Enter the brutal and elite world of a war college for dragon riders from USA Today bestselling author Rebecca Yarros Twenty-year-old Violet Sorrengail was supposed to enter the Scribe Quadrant, living a quiet life among books and history. Now, the commanding general—also known as her tough-as-talons mother—has ordered Violet to join the hundreds of candidates striving to become the elite of Navarre: dragon riders. But when you’re smaller than everyone else and your body is brittle, death is only a heartbeat away…because dragons don’t bond to “fragile” humans. They incinerate them. With fewer dragons willing to bond than cadets, most would kill Violet to better their own chances of success. The rest would kill her just for being her mother’s daughter—like Xaden Riorson, the most powerful and ruthless wingleader in the Riders Quadrant. She’ll need every edge her wits can give her just to see the next sunrise. Yet, with every day that passes, the war outside grows more deadly, the kingdom’s protective wards are failing, and the death toll continues to rise. Even worse, Violet begins to suspect leadership is hiding a terrible secret. Friends, enemies, lovers. Everyone at Basgiath War College has an agenda—because once you enter, there are only two ways out: graduate or die.

Waardering: 5 uit 5.

Ik ga niet ontkennen dat ik behoorlijk verrast was dat Yarros een fantasy zou gaan publiceren. Ik was heel benieuwd hoe dit zou uitpakken, want haar boeken worden toch altijd gekenmerkt door emotionele gebeurtenissen en romance. Ik heb al veel van haar werk gelezen en dit beviel mij goed. Blijkbaar hing er al een hele hype om dit boek en die had ik dus compleet gemist. We weten allemaal hoe hypes en ik werken, dat was toch nog een reden om wat huiverig te zijn. Nieuwsgierigheid kreeg de overhand en zorgde ervoor dat ik het boek vrij snel oppakte. En ik had niet geweten dat ik dit nodig had. Dit is het eerste fantasy boek dat mij in 2023 positief weet te verrassen en weet te bekoren. Dit is zonder de fantasy die ik in het Nederlands herlas na het al in het Engels gelezen te hebben.

Het verhaal zoog me direct mee. Dit geldt ook voor het luisterboek dat wordt voorgelezen door Rebecca Soler. Ik wisselde af tussen het ebook thuis en het luisterboek onderweg. In de eerste hoofdstukken leren we de personages en de keiharde wereld van de drakenruiters kennen. Hoofdpersoon Violet is de dochter van de generaal van de elite academie voor drakenruiters en wilde haar hele leven al archivaris worden. Dit ter ere van haar overleden vader, maar ook vanwege haar fysieke gesteldheid. Haar moeder beslist anders en Violet wordt binnen zes maanden klaargestoomd voor de test om een drakenruiter te worden. Het verhaal begint vlak voor de test en Violet vraagt zich af of ze wel geschikt is. Ze heeft een chronische ziekte (het Ehlers-Danlos Syndroom) waardoor haar gewrichten snel uit de kom schieten. Ze ziet zichzelf als breekbaar en is bang dat anderen haar ook zo zien. Ze wil niet de zwakke schakel in haar squad zijn en probeert zich staande te houden. Haar mederuiters zien haar wel als iemand die ze liever kwijt dan rijk zijn, of als iemand die beschermd moet worden. Violet is er klaar mee en wil aan zichzelf en anderen bewijzen dat je ook met een chronische ziekte drakenruiter kunt worden. Ze laat haar aandoening en de rivaliteit op de academie niet in de weg staan van het bereiken van haar doelen. Naast het zich binden aan een draak, is dit doel een jongen.

Haar hele leven wordt ze al gewaarschuwd voor Xedan Ryerson. Ze moet koste wat kost bij hem uit de buurt blijven. Dat gaat alleen niet zo makkelijk. Tijdens het lezen merk je goed dat de aantrekkingskracht onmiskenbaar aanwezig is. Door omstandigheden zijn Xedan en Violet vaak tot elkaar veroordeeld en langzaam zie je deze ontwikkeling plaatsvinden. Violet is met name het personage dat zich het meest ontwikkelt. Eerst had ze het idee niet op haar plek te zijn tussen de drakenruiters en wilde ze het liefst weer naar de bibliotheek vluchten. Gaandeweg maakt ze van alles mee en groeit ze in haar vak als ruiter wat mooi is om te zien. Ze leert haar grenzen te verkennen en te verleggen en ziet haar EDS niet meer als een zwakte. Ondanks het risico dat er gewrichten uit de kom kunnen schieten op de meest onhandige momenten, laat ze zich hier niet door weerhouden.

Fourth Wing van Rebecca Yarros heeft alles wat een fantasy voor mij moet hebben. Een stoere hoofdpersoon, romantiek, een interessante maar niet al te ingewikkelde wereld en actie. De band tussen mens en draak is een speerpunt van dit boek en dat is ook mooi uitgewerkt. Houd je hier niet zo van? Dan is deze serie niet echt geschikt voor je. Natuurlijk is niets als het lijkt en eindigt dit boek met een enorme cliffhanger. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg en gelukkig verschijnt dat al in november. Ik kan niet wachten.


Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: