Recensie: Elke Zomer Daarna van Carley Fortune

Ik moet deze recensie beginnen met eerlijk toe te geven dat ik voordat de Nederlandse editie van Every Summer After van Carley Fortune werd aangekondigd nog nooit van dit boek had gehoord. Het is heel populair op Booktok en daar zit ik niet op. Toen Elke zomer daarna werd aangekondigd en ik op Goodreads naar recensies ging kijken, zag ik de Engelse titel en legde ik de link. In eerste instantie sprak de titel mij totaal niet aan, maar mijn nieuwsgierigheid nam de overhand en ik besloot het boek toch te lezen. Hier in Nederland wordt het uitgegeven als een young adult boek en daar ben ik het eigenlijk niet helemaal mee eens.

Boek cover van Elke zomer daarna van Carley Fortune

  • Titel: Elke zomer daarna
  • Auteur: Carley Fortune
  • Vertaler: Mireille Vroege
  • Verschijningsdatum: 3 maart 2023
  • Uitgeverij: Best of YA
  • ISBN: 9789000386994
  • Aantal pagina’s: 336
  • Genre: Young Adult, Contemporary
Twaalf jaar. Zes onvergetelijke zomers. Eén grote fout. Na een onverwacht telefoontje reist Percy af naar het kleine dorpje aan het meer waar ze in haar tienerjaren de zomervakanties heeft doorgebracht. Als dertienjarig meisje ontmoette ze hier haar eerste liefde Sam. Zes zomers lang brachten ze al hun tijd samen door en ze leken voorbestemd om dat nog vele zomers te doen. Maar toen Sam naar de universiteit ging, ontstonden er scheurtjes in hun relatie en na een grote fout besloot Percy het uit te maken. Sindsdien hebben ze elkaar niet meer gesproken of gezien. Nu, twaalf jaar later, is ze echter terug en is het onmogelijk om Sam te ontlopen. En met elk moment dat Percy en Sam samen zijn, dringt hun gezamenlijke geschiedenis zich meer aan hen op. Maar is hun liefde groter dan de fouten die ze destijds hebben gemaakt?

Waardering: 3 uit 5.

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen een beetje bevooroordeeld en daardoor misschien iets te hoog waren. Er wordt in Nederland zeer positief op dit boek gereageerd en ik ben daar vrij gevoelig voor. Ook het feit dat dit wordt bestempeld als een YA romance droeg bij aan deze hoge verwachtingen. Want ondanks dat ik een beetje uit het genre ben gegroeid, vind ik deze boeken nog steeds fijn om te lezen. Ik verwachtte dan ook een coming of age verhaal, want in zeker zin ook wel klopt. Ik vind het alleen een beetje gek dat het als een YA op de markt is gezet, want de personages zijn in de dertig. In het verleden hadden ze de YA leeftijd, maar nu niet meer.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee tijdlijnen, uit het heden en uit het verleden. We beginnen in het heden waarin Persephone (Percy) een onverwacht telefoontje krijgt van haar jeugdvriend Charlie, de broer van Sam. Hun moeder is overleden en ze willen dat Percy bij de begrafenis is. Ondanks haar twijfels besluit Percy alles in de stad achter te laten en terug te gaan naar Barry’s Bay waar ze zes jaar lang iedere zomer met haar ouders doorbracht in hun vakantiehuis. De grote twijfels komen door Sam, haar jeugdvriend en -geliefde die ze na een zeer onfortuinlijk Thanksgiving weekend twaalf jaar geleden niet meer gezien of gesproken heeft. Percy en Sam leerden elkaar kennen op Percy’s eerste dag in Barry’s Bay en waren sindsdien onafscheidelijk. Hun vriendschap groeide uit tot meer, tot Percy Sam’s hart brak. Terug in Barry’s Bay wordt Percy overweldigd door mooie herinneringen, maar ook door het weerzien met Sam. De vriendschap en aantrekklingskracht bestaan nog steeds. Kan Percy het over haar hart verkrijgen Sam te vertellen wat er twaalf jaar geleden precies is gebeurd? En kan Sam het over zijn hart verkrijgen haar te vergeven?

Zoals aangegeven is dit een verhaal met twee tijdlijnen. We starten in het heden met het telefoontje van Charlie. Daarna switcht de auteur continu tussen heden en verleden zodat de puzzel van de wat er gebeurd is kan worden gelegd. Voor dit boek werkte dit prima, al wist het mij niet zo te intrigeren als ik had gehoopt. De start is veelbelovend, want ik bleef nieuwsgierig naar de ontwikkeling van de vriendschap tussen Percy en Sam. Helaas kakt het verhaal snel in doordat het in herhaling begint te vallen. Hierdoor kon ik niet de hele tijd geboeid blijven, want ik wilde meer. Dat “meer” hoopte ik verderop te krijgen, wanneer het grote geheim onthuld werd. Dat bleek alleen niet zo’n choquerend iets als ik had gehoopt. Eigenlijk was het een behoorlijke anticlimax en achteraf gezien nogal voorspelbaar.

De schrijfstijl was prima, niet heel speciaal. Het was vrij gewoontjes en las lekker. Ik had meer moeite met de voorspelbaarheid van de plot en met het feit dat ik een YA verwachtte en die niet echt kreeg. Over de plot gesproken, die was er eigenlijk niet echt. Het verhaal is erg dun en ik snap wel waarom het zo populair is op Tiktok. Het is heel makkelijk weg te lezen en je hoeft er niet bij na te denken. Kwalitatief is het boek gewoon niet echt goed. Nou is dat niet erg, maar de flaptekst schiep bij mij onbewust toch iets te hoge verwachtingen.

Helaas was Elke zomer daarna van Carley Fortune niet het boek waarop ik had gehoopt. Het was niet slecht, maar ook niet heel goed. Het verhaal begon veelbelovend, maar kakte snel in. Het viel in herhaling en het grote geheim was niet zo heel groot. Over Percy en Sam als personages kan ik eigenlijk geen mening vormen, ze weten niet te boeien en zijn vrij gewoontjes, net als de schrijfstijl. Ik ben het niet helemaal eens met het YA label dat dit boek heeft gekregen, want de personages zijn dertig in het huidige verhaal. Dit boek schiep bij mij totaal de verkeerde verwachtingen en dat is zonde. Ik snap wel waarom de Tiktok populatie dit prima smaakt, het is een boek waarbij je niet hoeft na te denken en romance doet het nou eenmaal goed op Booktok.


Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: