Recensie: Dromen Van Jou van Dani Atkins

Ik was even bang dat het nooit meer zou gebeuren, een nieuw vertaald boek van Dani Atkins. We hebben er immers even op moeten wachten en het bleef best wel stil. Omdat ik van eerdere boeken van deze auteur heb genoten, was ik blij verrast toen Dromen van jou in 2021 alsnog verscheen. Ik nam me voor om dit boek snel te lezen, maar zoals wel vaker lukte dat niet. Tot nu. Was het weer net zo’n emotionele rollercoaster als Duet met jou en Zonder Mij? Het antwoord is volmondig ja.

Titel: Dromen van jou
Auteur: Dani Atkins
Vertaler: Anna Livestro
Verschijningsdatum: 14 december 2021
Uitgeverij: De Fontein
Aantal pagina’s: 384
ISBN: 9789026153259
Genre: Literatuur & Romans, Feelgood

Beth Brandon heeft eindelijk de bloemisterij waar ze al haar hele leven van droomt, maar zelfs dát kan haar zenuwen niet bedwingen: vandaag gaat ze iets delen met haar man dat haar hele leven zal veranderen. Izzy Vaughan dacht dat zij en haar man samen oud zouden worden, maar ze lijken de laatste tijd steeds meer uit elkaar te groeien. Ze houden allebei zielsveel van hun zoontje Noah, maar is dat genoeg om hun huwelijk te redden? Acht jaar geleden is deze twee vrouwen iets overkomen. Nu blijkt dat dankzij die ene dag acht jaar geleden hun levens nooit meer hetzelfde zullen zijn…’

Waardering: 4 uit 5.

In dit verhaal volgen we Beth en Izzy. Beide vrouwen hebben iets gemeen, ze hebben een kinderwens en zijn hiervoor afhankelijk van IVF behandelingen. Beth omdat haar man Tim is overleden, Izzy omdat zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Beiden hebben hun leven op orde, maar Beth wil nog steeds een kind van haar overleden echtgenoot. Ze staat op het punt haar laatste embryo terug te laten plaatsen als ze geconfronteerd wordt met iets dat in het verleden zo enorm mis is gegaan. Izzy en haar man staan op het punt te scheiden en hebben inmiddels en zoon van acht jaar oud. Door een medische fout komen Beth en Izzy met elkaar in aanraking, of ze dat nou willen of niet. En als dan nog eens het noodlot toeslaat, zijn ze van elkaar afhankelijk.

Net als alle andere romans van deze auteur wordt het verhaal verteld vanuit meerdere perspectieven. Het kenmerkende van de boeken van Atkins is namelijk dat er twee hoofdpersonages zijn die elkaar toevalligerwijs ontmoeten. Door het verhaal dat de auteur wil vertellen zijn deze personages, die elkaar totaal niet kennen, ook nog eens van elkaar afhankelijk. Het is hiervoor noodzakelijk om hen en hun beweegredenen goed te leren kennen. Het wisselen van perspectief helpt hierbij en dat is in Dromen van jou niet anders. We maken al snel kennis met zowel Beth als Izzy en hierdoor krijg je al snel een beeld van deze vrouwen en hun levens. Ik had in het begin wat moeite met Izzy, ik vind haar een tikkeltje té overbezorgd. Ook met Beth had ik wat moeite. Gaandeweg het verhaal kon ik beiden begrijpen en verdween deze moeite.

De auteur vindt het belangrijk om ethische kwesties aan de kaak te stellen. Dit doet zij op een respectvolle manier en zonder dat het zwaar wordt. Dat het niet zwaar wordt, is mede te danken aan de schrijfstijl. Ik vind het altijd even inkomen, maar als ik eenmaal in het verhaal zit wil ik doorlezen. Dat was bij Dromen van jou niet anders. Het verhaal intrigeerde me en ik was erg benieuwd naar het verdere verloop en de uiteindelijke afloop. Doordat het boek vooral gestuurd wordt door de personages, is de plot zelf niet heel erg diepgaabd. De gebeurtenissen zijn heftig, maar vooral de gedragingen van de personages zorgen voor de diepgang die dit verhaal heeft.

Dromen van jou van Dani Atkins is een boek waar ik vooral in het begin erg in moest komen. Ik had wat moeite met de personages, maar naarmate ik verder kwam in het verhaal begon ik de beweegredenen te begrijpen en werd ik steeds nieuwsgieriger naar het verdere verloop en de uiteindelijke afloop van het verhaal. Dit boek is vlot geschreven en door de perspectiefwisselingen leer je beide personages goed kennen. Dat is ook wel nodig. Ondanks dat het verhaal wat traag op gang komt, heb ik het zeker met interesse en plezier gelezen ondanks de heftige thematiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: