Recensie: Dochter van de Scharlaken Rozen van Chloe Gong

In 2020 verscheen These Violent Delights, het eerste deel in een tweeluik van debutant Chloe Gong. Dit boek was een enorme hype op sociale media, eentje waar ik niet direct iets van wilde weten. Uiteindelijk heb ik het boek toch opgepakt, maar ik kwam er moeilijk in. Ik heb het aan de kant gelegd om het een paar maanden later opnieuw te proberen. Ik las het uit, maar ik bleef het gevoel houden dat ik iets miste. Recent verscheen de Nederlandse vertaling en ik besloot het boek te herlezen om te kijken of mijn gevoel juist was.

Boekomslag van Dochter van de Scharlaken Rozen van Chloe Gong

Titel: Dochter van de Scharlaken Rozen
Auteur: Chloe Gong
Vertaler: Annelous Stiggelbout
Serie: Verboden Duet #1
Verschijningsdatum: 23 februari 2023
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022598160
Aantal pagina’s: 437
Genre: Fantasy, Historische fictie

Shanghai, 1926. Een bloedvete tussen twee bendes kleurt de ­straten rood en laat de stad achter in hulpeloze chaos. In het oog van de storm staat Juliette Cai: de achttienjarige erfgename van de Scharlaken Rozen, een netwerk van criminelen dat zich ver boven de wet waant. Hun enige rivalen zijn de Witte Magnolia’s, een beruchte bende die al generatieslang tegen de Scharlaken Rozen vecht. Aan het hoofd staat hun erfgenaam, Roma Montagov, Juliette‘s eerste liefde… en de eerste die haar verried. De genadeloze machtsstrijd is niet het enige wat de straten onveilig maakt. Een duistere kracht drijft mensen letterlijk tot waanzin. Als de eerste dodelijke slachtoffers vallen, wordt de noodtoestand uitgeroepen. Is het een besmettelijke ziekte? Schuilt er een monster in de schaduwen? Als erfgenamen van de machtigste bendes zullen Juliette en Roma hun krachten moeten bundelen om de inwoners te beschermen. Voordat er niemand meer is om over te heersen.

Waardering: 5 uit 5.

Omdat ik het verhaal van dit boek al kende, wist ik wel een beetje wat te verwachten. Wat ik alleen niet had verwacht is dat het boek in het Nederlands zoveel vlotter leest dan in het Engels. Tenminste, dat gold voor mij. De eerste keer had ik veel moeite om de verschillende clans uit elkaar te houden. Nu ging dat beter, ik kan alleen niet echt duiden waarom dat zo is. De vertalingen van de namen van de verschillende clans was wel iets waar ik even goed op moest letten. De Scharlaken Rozen heten in het Engels The Scarlett Gang en de Witte Magnolia’s The White Flowers. Naarmate ik verder in het verhaal kwam raakte ik hier steeds meer aan gewend.

De schrijfstijl van de auteur is prettig. Ik kwam zoals eerder al gezegd makkelijk door het verhaal, het leest bij nader inzien vlot weg. De personages zijn goed uitgewerkt en zijn ook allemaal interessant. Het verhaal is losjes gebaseerd op Romeo & Julia, dat herken je er wel in terug. De verhaallijn volgt het klassieke verhaal niet een op een, maar elementen als de verboden liefde, de bloedvete en uiteraard de namen (Roma en Juliette) kun je wel naar de klassieker herleiden. De plot van deze fantasy is interessant en uniek. Boeken met bloedvetes heb ik nog niet veel gelezen. Dat het zich afspreelt in de jaren ’20 vergat ik steeds, dat vind ik wel een pluspunt.

Ik ben blij dat ik Dochter van de Scharlaken Rozen van Chloe Gong opnieuw heb gelezen. In het Nederlands leest het boek zoveel makkelijker weg dan in het Engels, daar kom je pas later achter. De personages zijn goed uitgewerkt, evenals de plot. Het verhaal is losjes gebaseerd op de klassieker Romeo & Julia en dat herken je in een aantal elementen wel terug. Ik ben erg benieuwd naar de vertaling van het vervolg.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: