The Spanish Love Deception van Elena Armas was – en is nog steeds – een grote hit op TikTok. Een Nederlandse vertaling kon dan ook niet uitblijven. Recent is deze verschenen en omdat ik al nieuwsgierig was, wilde ik het zo snel mogelijk lezen. Mijn verwachtingen waren behoorlijk hoog, heeft het boek deze ook waar kunnen maken? Of was dit de zoveelste TikTok teleurstelling voor mij?

Titel: De Spaanse liefdesleugen
Auteur: Elena Armas
Vertaler: Els Brevink
Serie: Spanish Love Deception #1
Verschijningsdatum: 4 oktober 2022
Uitgever: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 528
ISBN: 9789020549294
Genre: Feelgood, Romance
Eindelijk! Catalina, de hoofdpersoon in ‘De Spaanse liefdesleugen’, heeft een Amerikaanse vriend en neemt hem mee naar de bruiloft van haar zus. Althans, dat denkt haar familie. Vier weken is echter niet veel tijd om een vriend te vinden en hem ervan te overtuigen de Atlantische Oceaan over te steken naar Spanje. Gelukkig biedt de bloedirritante en arrogante Aaron Blackford zich aan als date, tot ongenoegen van Catalina. Helaas heeft ze niet heel veel andere opties… Kan ze haar leugen volhouden met deze man aan haar zijde? ‘De Spaanse liefdesleugen’ is de hilarische TikTok-hit van Elena Armas.
Als Catalina’s zus gaat trouwen, heeft ze een probleem. Haar familie wil weten of ze nou eindelijk weer eens een relatie heeft en of ze de bewuste man meeneemt naar Spanje. Catalina (Lina) heeft alleen geen relatie. Om haar Spaanse familie niet teleur te stellen besluit ze op zoek te gaan naar een nep vriend die haar kan vergezellen naar de bruiloft. En laat nou net Aaron Blackford, de collega die ze werkelijk waar niet uit kan staan, zich kandidaat stellen. Na lang twijfelen besluit Lina op zijn aanbod in te gaan en neemt hem mee. Zal dit goed aflopen of vliegen ze elkaar constant in de haren?
Het verhaal begint direct met een schets van het probleem. De lezer maakt hiermee kennis door een gesprek tussen Lina en haar collega – tevens beste vriendin – Rosie. Aaron staat erbij en begint zich ermee te bemoeien. Hierdoor wordt de toon van het verhaal direct gezet. Lina en Rosie gedragen zich mijns inziens namelijk erg kinderachtig tegenover Aaron, iets dat je niet zou verwachten in een kantoorsetting en van personages die de dertig naderen. Helaas blijft dit kinderlijke het hele boek aanwezig. Doordat je Lina volgt, krijg je al haar gedachten mee. Ook haar innerlijke monologen en deze zijn soms erg puberaal. Ik vond Lina daarom geen leuk personage om te leren kennen. Ik heb erg veel moeite met puberale twintigers en al helemaal op kantoor. Aaron was daarentegen een fijner personage die nog net een stukje interessanter gemaakt had kunnen worden. Ik vond hem erg op de vlakte blijven.
Dat op de vlakte blijven is kenmerkend voor dit boek. Het is een dikke pil van meer dan 500 pagina’s, maar nergens gaat het verhaal meer de diepte in. Het eerste deel is enorm traag, waarna het tempo wordt verhoogd als het verhaal zich naar Spanje verplaatst. Echter is hier het tempo weer net iets te hoog, waardoor het gedeelte in Spanje zo voorbij is. Dit is wel het sterkste deel van het boek, want het zou immers in Spanje spelen toch? Nou nee. Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af op de werkvloer in New York City, waardoor er te weinig ruimte overblijft voor het gedeelte in Spanje. Dat ze daar slechts drie dagen zijn is ook erg onrealistisch. Voor een bruiloft “even” naar de andere kant van de wereld vliegen met een gigantische jetlag tot gevolg is gewoon niet geloofwaardig neer te zetten. Door het verhaal zich voornamelijk in Amerika af te laten spelen en het gedeelte in Spanje zo kort te houden, wekken de flaptekst en de titel verkeerde verwachtingen.
De auteur probeert wel diepere lagen in het boek aan te brengen, maar is hier evenmin in geslaagd. Op de werkvloer loopt een collega rond die nare, seksistische opmerkingen maakt. Hier wordt erg snel overheen gestapt waardoor het voelt alsof het wordt weggewuifd. Hetgeen ermee gedaan wordt gaat ook erg snel en maakt dat mensen die hiermee te maken hebben (gehad) het gevoel kunnen krijgen alsof ze niet worden gehoord en het er niet toe doet. Ook een ander thema in het verhaal, de relatie tussen Aaron en zijn vader, wordt zomaar even benoemd en weggemoffeld. Hierdoor lees je er snel overheen en dat is zonde.
De ongeloofwaardigheid van het verhaal gecombineerd met een tempo dat niet in balans is en de oppervlakkigheid van zowel plot als personages maakt dat ik de hype rondom De Spaanse liefdesleugen van Elena Armas niet snap. Bovendien herken ik teveel uit een ander populair boek, The Hating Game van Sally Thorne. Hierdoor voelt het verhaal als een slechte kopie en erg cliché. Ik merk dat ik daar niet meer zo goed tegen kan. Voor mij is dit boek daarom een teleurstelling en de grote hype op onder andere TikTok niet waard gebleken. Als je op zoek bent naar een verhaal met meer diepgang is dit boek niet geschikt.