Recensie: De Roep Van Het Hart van Kiera Cass

We weten het denk ik allemaal nog wel, het moment dat De selectie van Kiera Cass verscheen. Deze serie is uitgegroeid tot een van de Young Adult klassiekers. Zelf begon ik er vrij laat aan omdat ik bij verschijing nog geen YA las. Ik kende het hele genre niet als zodanig. Toen ik deze boeken las gaf ik ze geloof ik allemaal 5 sterren, iets wat ik nu niet meer zou doen. Vervolgens las ik een tijdje niets meer van deze auteur. The Siren sprak mij totaal niet aan. De beminde las ik wel, maar dat was echt een enorme teleurstelling. Toch wilde ik Cass nog een kans geven en De roep van het hart was deze kans. Heeft Kiera Cass haar magie weer terug?

Boek cover van De roep van het hart van Kiera Cass

Titel: De roep van het hart
Auteur: Kiera Cass
Vertaler: Hanneke van Soest
Verschijningsdatum: 29 november 2022
Uitgeverij: Best of YA
ISBN: 9789000382316
Aantal pagina’s: 496
Genre: Young Adult, Fantasy

Als prinses van Kadier is Annika gewend aan een zeer comfortabel en luxueus leven. Maar dat betekent ook dat ze er geen enkele zeggenschap over heeft: alles wordt voor haar besloten. De band met haar vader, de koning, is niet meer zo liefdevol als vroeger en binnenkort zal Annika moeten trouwen met als enig doel politiek gewin. Kilometers verderop ziet het leven van Lennox er totaal anders uit. Zijn leven staat volledig in het teken van het leger en hij hoopt ooit de gestolen troon terug te kunnen veroveren. Liefde is wel het laatste waar hij aan denkt. Maar wanneer het lot Annika en Lennox samenbrengt, kunnen zij hun gevoelens voor elkaar niet negeren. Samenzijn is onmogelijk, maar een leven zonder elkaar ook… Een sprookjesachtig boek in de sfeer van de succesvolle Selection-serie.

Waardering: 3 uit 5.

Voor ik begon met lezen had ik niet echt hoge verwachtingen. Ik had mijn twijfels of Cass het succes van De selectie kon evenaren. Immers, haar vorige tweeluik was nou niet bepaald een succes. Toen ik de achterflap van dit boek las, had ik wel een beetje mijn twijfels, want het lijkt allemaal heel erg op haar vorige verhalen.

Annika is de prinses van Kadier en is gewend aan een luxe leventje. Hier heeft ze alleen geen enkele zeggenschap over. De eens zo liefdevolle verhouding met haar vader, de koning, is compleet veranderd. Hij lijkt alleen maar te geven om politiek, dat bewijst het feit dat Annika moet trouwen wel. Het huwelijk is gebaseerd op politiek gewin en liefde speelt geen enkele rol. Hoe groot is dan het contrast met Lennox, kilometers verderop. Zijn leven staat volledig in het teken van het leger en hoopt de gestolen troon van zijn clan terug te kunnen veroveren. Voor liefde heeft hij helemaal geen tijd en ruimte. Door het lot raken de levens van Annika en Lennox met elkaar verweven en dan blijkt dat je de roep van het hart niet kunt negeren. Lukt het hen om zich hieruit te manoeuvreren?

Net als in de eerdere boeken van deze auteur wordt het verhaal verteld vanuit meerdere perspectieven. In vaak ultra korte hoofdstukken volgen we om de beurt Annika en Lennox. Op deze manier komen beide personages evenveel aan bod. Toch leer je hen allebei niet goed kennen, ze voelen erg oppervlakkig aan en hebben weinig diepgang. Je komt erachter hoe hun beider levens zo ingrijpend zijn veranderd, maar ik vind dat er bij beiden geen karakter ontwikkeling is. Dit probleem had ik ook met Hollis uit De beminde, je ziet haar wel, maar je kent haar niet. Ik hoopte zo dat dit zou veranderen met een nieuw boek, maar dit is niet geslaagd.

De schrijfstijl is wel vlot. Ook dit verschilt niet veel van Cass’ vorige boeken. Deze vlotte pen zorgt ervoor dat je door het verhaal heen vliegt, maar veel zaken komen niet goed over. De wereld is ingewikkelder dan deze lijkt, maar ik voelde er weinig bij. De jongere lezer zou hier wel degelijk van kunnen genieten, voor hen is dit boek dan ook zeker geschikt.

Helaas is de plot erg voorspelbaar. Ik hoop dat deze auteur eens een andere trope gaat ontdekken, want als je de verhaallijnen van al haar gepubliceerde boeken naast elkaar legt, vallen de gelijkenissen direct op. In alle verhalen staat het koninklijk leven én een huwelijk centraal en dat is jammer. Dit creëert een eenheidsworst, maar wel eentje die je snel zat bent. Ik in ieder geval wel. Ik voelde totaal geen urgentie om het verhaal van Annika en Lennox verder te ontdekken en dat wilde ik wel voelen. De oppervlakkige personages hielpen hier ook niet echt aan mee.

De roep van het hart van Kiera Cass is een boek dat ik meer beschouw als een makkelijk tussendoortje. Het zal de jongere lezer zeker aanspreken, want de schrijfstijl is vlot waardoor je door dit vrij dikke boek heen vliegt. Persoonlijk is dit boek voor mij te oppervlakkig. De plot is vergelijkbaar met de eerdere boeken van deze auteur en de personages maken gene ontwikkeling door waardoor ze oppervlakkig blijven. Voor mij zijn de boeken van Kiera Cass niet meer mijn smaak, maar de beginnende young adult lezer zal hier zeker van genieten.


Ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: