Recensie: De kroon en het hart van Jana Hoch

Vorig jaar verscheen De kroon en het hart, het eerste deel in de “Royal horses” serie en tevens het debuut van de Duitse auteur Jana Hoch. Dit boek trok direct mijn aandacht, want paarden. Heel veel paarden. Toch kwam ik er niet aan toe het te lezen, tot nu.

Titel: De kroon en het hart
Auteur: Jana Hoch
Vertaler: Ans van der Graaff
Serie: Royal Horses #1
Verschijningsdatum: 12 augustus 2021
Uitgever: Van Goor
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 384
ISBN: 9789000377343
Genre: Young Adult: Contemporary

De zestienjarige Grace heeft niet zo veel met paarden – en nog minder met prinsen en prinsessen. Toch komt haar zomerstage in de stoeterij van de koninklijk familie precies op het goede moment. Alleen krijgt ze al op de eerste dag ruzie met Edward, de paardentrainer. Hij verdenkt haar ervan een geheim te hebben en haalt alles uit de kast om erachter te komen wat het is. En alsof dat nog niet vervelend genoeg is, komt kort na deze aanvaring prins Tristan aan bij het koninklijke buitenverblijf en zet hij Grace’ leven op zijn kop. Veel te laat beseft ze dat ze verliefd aan het worden is… en ook nog eens precies op een jongen bij wie ze eigenlijk ver uit de buurt zou moeten blijven.

Waardering: 4 uit 5.

Op een avond komt Grace in de problemen. Ze besluit haar broer te zoeken die op dat moment op een exclusief feest in een hotel is. Klein probleempje, Grace komt niet langs de beveiliging. Ze probeert daarom op een andere manier op het feest te komen om haar broer te kunnen spreken. Tijdens het vinden van die andere manier ontmoet ze Edward. Deze jongen roept meteen vragen op, want hij heeft iets mysterieus over zich. Kan zij weten dat ze hem heel vaak tegen zal komen tijdens haar zomerstage op een koninklijke stal die haar broer voor haar heeft geregeld. Ze wil echt niet voor hem vallen, maar lukt dit?

De personages in dit verhaal zijn voornamelijk in het begin een mysterie. Dit blijft ook lange tijd zo, want later wordt van veel personages pas duidelijk wat hun rol is. Grace en stalleider Yorick leer je direct beter kennen, maar ook Grace heeft haar geheimen. Wat is er toch gebeurd waardoor ze zo in de problemen zit? Hier kom je later pas achter. Personages als Joan, Sixton, Edward en James leer je gaandeweg pas beter kennen en dan kom je er achter dat niets is wat het lijkt.

De schrijfstijl van Hoch is vlot waardoor het verhaal makkelijk leest. Nu is dat voor mij niet echt een issue, want verhalen met paarden vind ik altijd makkelijk weglezen. Wat wel duidelijk naar voren komt, is de kennis van de auteur over het werken met paarden. Óf de auteur heeft hier ervaring mee, óf er is heel veel research gedaan. Dit vind ik voor een verhaal waarin het trainen van paarden zo’n grote rol speelt wel essentieel. Ook het reilen en zeilen op een stal komt goed naar voren. Het koninklijke tintje van dit boek komt ook duidelijk aan bod.

Het verhaal begint dus zoals gezegd meteen al mysterieus. Er is iets gebeurd waardoor hoofdpersoon Grace haar omgeving wil ontvluchten. Via haar broer kan ze stage lopen op een stal die ver genoeg weg is van Londen. Dit blijkt de koninklijke stal te zijn. Grace weet echter niets van paarden en heeft er ook nooit iets mee gehad. Tijdens deze stage leert ze veel over het verzorgen van deze dieren en ze leert zelfs paardrijden. De groei die Grace als persoon doormaakt is goed zichtbaar en ook de spiegel die een paard jou als mens voorhoudt blijft niet onbesproken. Het verhaal lijkt in het begin wat te kabbelen, maar dat verandert al snel wanneer prins Tristan verschijnt. Hier krijgt het verhaal verschillende wendingen waardoor het boek prettig blijft lezen.

De kroon en het hart van Jana Hoch is een boek waarvoor mijn verwachtingen redelijk hooggespannen waren. Omdat het boek vol zit met paardensport was ik best een beetje huiverig. Dit was niet nodig, want dit is goed overgekomen in het verhaal. Door het verhaal zelf en door de schrijfstijl van de auteur was dit boek makkelijk leesbaar. Ik heb me vermaakt tijdens het lezen en het vervolg ligt al klaar.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: