Recensie: De kroon en de nacht van Jana Hoch

Vorig jaar begon ik met veel plezier aan de “Royal Horses” serie van de Duitse auteur Jana Hoch. Na het lezen van De kroon en het hart en De kroon en de droom was ik heel nieuwsgierig naar het verdere verloop van het verhaal van Grace en Edward. In het najaar van 2022 kwamen we dit eindelijk te weten, want toen verscheen het slotdeel in deze serie, De kroon en de nacht. Let op: deze recensie bevat spoilers van de voorgaande delen.

Titel: De kroon en de nacht
Auteur: Jana Hoch
Vertaler: Ans van der Graaff
Serie: Royal Horses #3
Verschijningsdatum: 14 november 2022
Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 368
ISBN: 9789000379309
Genre: Young Adult, Contemporary

Laatste deel over een koninklijke paardenwereld vol intriges en geheimen Toen Grace ontdekte dat Edward eigenlijk prins Tristan was, stond ze voor een keuze. En ze heeft een besluit genomen. Voor hem. Maar nu staat hun liefde voor de allerbelangrijkste beproeving… Ze wilde nooit een prinses zijn. En toch zijn alle camera’s op haar gericht en wordt elke stap die ze naast Edward zet nauwlettend in de gaten gehouden. Ze realiseert zich al snel dat het glamoureuze leven van het koningshuis alles verandert: haar relatie met Edward, maar ook haarzelf. Te midden van alle schandalen en intriges kan Grace alleen bij de paarden haar toevlucht vinden. En terwijl Edward zijn rol als prins steeds serieuzer moet nemen, twijfelt Grace. Is ze echt bereid om haar eigen dromen op te geven voor de liefde?

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal pakt de draad vlak na de gebeurtenissen uit het vorige deel op. Inmiddels zijn Grace en Edward samen en woont Grace al eventjes in het paleis. Ze wordt onderworpen aan danslessen, etiquette lessen en andere lessen die horen bij het koninklijke leven. Daarnaast moet ze ook haar reguliere schoolwerk doen en zou ze het liefst de paarden volop willen trainen. Dit alles combineren blijkt lastig. Ze heeft nog steeds te maken met Lucius, de opa van Edward, die haar totaal niet ziet zitten. Om hem hopelijk tevreden te stellen moet Grace zich continu bewijzen. Dit vergt veel van haar, maar ook van haar relatie met Edward. Zijn Grace en Edward tegen deze enorme druk bestand? Zowel Grace als Edward maken een ontwikkeling door, maar in dit geval denk ik dat Edward dat hier het meest doet. Hij moet leren om te gaan met enerzijds de druk van het koninklijk leven en zijn toch al beschadigde reputatie, en anderzijds aan het leven met Grace en hoe dit alles voor haar is.

Net als de vorige delen in de serie speelt het verhaal zich af op de koninklijke stoeterij. Dit is wel aanzienlijk minder omdat het verloop van het verhaal vereist dat er veel in het paleis gebeurt. Je merkt wel goed het verschil tussen het leven in het paleis en op de stoeterij, als de setting zich verplaatst naar de stoeterij is er meer rust in het verhaal, waar het in het paleis voornamelijk hectisch is.

De schrijfstijl in dit boek is weer vlot. voor je het weet heb je meer gelezen dan je eigenlijk van plan was. Dit komt ook doordat het plot mij dermate intrigeerdde dat ik niet wilde stoppen. Ja, het is lekker veel drama en nee, het boek is geen kwalitatief hoogstandje. Dat maakt mij niet uit, want leesplezier staat voorop en dat heb ik zeker gehad. Ondanks dat de plot niet heel spectaculair is, gebeurt er genoeg. Al deze gebeurtenissen zorgen voor een zekere spanning en een behoorlijke drang om door te willen lezen. Losse eindjes zijn aan elkaar geknoopt en mooi afgehecht waardoor je met een tevreden gevoel het boek dichtslaat en deze serie uitleest.

De kroon en de nacht van Jana Hoch is een mooie afsluiter van een serie vol romantiek, drama en paarden. Naast de romantiek en drama krijg je ook veel van de paardensport mee en je ziet Grace zich gedurende deze hele serie zich ontwikkelen binnen deze sport. Ik heb me erg vermaakt met deze boeken en heb er geen moment spijt van gehad dat ik er ooit aan begonnen ben, ondanks dat ik in het begin een beetje sceptisch was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: