Recensie: De Koperen Koning van S.A. Chakraborty

Het heeft even geduurd, maar na jaren van succes wordt de “Daevabad” trilogie van S.A. Chakraborty vertaald. De Bronzen Stad verscheen vorig jaar al, evenals De Koperen Koning. Ik las de gehele trilogie al in het Engels en had moeite met de vertaling van het eerste deel. Toch wilde ik deze boeken ook in het Nederlands lezen. Ik besloot daarom uiteindelijk toch dat het tijd werd voor het herlezen van dit tweede deel.

Boek cover van De Koperen Koning van S.A. Chakraborty

Titel: De koperen koning
Auteur: S.A. Chakraborty
Vertaler: De Vertaalzusjes
Serie: Daevabad #2
Verschijningsdatum: 6 september 2022
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022594711
Aantal pagina’s: 576
Genre: Fantasy

Na de verwoestende slag moet Nahri een nieuw pad voor zichzelf banen, zonder de bescherming van de djinn die haar hart stal, of de prins die ze als haar vriend beschouwde. En dat onder het toeziend oog van een koning wiens troon eens aan haar familie toebehoorde. Eén misstap en haar volk is verdoemd. Prins Ali is verbannen omdat hij zijn vader durfde te trotseren. Opgejaagd door huurlingen, verdwaald tussen de onvergeeflijke koperen zandbanken van zijn voorouderlijke land, moet hij vertrouwen op de angstaanjagende vaardigheden die de marid, onvoorspelbare water-wezens, hem hebben gegeven. Hierdoor dreigt hij een verschrikkelijk geheim te onthullen, dat zijn familie lang verborgen heeft weten te houden. Terwijl er een nieuwe eeuw nadert en de djinns zich verzamelen binnen de hoge bronzen muren van Daêvabad, broeit er in het verlaten noorden een onvoorziene dreiging. Een kracht die een storm van vuur naar de stadspoorten zal brengen, en een krijger die zijn gelijke niet kent.

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal pakt de draad 5 jaar na de laatste gebeurtenissen in De Bronzen Stad op. De proloog geeft een inkijkje in wat er naderhand is gebeurd met Nahri, Ali en Dara. Op deze manier krijg je als lezer een beeld van hun leven na de verwoestende aanslag en bovendien spelen deze gebeurtenissen een rol naarmate het verhaal vordert. De tijdssprong van 5 jaar komt pas in het eerste hoofdstuk.

Als we kijken naar de personages zie je bij allen een groei. Nahri voelt zich zekerder in haar rol als de genezer van haar volk. Ze kibbelt nog steeds met haar mentor en inmiddels ook met haar echtgenoot, ook al heeft ze respect voor hen. Tenminste, voor haar mentor. Ik heb zo mijn twijfels over haar echtgenoot. Ali is nog steeds de religieuze fanaticus die hij al was. Hij is een grote flapuit en de combinatie van het zijn van een flapuit en zijn fanatisme zorgt ervoor dat hij de ene politieke misstap na de andere begaat. En dan hebben we Dara nog. Hij probeert te dealen met een 1500 jaar oud trauma en weet niet goed wat nog te geloven. Naast deze bekende personages worden nieuwe personages daadwerkelijk geïntroduceerd. Deze zijn in het vorige deel al kort genoemd, maar krijgen nu een gezicht. Dit zorgt ervoor dat het verhaal interessant en intrigerend wordt.

Het verhaal wist mij al te intrigeren toen ik het voor het eerst las. Hier is niets aan veranderd. Toen vloog ik binnen een paar dagen door deze klepper, maar om heel eerlijk te zijn was dit ook in de coronatijd. Nu is het leven weer normaal en duurde het wat langer, maar alsnog ging het lezen vrij vlot. Net als de personages zijn ook de plot en de schrijfstijl van de auteur gegroeid. Er is meer politiek gekonkel en het politiek gewin is groter. Er staat veel meer op het spel dan we in eerste instantie dachten. De nieuw geïntroduceerde personages spelen hier een grote rol in. De laatste hoofdstukken van dit boek zorgen ervoor dat je nieuwsgierig wordt naar Het Gouden Rijk, het sluitstuk van deze trilogie. Ik kan je alvast vertellen: dat is een dikke pil, maar weer genieten.

Ik heb genoten van het herlezen van De Koperen Koning van S.A. Chakraborty. Ik vond de vertaling ook een stuk prettiger lezen dan die van het vorige boek. De personages, de plot en de schrijfstijl hebben zich allemaal ontwikkeld en ik vond dit heerlijk. Ik herinnerde me nog veel gebeurtenissen, wat ook erg fijn is. Ik hoop Het Gouden Rijk snel te kunnen lezen.


Ook leuk:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: