Recensie: De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam van Stefan Raatgever

Boeken met een LHBTI+ thema doen het bij mij altijd goed. Dus toen ik voor het eerst over De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam van Stefan Raatgever hoorde, was ik meteen nieuwsgierig. Al snel hoorde ik wat gemengde geluiden over dit boek, het werd daarom hoog tijd om mijn eigen mening te vormen en te ontdekken wat ik van het verhaal van Alec vind.

Titel: De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam
Auteur: Stefan Raatgever
Verschijningsdatum: 1 februari 2022
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 224
ISBN: 9789024597208
Genre: Young Adult, Contemporary

Met De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam schreef Stefan Raatgever een overrompelend en schitterend verhaal over identiteit en seksualiteit. Met zijn opvallende debuut is hij een nieuwe belangrijke stem in de lhbtiqa+-literatuur. Als de 19-jarige Alec na een moeizame schoolcarrière zijn eindexamen probeert te halen, wordt zijn veilig kabbelende bestaan opgeschud door een nieuwe klasgenoot. De onaangepaste Björn maakt bij hem gevoelens los die hij altijd heeft weten te verbergen, ook voor zichzelf. Ongewild wordt hij meegevoerd in een zoektocht naar zijn ware identiteit, en voor het eerst ziet hij onder ogen wat hij nooit eerder heeft durven zien. Maar op het moment dat hij zijn felbegeerde diploma voor het grijpen heeft en daarmee een ticket naar de toekomst, verdwijnt Björn ineens… Stefan Raatgever (1980) is popjournalist en interviewer. Na bijna 15 jaar bij het Algemeen Dagblad te hebben gewerkt, maakte hij de overstap naar Het Parool. Als popjournalist sprak hij met Beyoncé, Paul McCartney, Adele, Amy Winehouse en vele anderen. Met enige regelmaat is hij in de media te zien en te horen als Songfestival- en algemeen popmuziekdeskundige. ‘Tedere YA-roman over de ontdekking van seksualiteit, door een nieuwe stem in de lhbtiqa+-literatuur.’ Marjolijn de Cocq, Het Parool ‘Brokeback Mountain in de Nederlandse polder. In één adem uitgelezen.’ Michel van Egmond, schrijver en journalist

Waardering: 2.5 uit 5.

De negentienjarige Alec heeft een moeizame schoolcarrière. Hij is blijvven zitten en doet eindelijk eindexamen. Plots wordt zijn rustig voortkabbelende leven opgeschud door een nieuwe klasgenoot, Björn. Björn is een mysterieuze jongen die zich langzaam maar zeker meer open durft te stellen. Alec en Björn groeien steeds meer naar elkaar toe, wat betekent dat Alec met gevoelens te maken krijgt die hij eerder nooit onder ogen durfde te komen. Als de eindexamens in volle gang zijn en Alec zijn diploma bijna voor het grijpen heeft, verdwijnt Björn ineens. Lukt het Alec hem te vinden?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, dit boek is niet wat ik ervan had verwacht. Dit heeft met name te maken met de schrijfstijl. Stefan Raatgever is popjournalist voor onder andere Het Parool en het AD en zijn journalistieke achtergrond komt in dit verhaal heel erg naar voren. Hierdoor lukte het mij niet om een band op te bouwen met Alec, maar ook niet met Björn. Voor mij bleven zij nogal vage, nietszeggende personages. Alec heeft nou ook niet een bijster boeiend leven, wat dan wel weer goed naar voren komt. Ook de gevoelens die hij voor Björn heeft en hoe hij hiermee omgaat komen goed tot uiting, maar daar blijft het helaas bij. Het is niet goed mogelijk met de personages mee te leven of ze beter te leren kennen.

Deze roman leunt vooral op de personages, want een plot is er niet tot nauwelijks. Dit past goed bij wat de auteur ons als lezer wilde meegeven, maar doordat de personages vrij ongrijpbaar zijn, komt dit niet goed uit de verf. Voor mijn gevoel miste er heel veel in dit boek wat het verhaal wel nodig heeft om tot leven te komen. Met een mooie titel en intrigerende achterflap red je het niet altijd. De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam is hier helaas een voorbeeld van. Ondanks dat er voor mijn gevoel veel aan dit boek ontbreekt, heb ik het wel snel uit kunnen lezen. Het is immers ook geen dik boek. Het is alleen niet het verhaal wat ik gehoopt of verwacht had te lezen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: