Recensie: Carrie Soto Is Back van Taylor Jenkins Reid

Het was de zomer van 2018 en ik kwam een bepaald boek overal tegen. Dit boek was The Seven Husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid. Ik begon met lezen en ik snapte de hype meteen, het boek werd één van mijn favoriete boeken allertijden. In hetzelfde universum zijn nog meer boeken geschreven: Daisy Jones and The Six en Malibu Rising. Recent is hier Carrie Soto Is Back aan toegevoegd. De naam van Carrie viel al in Malibu Rising, maar nu werd het tijd voor haar eigen verhaal.

Titel: Carrie Soto Is Back
Auteur: Taylor Jenkins Reid
Verschijningsdatum: 30 augustus 2022
Uitgeverij: Ballantine Books
Aantal pagina’s: 384
ISBN: 9780593158685
Genre: Literatuur & Romans

In this powerful novel about the cost of greatness, a legendary athlete attempts a comeback when the world considers her past her prime—from the New York Times bestselling author of Malibu Rising. Carrie Soto is fierce, and her determination to win at any cost has not made her popular. But by the time she retires from tennis, she is the best player the world has ever seen. She has shattered every record and claimed twenty Grand Slam titles. And if you ask Carrie, she is entitled to every one. She sacrificed nearly everything to become the best, with her father, Javier, as her coach. A former champion himself, Javier has trained her since the age of two. But six years after her retirement, Carrie finds herself sitting in the stands of the 1994 US Open, watching her record be taken from her by a brutal, stunning player named Nicki Chan. At thirty-seven years old, Carrie makes the monumental decision to come out of retirement and be coached by her father for one last year in an attempt to reclaim her record. Even if the sports media says that they never liked “the Battle-Axe” anyway. Even if her body doesn’t move as fast as it did. And even if it means swallowing her pride to train with a man she once almost opened her heart to: Bowe Huntley. Like her, he has something to prove before he gives up the game forever. In spite of it all, Carrie Soto is back, for one epic final season. In this riveting and unforgettable novel, Taylor Jenkins Reid tells her most vulnerable, emotional story yet.

Waardering: 5 uit 5.

In dit boek volgen we tennisster Carrie Soto. Het is 1994 en samen met haar vader bezoekt ze de US Open. Daar ziet ze hoe haar oude grand slam record wordt verbroken door Nikki Chan. Carrie kan erg slecht tegen haar verlies en ze kan dit dan ook maar moeilijk verkroppen. Zes jaar geleden hing ze haar tenniscarrière aan de wilgen, maar na het zien van de finale van de US Open besluit ze haar comeback te maken. Wel onder één voorwaarde, haar vader moet haar coachen.

Het verhaal is opgedeeld in twee delen, het begin van Carrie’s carrière en haar comeback. Het boek opent met de scène waarin Carrie er getuige van is dat haar record wordt verbroken door Nikki Chan op de US Open. Vervolgens gaan we terug in de tijd en worden we meegenomen in het verloop van de tenniscarrière van Carrie. Haar vader, zelf oud proftennisser en coach, liet Carrie al vroeg kennismaken met de sport. Hij heeft haar lange tijd gecoacht. Dit heeft zijn voordelen, want de band die Carrie en haar vader hebben is sterk. Echter komt de keerzijde van deze dubbelrol van haar vader regelmatig naar voren. Carrie vindt het erg moeilijk om een wedstrijd te verliezen, winnen is haar ultieme doel. Alles moet hier voor wijken. Haar vader is eveneens haar tenniscoach en hij zegt daarom dingen tegen Carrie als vader én als coach. Carrie vindt het moeilijk om dit onderscheid te maken. De relatie tussen vader en dochter komt hierdoor regelmatig op scherp te staan. Ondanks de strubbelingen is het duidelijk dat ze van elkaar houden en het ook moeilijk vinden om zonder elkaar te leven.

Carrie was geen makkelijke speelster, want ze kan slecht tegen haar verlies. Winnen is alles voor haar en haar houding levert haar dan ook geen vrienden op. Tevens krijgt ze hierdoor een paar bijnamen die haar zullen blijven achtervolgen. Ze treedt haar comeback met dezelfde houding tegemoet, waardoor veel media sceptisch zijn. Sportverslaggevers en -journalisten steken hun verbazing (en soms afkeer) niet onder stoelen of banken. Carrie komen deze berichten ook ter oren, maar besluit hier niets mee te doen. Later in het boek vindt er een aantal gebeurtenissen plaats waardoor ze in gaat zien dat het leven uit meer bestaat dan tennis en het winnen van wedstrijden. Op dat punt maakt ze een ontwikkeling door en krijgen we een hele andere Carrie te zien. Deze Carrie zat ergens verstopt, maar durfde niet te voorschijn te komen. De auteur heeft deze transformatie goed neer weten te zetten.

Sowieso is de schrijfstijl van Jenkins Reid erg prettig. Het verhaal loopt vlot waardoor je direct wordt meegezogen in het wel en wee van Carrie’s carrière. Ook lijkt het erop dat de auteur veel kennis heeft van zaken wat betreft het tennis, want een uitleg van de regels ontbreekt niet. Er wordt wel wat jargon gebruikt, maar daar is makkelijk doorheen te lezen. Wat kenmerkend is voor de boeken van deze auteur is dat het niet alleen maar proza is. Het verhaal wordt afgewisseld met artikelen uit sportkaternen en wedstrijdbeschouwingen. Deze zijn niet dominant en voegen echt iets toe aan het verhaal. Op deze manier leef je als lezer met Carrie mee en kun je alleen maar hopen dat het haar lukt om haar record te heroveren. Deze afwisseling in vertelstijl wordt in het luisterboek ondersteund met afwisselende voorlezers. Dit voegt echt iets toe aan het verhaal.

Zoals wel duidelijk is heb ik genoten van Carrie Soto Is Back van Taylor Jenkins Reid. Om eerlijk te zijn had ik wat twijfels omdat ik met name Malibu Rising wat tegen vond vallen, maar dit boek heeft het weer helemaal goed gemaakt. Van begin tot eind zat ik in het verhaal en ook dat is lang geleden dat mij dit lukte. Ik ben een leek op het gebied van tennis, maar hier heb ik geen problemen mee gehad. De volle 5 sterren is het dus zeker waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: